Ελλάδα Αίγυπτος: Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο - Καστελόριζο

Ελλάδα Αίγυπτος: Η συμφωνία για ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο – Καστελόριζο – Γκρίζες ζώνες με ελληνική υπογραφή;

ΑΟΖ Ελλάδα Αίγυπτος

ΑΟΖ Ελλάδα – Αίγυπτος: Η Αγκυρα, όπως ήταν αναμενόμενο, εμφανίστηκε ενοχλημένη από τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου. Ετσι, κι’ αλλιώς, βέβαια, θα ενοχλείτο από τη στιγμή που η όποια ελληνική κίνηση θα έμπαινε σφήνα στην παντελώς αυθαίρετη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ που έκλεισε η Αγκυρα με την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη. Και η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία χαράσσει γραμμές που πέφτουν πάνω στη ζώνη του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Βέβαια, για να μπει η Ελλάδα σφήνα στην αυθαίρετη χάραξη της υποτιθέμενης τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ δεν χρειαζόταν καν μια συμφωνία με την Αίγυπτο. Θα μπορούσε να το πράξει η χώρα μας, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά της, τα οποία της δίνει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο. Επεκτείνοντας, δηλαδή, τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια.

Οπως και να’ χει, η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις που έδινε στο Βερολίνο ότι θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και είναι πρόθυμη να πάει και στη Χάγη εάν χρειαστεί, επέλεξε, αντί της επέκτασης των χωρικών υδάτων, τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μόλις πρόσφατα σε συνέντευξή του, προεξοφλούσε μια συμφωνία για μερική οριοθέτηση, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Αιγύπτου.

Οι Μεσημβρινοί

Των επαφών του κ.Δένδια με την αιγυπτιακή πλευρά, είχε προηγηθεί πλειάδα επαφών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα τόσο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Σάμεχ Σούκρι, όσο και του πρώτου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντελφατάχ Σίσι.

Κατά πληροφορίες, και στις επαφές των προηγουμένων ετών, συζητείτο η μερική οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, αν και η Νέα Δημοκρατία, από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε, δεν εμφανιζόταν να αποδέχεται κάτι τέτοιο.

Πέραν των διαφωνιών στο εσωτερικό της Αιγύπτου για οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, που οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις ενστάσεις που είχε ισχυρό φιλοτουρκικό λόμπυ στο Κάϊρο, υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική και την αιγυπτιακή πλευρά που εμπόδιζαν την υπογραφή της συμφωνίας.

ΑΟΖ ΧΑΡΤΕΣ για Ρόδο Καστελόριζο – Πού κόβονται

Μια από τις βασικές διαφωνίες ήταν η οριοθέτηση στο ύψος της Ρόδου. Αυτή ήταν μια από τις βασικές ελληνικές “κόκκινες γραμμές”.

Η Αθήνα, τότε, επουδενί δεχόταν την αιγυπτιακή θέση να μην καλύπτεται ολόκληρη η νήσος. Αντίθετα, τώρα, η κάθετη γραμμή που χαράχθηκε, όπως φαίνεται στον χάρτη, είναι στο ύψος του 28ου Μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο και την “κόβει” στα δυο. Για την ακρίβεια, μάλιστα, η γραμμή είναι δυτικότερα, στο ύψος 27,59 του Μεσημβρινού.

Να σημειωθεί ότι πάγια θέση της Τουρκίας είναι να διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές, από τον 28ο Μεσημβρινό έως τον 32ο Μεσημβρινό, οι οποίοι, όπως φαίνεται στον χάρτη, καταλήγουν στην Αίγυπτο.

Ετσι, δυτικά, “καβαλάει” όλο το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, ενώ ανατολικά, φτάνει δίπλα από την Πάφο (Κύπρο) και, επίσης, “καβαλάει” μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, σε αυτά τα σημεία της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία “αμφισβητεί”, επανειλημμένως έχει προβεί σε προκλήσεις, με ερευνητικά και πολεμικά σκάφη της.

Ως εκ τούτου, μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική που, επί σειρά ετών, ακολουθεί έναντι της Κύπρου, και να προβεί σε προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου, όσο και στις “ζώνες” που αυθαίρετα έχει χαράξει με την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίπολης, της Λιβύης.

