Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία Απόφοιτοι ΣΣΑΣ: Ψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών Βόρεια Μακεδονία ΟΗΕ Σκόπια

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία: H στρατιωτική συνεργασία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών εκτοπίζει την Τουρκία – Πώς ελέγχει ο Ερντογάν τα Βαλκάνια

Ευρύτατα περιθώρια για τη σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, δίδει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Γεγονός που επιβάλλεται να εκμεταλλευτεί στον υπερθετικό βαθμό η ελληνική πλευρά, με στόχο να εκτοπίσει τη διείσδυση που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία στην γειτονική χώρα, ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990.

Σε μια περίοδο, δηλαδή, που η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, είχε ξεκινήσει, και έδιδε περιθώρια στην Αγκυρα για να κερδίσει σημαντικό έδαφος στα Σκόπια.

Η πληροφορία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Armyvoice.gr, σύμφωνα με την οποία, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν σε πρώτη φάση εξήντα αλεξιπτωτιστές από τη Βόρεια Μακεδονία, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.

Οχι μόνον επειδή είναι η αρχή για να κτιστούν στέρεες γέφυρες για τη στρατιωτική συνεργασία και διπλωματία ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και γιατί είναι η πρώτη ευκαιρία για να απομακρυνθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας.

Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία: Καθυστερήσεις

Παρ’ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έδιδε μεγάλες δυνατότητες για σύσφιξη των σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Σκοπίων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εγκλωβισμένη στην προεκλογική συνθηματολογία της, καθυστέρησε να προωθήσει τη στρατιωτική διπλωματία, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Αν και η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει να επαναδραστηριοποιείται, αντιλαμβανόμενη προφανώς τα εθνικά οφέλη, είναι φανερό ότι απαιτείται να γίνουν πολύ πιο ενεργά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Να σημειωθεί πως σημαντικό τμήμα της Συμφωνίας περιέχει εκτενείς διατάξεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών και της διμερούς συνεργασίας σε πληθώρα τομέων, όπως: Οικονομία, άμυνα εμπόριο, επενδύσεις, πολιτισμός, τουρισμός, ενέργεια, υποδομές, κ.ο.κ.

Βόρεια Μακεδονία: Οι λεπτομέρειες της συνάντησης Καμπά - Ζάεφ
Ελλάδα– Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία

Βόρεια Μακεδονία με ελληνική στρατιωτική Παιδεία

Προφανώς, το στρατιωτικό όφελος από τη Συμφωνία δεν είναι μόνο ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα “περιφρουρούν” τον εναέριο χώρο των Σκοπίων. Αποστολή, εξάλλου, που έχει ανατεθεί στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία τόσο για τη Βουλγαρία και την Αλβανία, όσο και για το Μαυροβούνιο, εκτός των άλλων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Το πλέον κρίσιμο είναι οι δεσμοί που μπορούν να αποκτήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών. Και το κυριώτερο: Να δημιουργηθεί μια ολόκληρη γενιά μελών και στελεχών των ΕΔ της γειτονικής χώρας, τα οποία θα έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα, και θα έχουν αποκτήσει ελληνική στρατιωτική Παιδεία.

Και αυτή η πρώτη φουρνιά των εξήντα αλεξιπτωτιστών (αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος για τα δεδομένα των ΕΔ της βόρειας γείτονος), μπορεί να αποτελέσει μια κατ’αρχήν “μαγιά” προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναμφισβήτητα, μένει να γίνουν ακόμα και πολλά γενναία βήματα, τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και με ελληνικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν εντός του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξοπλιστεί με οπλικά και τεχνικα συστήματα ο στρατός της γείτονος. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θα μπορούσαν να τα παράσχουν οι ίδιες οι ελληνικές ΕΔ.

Τουρκική “δαγκάνα” στα Βαλκάνια

Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ευρεία περιθώρια στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, δεν σημαίνει ότι ο τουρκικός κίνδυνος έχει απομακρυνθεί.

