Διακόπουλος υπουργείο άμυνας Oruc Reis Kemal

Διακόπουλος διαψεύδει υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Το Oruc Reis κάνει έρευνες, δήλωσε ο αντιναύαρχος ε.α. και πρόσθεσε ότι κόπηκε η λαμαρίνα του Kemal Reis

Σε μια δήλωση – έκπληξη προχώρησε σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Δικόπουλος, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διακόπουλος: Το Oruc Reis κάνει έρευνες

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο αντιναύαρχος ε.α. ερωτηθείς σχετικά, παραδέχτηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ακόμη ότι τις πρώτες ημέρες δεν είχε απλώσει καλώδια, αλλά όταν τα ελληνικά ΜΜΕ έλεγαν ότι δεν κάνει έρευνες, το πλοίο έκανε έρευνες στο βυθό, «μαρκάροντας» ,όπως είπε, την περιοχή του.

Θυμίαζουμε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ μετέφεραν την άποψη του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο υποστήριζε ότι λόγω του θορύβου που δημιουργούν γύρω από το Oruc Reis τα άλλα πλοία που έχουν συγκεντρωθεί, είναι αδύνατον το τουρκικό ερευνητικό να κάνει έρευνα.

Ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Αλ. Διακόπουλος, σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος απάντησε επί λέξει:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακόυμε αν κάνει έρευνες ή όχι.

Όταν εμείς «ο σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή «σηκώθηκε» λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες.

Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: «μαρκάρει» την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ». Και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει «ολίγον έγκυος». Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση»».

Διακόπουλος διαψεύδει υπουργείο άμυνας: Το Oruc Reis κάνει έρευνες

Διακόπουλος: Κόπηκε η λαμαρίνα του Kemal Reis

Σε ερώτηση για το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», ο κ. Διακόπουλος περιέγραψε ως εξής τι συνέβη: «Πήγε να αλλάξει θέση το Λήμνος, όχι να κινηθεί εναντίον κάποιου. Απλά να αλλάξει θέση. Είχε πάρει μια εντολή να αλλάξει θέση.

Ο άλλος παρεξήγησε τις κινήσεις του Λήμνος και πήγε μπροστά με τρόπο τελείως άγαρμπο για να του κόψει τον δρόμο. Δεν του κόπηκε. Του κόπηκε η λαμαρίνα του πλοίου του τούρκικου (σσ Keaml reis), αλλά όχι ο δρόμος του Λήμνος».

Ο κ. Διακόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι εάν η Τουρκία βγάλει το γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, αυτό θα θεωρηθεί κλιμάκωση. «Προφανώς εάν έχουμε γεωτρύπανο είναι πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Αλλά το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και η Τουρκία το κάνει για να προκαλέσει» είπε.

Διακόπουλος διαψεύδει υπουργείο άμυνας: Το Oruc Reis κάνει έρευνες