Τουρκία Oruc Reis υπεξ Οτσαλάν υποκλοπές Ελληνοτουρκικός διάλογος NAVTEX ΥΠΕΞ: «Καπάρωσαν» πόστα σε πρεσβείες πριν ανακοινώσουν τις θέσεις - Τα ευτράπελα στην Βασιλίσσης Σοφίας, δεν λένε να κοπάσουν. Έβρο διάβημα άγκυρα ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο - Τι απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν

ΥΠΕΞ: «Καπάρωσαν» πόστα σε πρεσβείες πριν ανακοινώσουν τις θέσεις – Τα ευτράπελα στην Βασιλίσσης Σοφίας, δεν λένε να κοπάσουν.

Δεν είναι μόνο οι περιβόητες δηλώσεις Δένδια για τα “μερικές δεκάδες μέτρα” στον Εβρο. Ούτε η καρατόμηση του Χρήστου Ροζάκη, η οποία μάλλον πανικό δείχνει, δεδομένου ότι παρόμοιες δηλώσεις με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και -μέχρι πρότινος- μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, έχουν κάνει και άλλοι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Χ.Ροζάκης, ως όλα δείχνουν, επελέγη ως “αποδιοπομπαίος τράγος”, αφού δεν θα μπορούσε να σηκώσει η κυβέρνηση την ενδεχόμενη καρατόμηση, για παράδειγμα, του Θάνου Ντόκου, ο οποίος, εξάλλου, είναι αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, αντί να απομακρυνθεί ένας “άνθρωπος” του πρωθυπουργού, επελέγη ο Χ.Ροζάκης ως “άνθρωπος του Σημίτη”. Κι’ όμως, ο Χ.Ροζάκης ήταν ένας από τους επιστήμονες που είχε καλέσει ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου για να τον συμβουλεύσουν για τα ελληνοτουρκικά.

Σοβαρές αρρυθμίες στο ΥΠΕΞ

Πέραν, ωστόσο, αυτών των καθαρά πολιτικών -ή για την ακρίβεια, πολιτικάντικων- μαγειρεμάτων, φαίνεται ότι η λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζει αρκετές αρρυθμίες. Και δεν είναι μόνον οι διπλωματικές, όπου παρατηρούνται πολλές και σοβαρές “γκρίζες ζώνες” στον τομέα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. Από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα θέματα, οι δυσλειτουργίες διαδέχονται η μια την άλλη.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, έγγραφο, το οποίο πρόσφατα έστειλε σε πολλές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ η ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητής Οργάνωσής του, και υπογράφει η επικεφαλής του, κ.Κόρκα. Με αυτό καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι από διάφορους κλάδους του υπουργείου να δηλώσουν σε ποιες από τις κενές θέσεις που διαθέτει το υπουργείο σε διάφορες πρεσβείες και υπηρεσίες του στο εξωτερικό επιθυμούν να πάνε.

Το οξύμωρο είναι, όμως, ότι, ενώ τους εδίδετο προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουλίου για να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι την αίτησή τους, πολλές από τις θέσεις που υποτίθεται ήταν κενές, στην πραγματικότητα είχαν “καπαρωθεί” και καλυφθεί από πριν.

Αυτό έγινε γνωστό, διότι, πιθανότατα εκ παραδρομής, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου κοινοποίησε στους εργαζόμενους του υπουργείου, μαζί με την ανακοίνωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και έγγραφα, τα οποία δεν έπρεπε να τους κοινοποιήσει. Τουτέστιν, τις λίστες με τα ονόματα και τις θέσεις που, όμως, είχαν ήδη κλειστεί. Κάτι που, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την θυμηδιά και πλειάδα ειρωνικών σχολίων ανάμεσα στους εργαζόμενους του υπουργείου Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Μοιράζουν πόστα σε πρεσβείες πριν ανακοινωθούν οι θέσεις
ΥΠΕΞ: Μοιράζουν πόστα σε πρεσβείες πριν ανακοινωθούν οι θέσεις

Αδιαφανείς διαδικασίες;

Μάλιστα, στο έγγραφο υπάρχει μια υποσημείωση για “ακολούθους που δεν ικανοποιουνται οι αιτήσεις τους”. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες – υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών είχαν υποβάλλει αίτημα για να σταλούν στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο), στην Κωνσταντινούπολη, το Ραμπάτ (Μαρόκο) και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

Οταν, λοιπόν, έστω και κατά λάθος, στέλνεται ένα έγγραφο, όπου αναφέρεται ότι ήδη έχουν απορριφθεί αιτήσεις για κάποιες θέσεις οι οποίες είναι δήθεν κενές, αλλά στην πραγματικότητα έχουν καλυφθεί προτού καν εξαγγελθούν, εύλογα γεννώνται στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών αμφιβολίες κατά πόσον γίνονται με διαφάνεια οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις στο υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι για τις θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν τον Σεπτέμβριο, πρέπει να συγκληθεί και να αποφασίσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου. Αραγε, το ότι υπάρχουν έντονες υπόνοιες ότι αρκετές θέσεις έχουν κιόλας “καπαρωθεί”, δεν πλήττει την εικόνα της ηγεσίας του υπουργείου των Εξωτερικών στα μάτια των ιδίων των υπαλλήλων και στελεχών του;

ΥΠΕΞ: Μοιράζουν πόστα σε πρεσβείες πριν ανακοινωθούν οι θέσεις

Σημαντικά κενά

Κάποιες “κακές γλώσσες”, τέλος, αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν “καπαρωθεί” θέσεις, για τις οποίες δεν επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε αντίθεση με άλλες, που για διάφορους λόγους, είτε θεωρούνται “φιλέτα”, είτε κάποιοι έχουν προσωπικούς λόγους που θέλουν να πάνε.

Κι’ όμως, μεταξύ των άλλων θέσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον, είναι σημαντικά πόστα, όπως για παράδειγμα στο προξενείο μας στην Ανδριανούπολη (Ανατολική Θράκη), κ.λ.π. Αναλυτικά, οι κενές θέσεις που έμειναν, αφού οι άλλες καλύφθηκαν εν ριπή οφθαλμού, είναι:

Αβανα, Αμπούτζα (Νιγηρία), Ανοϊ (Βιετνάμ), Βίλνιους (Λιθουανία), Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν), Καράκας (Βενεζουέλα), Κινσάσα (Κογκό), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Μεξικό, Ντακάρ (Σενεγάλη), Ντόχα (Κατάρ), Νουρ Σουλτάν (Καζακστάν), Ριάντ (Σ.Αραβία), Ρίγα (Λετονία), Χαράρε (Ζιμπάμπουε), Ανδιανούπολη.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Αφρική είναι θεαματικά αυξημένη.