Ως γνωστόν, με κάθε ευκαιρία, η Αγκυρα προωθεί την εδραίωση της θέσης της στα Βαλκάνια, κυρίως με άξονα τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, προς τους οποίος εμφανίζεται ως “πατερούλης” και υπερασπιστής των δικαιωμάτων τους.

Ταυτόχρονα, με την “θρησκευτική διπλωματία” της, προωθεί μεγάλες οικονομικές επενδύσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποσκοπεί στη δημιουργία στενών σχέσεων ανάμεσα στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και στις ΕΔ βαλκανικών χωρών, ακόμα και στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεών της.

Ιδιαίτερη κινητικότητα, ως γνωστόν, επιδεικνύει στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τη Βοσνία.

Εξίσου ευρύ σχέδιο διείσδυσης έχει εξυφάνει και για την Βουλγαρία, όπου υπάρχει ιδιαιτέρως μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, αλλά και στα Σκόπια, όπου από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, εκμεταλλευόμενη τη διένεξη για το ονοματολογικό ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Είναι ολοφάνερο ότι η Αγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει μια “δαγκάνα”, με την οποία θα πιέσει την Ελλάδα από όλες τις μεριές. Από τα βόρεια, και τις βαλκανικές χώρες, από τα νότια, τώρα ειδικά που έχει βάλει πόδι στη Λιβύη, και βέβαια από τα ανατολικά, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

metron analysis Πρέσπες Συμφωνία των Πρεσπών, ΣτΕ
Ελλάδα– Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία

Ισχυρό “όπλο” η Συμφωνία των Πρεσπών

Οσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία εμφανιζόταν μονίμως ως ο υπερασπιστής τους, με το πάλαι ποτέ συνταγματικό όνομά της, “Μακεδονία”, στήριζε εμφανώς τους αλυτρωτισμούς των πολυετών κυβερνήσεων του εθνικιστή πρωθυπουργού της γείτονος, Γκρουέφσκι, και υποσχόταν ότι ότι θα αποτελέσει το διαβατήριο της τότε πΓΔΜ για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ηταν εμφανές ότι η Αγκυρα ουδόλως είδε με καλό μάτι τη διευθέτηση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή προτού κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών, υποσχόταν την απόλυτη υποστήριξή της για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Μόνο όταν έγινε γνωστό ότι, δίχως να υπάρξει διευθέτηση των ελληνο-σκοπιανών διαφορών, δεν πρόκειται να εισέλθει ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΕΕ η γείτων, και πολύ περισσότερο όταν υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η Αγκυρα αναγκάστηκε να περιορίσει την ρητορική της, η οποία, βεβαίως, δεν είχε άλλη αφετηρία από την υπονόμευση των σχέσεων της βόρειας χώρας με την Ελλάδα.

Εκπαίδευση  από την Τουρκία 

Ενδεικτικά της τουρκικής διείσδυσης στις Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων είναι τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία, κατά καιρούς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

Η Τουρκία αναγνώρισε την πΓΔΜ, ως “Μακεδονία” μάλιστα, στις 8 – 2- 1992, ενώ παρείχε επί δεκαετίες συστηματική υποστήριξη στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς για αυτή την ονομασία τους.

-Στις 18 Μαίου 1992, η Τουρκία και η τότε πΓΔΜ υπέγραψαν πρωτόκολλο για στρατιωτική συνεργασία, το οποίο, εκτός των άλλων, προέβλεπε και στρατιωτική εκπαίδευση.

Ετσι, περισσότεροι από 82 στρατιωτικοί της βόρειας γείτονος εκπαιδεύτηκαν σε στρατιωτικές Σχολές της Τουρκίας σε μακροχρόνια προγράμματα.

Επίσης, άλλοι 500 έχουν εκπαιδευτεί σε μικρότερα προγράμματα.

-Από το 2001 έως το 2008 η Τουρκία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των ΕΔ της τότε πΓΔΜ, προσφέροντας οχήματα και εξοπλισμό.

