Με τον ΥΦΕΘΑ στο 401 ΓΣΝΑ ο ιερέας που χάρηκε το «τζαμί Αγία Σοφία»;

Με τον ΥΦΕΘΑ στο 401 ΓΣΝΑ ο ιερέας που χάρηκε το «τζαμί Αγία Σοφία»; Πολλοί θέτουν το ερώτημα βλέποντας την ομοιότητα των φωτογραφιών

Προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του Έλληνας ιερέας  ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τζαμί.

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Παπανικολάου, ιερέα της εκκλησίας της Αναλήψεως στην περιοχή της Ραφήνας, ο οποίος μιλώντας μπροστά στο ποίμνιό του, δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δόξα σοι ο Θεός που την έκανε τζαμί. Δεν μου λέτε, ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί έμπαιναν στην Αγία Σοφία; Άπειροι. Με το “κωλοβράκι” να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέματα λέω; Γιατί την είχαν μουσείο. Έμπαιναν όλοι οι άχρηστοι μέσα, βρομεροί και τρισάλθιοι, όλοι οι τουρίστες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Χωρίς να σέβονται τίποτα».

Και συνέχισε: «Τίποτα δεν σέβονταν. Τώρα θα βγάλεις τα παπούτσια σου να μπεις μέσα. Θα μπεις μέσα γυμνός; Όχι. Θα σου φορούν το ρουχαλάκι το τουρκικό και θα μπεις μέσα μια χαρά ντυμένος, χανουμάκι. Θα φορέσεις και τη μπούργκα να μπεις μέσα.

Δεν σου άρεσε με ρούχα να μπεις μέσα, αλλά γυμνωνόσουνα». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξάρει τη συνεισφορά της Τουρκίας στη διατήρηση των μοναστηριών στην περιοχή της Κρήτης.

Με τον ΥΦΕΘΑ στο 401 ΓΣΝΑ ο ιερέας που χάρηκε το «τζαμί Αγία Σοφία»;

«Όπου ήταν οι Τούρκοι. ήταν πολύ καλύτερα. Ντροπή μας αλλά αυτή είναι αλήθεια. Στην Κρήτη δεν έκλεισε κανένα μοναστήρι ο Τούρκος, ενώ στην Ελλάδα με διάταγμα του Όθωνα έκλεισαν άπειρα μοναστηράκια και εκκλησιές. Πετούσαν τα λείψανα των Αγίων και έπαιρναν τα ασήμια και τα έκαναν μισθό για το κράτος».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας κλιμακώθηκε στις 24 Ιουλίου του 2020, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, μετά την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί.

Στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες, προκαλώντας την οργή του Ορθόδοξου κόσμου και δη, της Ελλάδας.

Με τον ΥΦΕΘΑ στο 401 ΓΣΝΑ ο ιερέας που χάρηκε το «τζαμί Αγία Σοφία»;

 

Με τον ΥΦΕΘΑ στο 401 ΓΣΝΑ ο ιερέας που χάρηκε το «τζαμί Αγία Σοφία»;

Την ημέρα που η Αγία Σοφία μετατρεπόταν σε τζαμί, στην Ελλάδα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωνε επίσημα όότι ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στην υποδοχή αποτμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό του 401 ΓΣΝΑ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Ο ΥΦΕΘΑ παρίσταται στην τελετή αυτή κάθε χρόνο, καθώς από το 401 ΓΣΝΑ φροντίζουν πάντα να φέρνουν τεμάχια από το λείψανο του Αγίου για την εορτή του ομώνυμου ναού εντός του νοσοκομείου.

Δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν τα αρμόδια στελέχη του 401 ΓΣΝΑ με την μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, και με την ομοιότητα που εμφανίζουν οι φωτογραφίες του ιερέα που έκανε τις δηλώσεις, με αυτόν που φαίνεται να κρατά στα χέρια του το λείψανο του Αγίου και να ακολουθείται από τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΣ αράλαμπο Λαλούση, πολλοί θεωρούν ότι είναι ο ίδιο πρόσωπο.

Εάν πράγματι είναι, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε και τις απόψεις τόσο του ΥΦΕΘΑ για τις δηλώσεις του ιερέα όσο και της ηγεσίας του ΓΕΣ αλλά και του 401 ΓΣΝΑ, που υποδέχθηκαν με τιμές τον ιερέα (στη φωτο διακρίνεται ο υποστράτηγος Μανουσαρίδης να χαιρετά στρατιωτικά) ο οποίος προσκυνά την τουρκική επιλογή.

Είναι ή όχι το ίδιο πρόσωπο κκ του ΓΕΣ;

Με τον ΥΦΕΘΑ στο 401 ΓΣΝΑ ο ιερέας που χάρηκε το «τζαμί Αγία Σοφία»;