ΕΑΑΣ – Γράμμος: Οταν ο Αλ. Στεφανής «υποκαθιστά»τον πρωθυπουργό – Ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός για την παρουσία του ΥΦΕΘΑ στις εκδηλώσεις;

 

ΕΑΑΣ – Γράμμος: Σοβαρότατο πρόβλημα στους κόλπους της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει η προαναγγελθείσα παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στην εκδήλωση της Ενωσης Αποστράτων (ΕΑΑΣ), στον Γράμμο, που αποκάλυψε το Armyvoice.gr.

Εντονότατη είναι η φημολογία εντός υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών κύκλων, σύμφωνα με την οποία, η παρουσία του στην εκδήλωση, ήταν εν αγνοία του πρωθυπουργού, και κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας του Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, όμως, δεδομένου ότι ο ΥΦΕΘΑ έφερε τον πρωθυπουργό προ τετελεσμένου γεγονότος, και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να φανεί, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνησή του παρουσιάζει εικόνα ασυντόνιστης ορχήστρας, δίχως μαέστρο, αποφάσισε να … σιωπήσει.

Κι’ αυτό, παρά τις πιέσεις και τις καταγγελίες που εκτοξεύονται σε βάρος της κυβέρνησης, όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους κόλπους της “Λαϊκής Δεξιάς”, εντός της ΝΔ, που του ζητούν να διαχωρίσει τη θέση του από τον Α.Στεφανή.

Το γεγονός της συμμετοχής του υφυπουργού Αμυνας στην εκδήλωση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό, δεδομένου ότι, σε επίσημο επίπεδο, ουδέποτε, εδώ και 39 χρόνια είχε εκπροσωπηθεί ελληνική κυβέρνηση σε “εκδηλώσεις μίσους”, όπως χαρακτηρίζονται.

Τουναντίον, τόσο η πολιτική της “λαϊκής Δεξιάς” των Κωνσταντίνου και Κώστα Καραμανλή, όσο και του ιδίου και του πατρός, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκινούντο, με αυξομοιώσεις, βεβαίως, προς την κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης.

Κάτι που έγινε, χαρακτηριστικά, με την “κυβέρνηση Τζανετάκη”, παρά τις έντονες διαφωνίες τόσο από Δεξιά, όσο και από Αριστερά, όσο και με τις επισκέψεις του Κώστα Καραμανλή σε τόπους εξορίας αριστερών πολιτών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι την εκδήλωση στον Γράμμο δεν την οργάνωσε κάποιο ανεξάρτητο σωματείο, αλλά η Ενωση Αποστράτων ΕΑΑΣ, η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αραγε, ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ήταν ενήμερος για όλα αυτά, ή ο υφιστάμενος, υφυπουργός του έχει λυμένα τα χέρια και διαθέτει πλήρη ανεξαρτησία κινήσεων;

Εγκλωβισμένος ο Μητσοτάκης;

Η εικόνα που παρουσιάζουν πολιτικοί και στρατιωτικοι κύκλοι είναι ότι, με αυτη την κίνησή του, ο Α.Στεφανής κατάφερε να εγκλωβίσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος τώρα, για να μην “χαλάσει τις καρδιές του” με το κομμάτι της “σκληρής” Δεξιάς, εντός της ΝΔ, αλλά και για να ψαρέψει στα θολά νερά των ακροδεξιών και νεοναζιστικών μορφωμάτων, επιλέγει την τακτική της σιωπής.

Να σημειωθεί ότι ήταν η ίδια η ΕΑΑΣ που, με ανακοίνωσή της, προανήγγειλε την παρουσία του Αλκιβιάδη Στεφανή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση “κατά των κομμουνιστοσυμοριτών“, ως εκπροσώπου -μάλιστα- της κυβέρνησης.