-Το 2010 ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με την τότε πΓΔΜ, δωρίζοντας εξοπλισμό ύψους 253 χιλιάδων δολλαρίων.

Στις δηλώσεις του, μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Αγκυρας ανέφεραν ότι “η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία (!) και έστειλε πρεσβευτή, αλλά αναγνώρισε επίσης τη χώρα μαζί με το ιστορικό παρελθόν χιλιετιών” (!).

Ο τότε υπουργός Αμυνας των Σκοπίων, από τη μεριά του, είχε δηλώσει ότι οι βάσεις της συνεργασίας των δύο χωρών είχαν μπει από το 1993 και ότι η Τουρκία έχει δώσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια ενδυναμώνοντας τις ΕΔ της χώρας, ενώ παράλληλα, όπως είχε τονίσει, περισσότεροι από 600 αξιωματικοί είχαν λάβει εκπαίδευση στην Τουρκία.

-Το 2011 το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας έδωσε εξοπλισμό 900 χιλιάδων δολαρίων στις Ειδικές Δυνάμεις των Σκοπίων.

Τώρα, αντίθετα, μετά τη διευθέτηση του ονοματολογικού, καθίσταται εμφανές ότι το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, καθώς και το ΓΕΕΘΑ, εφόσον αποφασίσουν να “εκμεταλλευτούν” τη Συμφωνία των Πρεσπών -κάτι που επιβάλλεται να γίνει προς όφελος των εθνικών συμφερόντων- μπορεί να πετύχει, ούτως ώστε οι επόμενες γενιές στρατιωτικών της γειτονικής χώρας να είναι εκπαιδευμένοι στην Ελλάδα.

Κάτι, όμως, που απαιτεί εγρήγορση, και βέβαια την εγκατάλειψη των πολιτικών αυτοπαγιδεύσεων και παρωπίδων. Πόσο μάλλον, αφού η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να υλοποιεί τα σχέδια διείσδυσής της στα Σκόπια και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

ΝΔ Δέσμια της προεκλογικής συνθηματολογίας

Η Νέα Δημοκρατία, δέσμια της προεκλογικής συνθηματολογίας της, με πολλά από τα στελέχη της να δηλώνουν πως, όταν το κόμμα γίνει κυβέρνηση, θα σκίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχασε πολύτιμο χρόνο σε σχέση με τα Σκόπια. Εν τέλει, αναγκάστηκε σε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα.

Οχι, βέβαια, ότι κανένας είχε πιστέψει ότι θα “σκίσει” τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πόσο μάλλον, όταν ήταν ηλίου φαεινότερο ότι, ως κυβέρνηση, δεν θα τολμούσε καν να διατυπώσει μια τέτοια σκέψη απέναντι σε πρωτεύσουσες μεγάλων Δυτικών χωρών.

Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα των παλινδρομήσεων, μεταξύ της προεκλογικής συνθηματολογίας και της “σοβαρότητας” που έπρεπε στη συνέχεια να επιδείξει ως κυβέρνηση, υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα απραξίας. Ετσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τώρα, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ καλούνται να “τρέξουν” με γοργούς ρυθμούς για να καλύψουν το έδαφος.

Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία
Ελλάδα– Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία

Τουρκία: Οικονομική διείσδυση στη Βόρεια Μακεδονία

Να σημειωθεί πως, συνολικότερα στους κόλπους της ΕΕ, και ειδικά στο Παρίσι και στο Βερολίνο, εδώ και αρκετά χρόνια, διάχυτη είναι η ανησυχίαγια την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα στα Σκόπια, ο ρόλος της Τουρκίας κινούταν με συνεχείς αυξητικούς ρυθμούς, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδα. Η τουρκική οικονομική παρουσία αυξανόταν διαρκώς. Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης επενδύσεων στα Σκόπια, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεών της (και Τράπεζες) δραστηριοποιείται στην γείτονα.

