Ελληνοτουρκικά: Χωρίς ατζέντα ο Δένδιας στην Κύπρο

Ελληνοτουρκικά: Χωρίς ατζέντα ο Δένδιας στην Κύπρο Ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετέβη μετά από πολλούς μήνες, στη Λευκωσία και δίχως ουσιαστική ατζέντα

Παρ’ ότι τον τελευταίο χρόνο αυξάνονται τα έντονα παράπονα εκ μέρους της Λευκωσίας ότι η Αθήνα κρατάει αποστάσεις από τη Μεγαλόνησο, τώρα, εξαιτίας της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία μετά από πάρα πολλούς μήνες από την τελευταία επίσκεψή του (τέλος του 2019). Οπως το ίδιο, σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει και από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Κάτι που ενισχύει τις εκτιμήσεις περί εσκεμμένης “αποστασιοποίησης” της ελληνικής κυβέρνησης από τις κυπριακές υποθέσεις. Γεγονός, εξάλλου, που φέρεται να έχει προκαλέσει την ενόχληση της Λευκωσίας.

Κατά πληροφορίες, η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο δεν έγινε κατόπιν προσκλήσεως της κυπριακής πλευράς, αλλά αντίθετα ήταν η Αθήνα που ζήτησε κάτι τέτοιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ν.Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου συζήτησαν, ανάμεσα στα άλλα, το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και την προοπτική του -εκ νέου- ανοίγματος του Κυπριακού.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, ο Ν.Δένδιας, μεταξύ των άλλων:

-Υποστήριξε ότι “ο συντονισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι διαρκής, και σε πολιτικό επίπεδο, και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού”, αναφερόμενος παράλληλα στη στάση Ελλάδας – Κύπρο “την προηγούμενη εβδομάδα, στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ”.

Ως γνωστόν, βέβαια, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ περιορίστηκε στις γνωστές διαβεβαιώσεις και τα ευχολόγια περί αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, πλην όμως, απέφυγε να επικρίνει με σκληρή γλώσσα και πολύ περισσότερο με έμπρακτα μέτρα την Τουρκία.

-Ανέφερε ότι “τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουμε πάλι μαζί στο άτυπο Συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίον έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο ύπατος Εκπρόσωπος“.

Μένει να φανεί, βέβαια, εάν ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στις 28 Αυγούστου, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, και πόσο αυστηρές ή όχι θα είναι αυτές.

Πολύ περισσότερο, εάν μεγάλες χώρες – μέλη, όπως η Γερμανία και το “λόμπυ” των προσκείμενων σε αυτήν κρατών θα μπλοκάρει ή όχι τις όποιες προτάσεις υπάρξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η “αλληλεγγύη” Πόντιου Πιλάτου

 

Πρώτα η Λευκωρία και μετά η Τουρκία

-Σημείωσε ότι “η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα μετάσχουν ο πρόεδρος, Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης”.

Ο Ν.Δένδιας παρέλειψε να πει ότι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συγκαλείται με θέμα του την Τουρκία, αλλά για την έκκρυθμη κατάσταση στη Λευκωρωσία, και, ως εκ τούτου, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων μάλλον … φιλολογικό χαρακτήρα αναμένεται να έχει

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν οι τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Γιατί, άραγε, καθυστερεί τόσο πολύ η ΕΕ να εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και, βέβαια, ενδεχόμενων κυρώσεων σε βάρος της;

Είναι εμφανές ότι, ενώ βάζει σε προτεραιότητα το θέμα της Λευκορωσίας, υποβιβάζει τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που δημιουργεί η Τουρκία σε μια – ούτως ή άλλως- “καυτή” περιοχή.

Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου; Να έχει κλιμακώσει περαιτέρω τις κινήσεις η Τουρκία ή να έχει κιόλας καθίσει η Αθήνα στο τραπέζι του “διαλόγου” με την Αγκυρα;

Επανέναρξη του Κυπριακού;

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ν.Χριστοδουλίδη “για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”.

Είπε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Crans Montana, το συντομότερο δυνατόν”.

Να σημειωθεί ότι ισχυροί κύκλοι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά επιμένει και πιέζει με κάθε τρόπο, προκειμένου να “μοιραστεί” ο ενεργειακός πλούτος στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μεταξύ Λευκωσίας και κατεχομένων.

Μάλιστα, εμφανίζεται ως ο “πατερούλης” των κατεχομένων, ενώ, όταν στέλνει ερευνητικά σκάφη και πολεμικά πλοία της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα συμφέροντα των κατεχομένων εδαφών της βόρειας Κύπρου.

Ως γνωστόν, στο Κράν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, οπότε πραγματοποιήθηκε διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της που δεν ήταν άλλες από το να σαμποτάρει την επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο, τότε σημειώθηκε μια σημαντική ελληνική νίκη, αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, συνέταξε κείμενο, το οποίο αποτελεί την βάση για την απομάκρυνση των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Κύπρο, καθώς και την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, το οποίο άνοιξε τον δρόμο στον “Ατίλα”.

Πάντως, ο Ν.Δένδιας, σημείωσε ότι την “προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην Αμμόχωστο”.

Και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις γύρω από το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού ζήτημα των Βαρωσίων”.

Κύπρος – Τουρκία

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε πως “παρά τις αρνητικές εξελίξεις, στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα”, προσθέτοντας ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα, καθώς και ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει για χάραξη θαλάσσιων συνόρων και με άλλα γειτονικά κράτη στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

“Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους, μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982”.

Με αυτές τις φράσεις του, ο Ν.Χριστοδουλίδης φαίνεται να άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί ακόμα και με την Τουρκία. Πρόταση, εξάλλου, που είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν η Κύπρος.

Ωστόσο, ούτε ο Ν.Δένδιας, ούτε ο Ν.Χριστοδουλίδης έκαναν την παραμικρή αναφορά στην προοπτική οριοθέτησης ελληνικής – κυπριακής ΑΟΖ.

Μαστίγιο και καρότο

Επιπλέον, ο Ν.Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχεσεις, παρατήρησε ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι διττή: Χρειάζεται “πολιτική καρότου και μαστιγίου”, είπε.

Τέλος, με κομψό τρόπο, άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι “συνεπής αποφασιστική και αξιόπιστη”.