ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου ΤΩΡΑ: Μονόδρομος για να ανακοπεί η Τουρκία

ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου ΤΩΡΑ: Μονόδρομος για να ανακοπεί η Τουρκία – Τι αναφέρει ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας για την επέκταση των χωρικών υδάτων

 

Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, με τόσες “γκρίζες ζώνες” που αφήνει, αποτελεί το ιδανικό πρόσχημα για να “κατεβεί” η Τουρκία προς τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Αιγύπτου. Κάτι, άλλωστε, που ήδη κάνει, με την αποστολή ερευνητικών και πολεμικών πλοίων της στην περιοχή, δήθεν για έρευνες υδρογονανθράκων.

“Γκρίζες ζώνες”, ωστόσο, αφήνει η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία και προς Δυσμάς, προς Λιβύη, δεδομένου ότι μόνον ένα πολύ μικρό κομμάτι της Κρήτης (ανατολικά) ελήφθη υπόψιν στον υπολογισμό της ΑΟΖ. Κάποια στιγμή, όμως, και η Ελλάδα, αλλά και η Αίγυπτος θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση με τη Λιβύη.

ΑΟΖ

ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου ΤΩΡΑ: Μονόδρομος για να ανακοπεί η Τουρκία

Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον η Αίγυπτος δεν προβεί σε κάποια συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, ο μόνος τρόπος για να κοπεί η “κάθοδος” της Τουρκίας προς τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Αιγύπτου, είναι η χάραξη ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο.

Θα αποφασίσουν η Αθήνα και η Λευκωσία να προβούν σε μια τέτοια κίνηση; Εως τώρα, μόνον λεκτικοί ισχυρισμοί διατυπώνονται, δίχως να επιδεικνύεται κάποια ισχυρή πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ο κ.Ν. Δένδιας, χθες σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χάραξης ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, έκανε και πάλι γενικώς και αορίστως λόγο για “την πιθανότητα να προβούμε στο μέλλον και σε οριοθέτηση με την Κύπρο”.

Στην προσπάθειά του, δε, να δικαιολογήσει την εξαίρεση της μισής Ρόδου, του Καστελόριζου και άλλων περιοχών από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ισχυρίστηκε ότι αυτά “είναι στοιχεία προς «εκμετάλλευση», για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και με την Αίγυπτο, και με άλλες χώρες της περιοχής, με την Κύπρο σε προεξάρχουσα θέση”.

Οπως και να’ χει, ο ίδιος είπε ότι η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία “έχει ένα σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, και πρόβλεψη για -κάποια στιγμή- μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη”, και επίσης, “πρόβλεψη για άλλες χώρες.

Αναφέρομαι στην Κύπρο και, εάν κάποια στιγμή το επιθυμήσει, εάν κάποια στιγμή συμβεί αυτό -δεν το βλέπω βέβαια να είναι πολύ κοντινό, ιδίως αν κρίνω από τις αντιδράσεις τους- και με την Τουρκία“.

ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου ΤΩΡΑ: Μονόδρομος για να ανακοπεί η Τουρκία
ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου ΤΩΡΑ: Μονόδρομος για να ανακοπεί η Τουρκία

Κλείσιμο κόλπων – επέκταση χωρικών υδάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι έχει “βρει προεργασία (σ.σ. στο υπουργείο Εξωτερικών) για την επέκταση των χωρικών υδάτων, και είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει. Θέλει μια προεργασία, δηλαδή κλείσιμο κόλπων κτλ., αλλά είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει έγκαιρα”.

Βέβαια, ο κ.Ν.Δένδιας προφανώς ξεχνάει ότι τόσο το κλείσιμο των κόλπων, αρχής γενομένης στο Ιόνιο και στη συνέχεια στο Αιγαίο, καθώς και η επέκταση των χωρικών υδάτων, είχε αντιμετωπίσει την σφοδρότατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήταν αξιωματική αντιπολιτευση. Τώρα, ωστόσο, το παρουσιάζει ως μια αναγκαία κίνηση.

Η προεργασία από μεγάλο διεθνές ερευνητικό Ινστιτούτο και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων, είχε γίνει γνωστή την ημέρα της παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, κ.Νίκου Κοτζιά, τον Οκτώβριο του 2018, όταν παρέδωσε το υπουργείο στον τότε πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα.

Τότε, ο πρώην υπουργός είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμα ακόμα και τα Προεδρικά Διατάγματα γι’ αυτό. Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, υλοποίησε το σχέδιο, ούτε και η Νέα Δημοκρατία επικρότησε αυτή την κίνηση, την οποία τώρα ο κ.Δένδιας θεωρεί αναγκαία.

Κι’ όλα αυτά, για να μην “ενοχληθεί” τότε η Αγκυρα. Ετσι, βέβαια, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να πάρει προβάδισμα.

Παγώνει ο ελληνοτουρκικός διάλογος;

Ο κ.Δένδιας, τέλος, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία “παγώνει” την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

“Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση μεταξύ μας για έναρξη διερευνητικών, η Τουρκία αποσύρθηκε από αυτή την κατανόηση. Διατυπώνω την ελπίδα αυτό να είναι μια προσωρινή απόφαση, υπό το κράτος ανεξήγητου θυμού”. Και κατέληξε: “Πιστεύω ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική και θα επανέλθει πάλι σε μια διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων”.