ΑΟΖ ΧΑΡΤΕΣ με γκρίζες ζώνες;

Εξίσου σοβαρά ερωτήματα, τα οποία μένουν αναπάντητα από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία είναι τα εξής:

  • Αθήνα και Κάϊρο συμφώνησαν μειωμένη επήρεια για την Κρήτη; Άρα, η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι η Κρήτη, η μεγαλύτερη ελληνική νήσος, δεν είναι το ίδιο με την ηπειρωτική χώρα;

Κοντολογίς, απεμπόλησε η Ελλάδα το σημαντικότερο επιχείρημά της έναντι της Τουρκίας, σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση;

  • Τι προβλέψεις υπάρχουν στη συμφωνία για την Ρόδο; Διότι, κόβοντας στη μέση αυτό το μεγάλο νησί, άμεσα ανοίγει η όρεξη της Αγκυρας για νέες διεκδικήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που η Αθήνα δέχτηκε να τέμνεται η Ρόδος, ικανοποίησε το αίτημα της Αιγύπτου, η οποία, με τη σειρά της, έκανε το χατήρι της Τουρκίας που ανέκαθεν επεδίωκε να μείνει εκτός χάραξης περιοχή της Ρόδου και, βέβαια, το Καστελόριζο.

Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες ότι το “κουτσούρεμα” της Ρόδου θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, εφόσον ξεκινήσει ελληνοτουρκικός διάλογος.

Ελλάδα Αίγυπτος: Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο - Καστελόριζο
Ελλάδα Αίγυπτος: Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο – Καστελόριζο
  • Με δεδομένο ότι η συμφωνία αφορά τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο χωρών, τι σκοπεύει να κάνει εφεξής η Αθήνα για το Καστελόριζο;

Ηδη, σημαντική μερίδα ειδικών εκφράζει την ανησυχία ότι, αφού η Αθήνα δέχτηκε ακόμα και να κοπεί στη μέση η Ρόδος, το Καστελόριζο κινδυνεύει να βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Τόσο στην περίπτωση της Ρόδου, όσο και σε αυτήν του Καστελόριζου, είναι εμφανές ότι πέρασε η γραμμή της Αιγύπτου, η οποία, για τους δικούς της λόγους, δεν ήθελε να προχωρήσει σε συνολική οριοθέτηση. Κάτι που αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο, Κάϊρο και Αγκυρα, παρά τις σοβαρές διαφορές και αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, οι θέσεις τους συμπίτουν απολύτως.

Ετσι, όμως, “στριμώχνεται” η Ελλάδα, που με υπογραφή της, μάλιστα, αποδέχεται “προβληματικές καταστάσεις”, αφού, εν μέρει, φτάνει στο σημείο να δεχτεί τουρκικές θέσεις.

Ελλάδα Αίγυπτος: Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο - Καστελόριζο
Ελλάδα Αίγυπτος: Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο – Καστελόριζο
  • Στη μέτρηση για τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, υπολογίστηκαν τα δυο μικρά νησιά που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Κρήτης, η Χρυσή και το Κουφονήσι, ή εξαιρέθηκαν; Γενικότερα, ποια ήταν η γραμμή βάσης που ελήφθη υπόψιν κατά τις μετρήσεις;

Να σημειωθεί ότι η εξαίρεση των δυο μικρών νησιών, εφόσον κάτι τέτοιο συνέβη, είναι σημαντική, διότι κάτι τέτοιο θα επικαλεστεί η τουρκική πλευρά για σειρά μικρών ελληνικών νησιών, στην περίπτωση που ξεκινήσουν ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ελλάδα Αίγυπτος: Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο - Καστελόριζο

Επανάληψη του ιταλικού σκηνικού

Παρ’ ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, με εξαίρεση έναν χάρτη που διέρρευσε η κυβέρνηση, γεννάται η εντύπωση ότι η Αθήνα, όπως έκανε και στην περίπτωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την “φίλη” Ιταλία, το ίδιο έπραξε και με την “φίλη” Αίγυπτο.

Προκειμένου, δηλαδή, να προλάβει το προβάδισμα της Τουρκίας, ακόμα κι’ αν πρόκειται για τραμπούκικες συχνά ενέργειές της, έσπευσε να κλείσει όπως όπως συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, δίνοντάς τους ό,τι αυτές ζητούσαν.

Εύλογα, ωστόσο, γεννάται το ερώτημα: Μα, εάν δίνεις στους “φίλους” ό,τι ζητούν, ενώ αυτοί δεν δίνουν ανταλλάγματα, τότε τι θα αναγκαστείς να παραχωρήσεις, υπό το κράτος πιέσεων και πειρατικών ενεργειών, στον “αντίπαλο”; Πόσο μάλλον, που ο “αντίπαλος” θα χρησιμοποιήσει τα τρωτά σημεία των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία προς όφελός του, εάν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον επίσης “φίλο”, της Ηνωμένες Πολιτείες, προς τις οποίες, ενώ δόθηκαν πλουσιοπάροχα οφέλη, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας (ή συμφωνίας για τις βάσεις), η Ελλάδα έλαβε μικρά ανταλλάγματα.