Κάτι, ωστόσο, που, έως τώρα, δεν έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει το μέγαρο Μαξίμου, παρά τις πιέσεις που δέχεται από κύκλους εντός της ΝΔ και την αντιπολίτευση.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι, από τον σάλο που ξεσηκώθηκε στα social media, ξεχωρίζει πλειάδα απόψεων απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι ναι μεν επικροτούν την παρουσία “εκπροσώπου” (;) κυβέρνησης στην εκδήλωση,

μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα καταγγέλουν την κυβέρνηση, επειδή, τάχατες, με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ανακόψει το “κύμα”, που, κατά τους ισχυρισμούς τους, φεύγει από τη ΝΔ προς την κατεύθυνση ακροδεξιών σχηματισμών.

ΕΑΑΣ - Γράμμος: Οταν ο Αλ. Στεφανής «υποκαθιστά»τον πρωθυπουργό
ΕΑΑΣ – Γράμμος: Οταν ο Αλ. Στεφανής «υποκαθιστά»τον πρωθυπουργό

Κόντρα εν μέσω εθνικής κρίσης

Η ανακοίνωση για την παρουσία του Α.Στεφανή στην εκδήλωση στον Γράμμο, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις ιδιαίτερα στα social media, δημιούργησε εικόνα εθνικού διχασμού. Και δεν είναι μόνον το ΚΚΕ, το οποίο αντέδρασε, αλλά πάμπολλοι πολιτικοί και πολίτες, από κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, οι οποίοι είδαν να ξυπνούν και πάλι τα φαντάσματα της εθνικής διχόνοιας.

Κι’ όλα αυτά, σε μια περίοδο, κατά την οποία τα εθνικά θέματα, και ειδικά τα ελληνοτουρκικά, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, και απαιτείται περισσότερο από ποτέ εθνική ομοψυχία και όχι διαχωρισμοί ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά, σε νικητές και ηττημένους. Κάτι που πλήρωσε, και εξακολουθεί να ακριβοπληρώνει, η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, εφόσον επιθυμεί αρραγές εθνικό μέτωπο, όπως διατείνεται, επιβάλλεται να αποποιηθεί τέτοιων πρωτοβουλιών, να τις αποκηρύξει, και, βέβαια, το μέγαρο Μαξίμου να σπεύσει να διευκρινίσει εάν πράγματι ο Α.Στεφανής “θα εκπροσωπήσει” σύσσωμη την κυβέρνηση στο Γράμμο, ή απλά και μόνο τον … εαυτό του και τους … συντεχνειακούς “φίλους” του.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Από τα αντάρτικα … στον Γράμμο

Οπως και να’ χει, πάντως, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ δεν εξεπλάγησαν από αυτή την κίνηση Στεφανή.

Παρ’ ότι πολιτικώς ενταγμενος στη “σκληρή” Δεξιά, πολλοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί υπογραμμίζουν με εμφανή ειρωνεία, το “ευμετάβλητον” του υπηρεσιακού του χαρακτήρος, ενθυμούμενοι, μάλιστα, τις πολύ στενές σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τις απίστευτες -για τα δεδομένα της πολιτικής τοποθέτησής του- κινήσεις του έναντι των παραγόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή, μάλιστα, την εμφάνισή του ως “κομμουνιστοφάγου” στον Γράμμο, κάποιοι θυμήθηκαν το περιστατικό, οπότε, στη Λέσχη Αξιωματικών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα, και, βέβαια, του ιδίου του Αλκιβιάδη Στεφανή, ως αρχηγού του ΓΕΣ τότε, ακούστηκαν … αντάρτικα τραγούδια, όπως “Βροντάει ο Ολυμπος”, “Ηρωες άπαρτα βουνά”, κ.λ.π. Και οι ίδιοι στρατιωτικοί σημειώνουν, επίσης, με νόημα ότι δεν ήταν οι Συριζαίοι που έβαλαν αυτά τα τραγούδια (!).

Εάν άλλο εξίσου ενδιαφέρον περιστατικό που θυμήθηκαν, είναι ότι, όταν είχε πάει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, και τον είχε συνοδεύσει ο Α.Στεφανής, ακούστηκε αίφνης από την φιλαρμονική των ΕΔ να παίζει το τραγούδι του γάμου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.