Ελλάδα - ΗΠΑ: Ποιος χαράσσει την εξωτερική πολιτική;

Ελλάδα – ΗΠΑ: Ποιος χαράσσει την εξωτερική πολιτική; Πώς ερμηνεύεται η δημοσιοποίηση της συνάντησης Τζέφρι Πάιατ με την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Γράφει ο Θ. Μέζαπος

Εσχάτως, ο φημισμένος για τις δημόσιες σχέσεις του, Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πόσταρε μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Πιθανότατα, η πρέσβης, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ελλάδα, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί την αμερικανικη πρεσβευτική οικία. Ο Τζέφρι Πάιατ, από τη μεριά του, ως συνήθως, δεν έχασε την ευκαιρία να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση.

Η Α.Παπαδοπούλου, ως γνωστόν, ήταν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι να πάρει την “τιμητική” μετάθεσή της στις ΗΠΑ, θεωρείται άνθρωπος με άμεση πρόσβαση στο μέγαρο Μαξίμου, και, βέβαια, φημολογείται ως το άτομο που προώθησε σε θέσεις – κλειδιά του υπουργείου Εξωτερικών “ανθρώπους” της.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι ο Τζέφρι Πάιατ θέλει να διατηρεί τις γέφυρές του με το μέγαρο Μαξίμου, ήταν φυσικό να διαφημίσει αυτή την … “φιλική” συνάντηση στο twitter.

Εγραψε, λοιπόν: “Ευχαριστώ την Ελληνίδα πρέσβη για την καλή συζήτηση που είχαμε σχετικά με τις κοινές προσπάθειές μας να προωθήσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, να οικοδομήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια, να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο λαών, οι τεχνολογίες και οι εκπαιδευτικοί δεσμοί, όλα αυτά που κάνουν τη συμμαχία μας ισχυρή”.

Ελλάδα – ΗΠΑ: Ποιος χαράσσει την εξωτερική πολιτική;

Που είναι το κακό, θα αναρωτηθεί κανείς, σε μια συνάντηση των δυο πρέσβεων. Ιδού, όμως, ορισμένα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν:

-Από που κι ως που ανακοινώνεται δημόσια, λες και είναι κάποια συνάντηση επίσημων αντιπροσωπειών των δύο χωρών, μια τέτοια συνάντηση;

Πόσο μάλλον, με το κείμενο μάλιστα που συνοδεύει τη φωτογραφία, λες και Πάιατ και Παπαδοπούλου είναι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ;

-Από που κι ως που δύο πρέσβεις, στις δυο άκρες του κόσμου, συζητούν με επισημότητα -και το δημοσιοποιούν μάλιστα- βασικά θέματα της ελληνο-αμερικανικής ατζέντας;

Αραγε, δεν γνωρίζουν ότι την ατζέντα των διμερών σχέσεων διαμορφώνουν οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών (σε συνεργασία με τους πρέσβεις και τις αρμόδιες Διευθύνσεις), και ότι οι πρέσβεις υπάρχουν για να λαμβάνουν τις σχετικές, τελικές εντολές από το κέντρο και να τις υλοποιούν;

Τόσο ο Τζέφρι Πάιατ, όσο και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σκόπιμο είναι να περιοριστούν στα -έτσι κι αλλιώς σοβαρά- καθήκοντά τους ως εκπρόσωποι των κρατών τους στις πρωτεύουσές τους, και να μην δίνουν σόου, μέσω twitter, υποδυόμενοι τους υπουργούς Εξωτερικών.

Πάντως, … υπουργικές εμφανίσεις, όπως αυτές της Α.Παπαδοπούλου, σε συνδυασμό με την εντονότατη φημολογία, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών “περιθωριοποιείται”

και σοβαρές αρμοδιότητές του έχουν ήδη περάσει στο μέγαρο Μαξίμου (και τα ελληνοτουρκικά), αυξάνουν τις υποψίες ότι το νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας παραμένει στη θέση του αποκλειστικά και μόνον ως διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Στο μέγαρο Μαξίμου τα ελληνοτουρκικά – Σε ρόλο γλάστρας το ΥΠΕΞ