Η Ελλάδα ήταν ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ το 2016. Ηταν, επίσης, η τρίτη σημαντικότερη πηγή επενδύσεων στη χώρα. Πρώτος επενδυτής φέρεται να ήταν η Ολλανδία και δεύτερος η Αυστρία. Αλλα στοιχεία, στην πορεία του χρόνου, φέρουν πρώτη τη Γερμανία, και δεύτερη την Ολλανδία.

Τώρα, ωστόσο, η Τουρκία φέρεται να έχει γίνει ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία ενώ η θέση της Ελλάδας, εξαιτίας των μνημονίων λιτότητας, φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Η Τουρκία, επίσης, έχει πάρει μεγάλα επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των άλλων τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων, τη διαχείριση διοδίων σε εθνικές οδούς, κ.λ.π..

Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία

Ελλάδα – ΕΕ: Η Τουρκία με “όχημα” τη θρησκεία

Σημαντικό όχημα για την τουρκική “διείσδυση” στη γειτονική χώρα ήταν ανέκαθεν η αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα. Κατά τα Σκόπια, αριθμεί 80.000 (4% του συνολικού πληθυσμού – απογραφή 2001), και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα.

Η τουρκική πλευρά, βέβαια, αυθαίρετα προσθέτει στη μειονότητα και τους 100.000 Τορμπέσηδες (εξισλαμισμένοι Σλάβοι).

Η Αγκυρα παρέχει αφειδώς χρηματοδοτήσεις στη μειονότητα, μέσω της Υπηρεσίας της Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του πολιτιστικού οργανισμού Yunus Emre.

Το ΤΙΚΑ έχει αναπτύξει εντυπωσιακή δραστηριότητα στα Σκόπια με κατασκευές σχολείων εκμάθησης τουρκικής γλώσσας, συντήρηση οθωμανικών μνημείων και τεμένων, ανακαίνιση πτέρυγας Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, χορήγηση κρατικών υποτροφιών σε άπορους μαθητές τουρκικής, αλβανικής καταγωγής και Τορμπέσηδων, συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα, κ.ο.κ.

Εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις άσκησε η Αγκυρα στα Σκόπια, προκειμένου να μπει λουκέτο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχε δημιουργήσει στη χώρα προηγουμένως ο Φετουλάχ Γκιούλεν, τον οποίο θεωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν ως τον μεγάλο εχθρό του, και εμπνευστή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν στο Κόσσοβο.

Σε όλες τις κινήσεις της Αγκυρας, εμφανέστατο είναι το “θρησκευτικό αποτύπωμα”. Δεν προσπαθεί απλά να χρησιμοποιήσει ως “εργαλείο” επίτευξης των στόχων της τους θεωρούμενους ως μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Σκοπίων και άλλων γειτονικών βαλκανικών χωρών (μεγάλα τμήματά τους ουδεμία σχέση με τη θρησκεία έχουν),

μέσω της “πολιτιστικής” διείσδυσης και της θρησκευτικής “συγγένειας”, αλλά καταβάλει συστηματικές προσπάθειες, προκειμένου να τους εξισλαμίσει

Και μάλιστα στην κατεύθυνση αυστηρών θρησκευτικών – κοινωνικών κανόνων, θεωρώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορεί να τους χειραγωγησει ευκολότερα.

Πρόκειται για έναν εμφανή κίνδυνο, αφού η Τουρκία, αυξάνοντας τη διείσδυσή της στα Βαλκάνια, προσπαθεί να επεκτείνει την γεωπολιτική επιρροή της σε περιοχές που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να τις εντάξει στους κόλπους της.

Συνολικότερα, εξάλλου, στόχος της Αγκυρας είναι να αναδειχθεί σε “πατερούλή” των απανταχού μουσουλμάνων, και, βέβαια, των δεκάδων εκατομμυρίων που ζουν εντός της ΕΕ.

Ετσι, τα Βαλκάνια αναδεικνύονται σε έναν επιπλέον μοχλό πίεσης, όχι μόνον προς την Ελλάδα, αλλά γενικότερα προς την ΕΕ.

Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Η στρατιωτική συνεργασία εκτοπίζει Τουρκία