Τουρκική NAVTEX: Τα 10 μηνύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Η Αθήνα με το όπλο παρά πόδα, περιμένει την επόμενη κίνηση της Αγκυρας

Που αποσκοπεί η Αγκυρα με την έκδοση της νέας Navtex για “σεισμογραφικές έρευνες” του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, “Ορούτς Ρέϊς”, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, από χτες μέχρι τις 2 Αυγούστου;

-Πρόκειται για στρατηγική κίνηση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση σε όλο το εύρος της ελληνοτουρκικής ατζέντας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο χώρες, με στόχο να συρθεί η χώρα μας σε εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα;

-Είναι μια από τις πολλές παρόμοιες κινήσεις, στις οποίες έχει προβεί η Αγκυρα στην θαλάσσια περιοχή, την τελευταία δεκαετία;

-Πρόκειται για μια από τις συνήθεις κινήσεις της γείτονος, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια νέες προκλήσεις σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, με τους ίδιους ή, ενδεχομένως, με άλλους τρόπους;

Μια πάγια πρακτική, βάσει της οποίας, εδώ και χρόνια η Αγκυρα οικοδομεί το πλέγμα των απαιτήσεών της στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, αποσκοπώντας, αρχικά στο “γκριζάρισμα” περιοχών, και κατόπιν στη διεκδίκησή τους.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πάντως, οι επικείμενες κινήσεις της Αγκυρας είναι “στρατηγικές” και όχι “στρατιωτικές”.

-Είναι ένα “παιχνίδι φθοράς” της ελληνικής πλευράς, την οποία με μια Navtex, από τις πάμπολλες που εκδίδει η Αγκυρα κάθε χρόνο, την αναγκάζει να θέσει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεών της σε συναγερμό. Κάτι που σημαίνει μεγάλα έξοδα, αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση της ελληνικής κοινής γνώμης.

-Εχει ως στόχο την στρατιωτική “απομόνωση” και “αποκλεισμό” του Καστελόριζου, με όποια κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο συνεπάγεται κάτι τέτοιο, προσπαθεί να βρει “κενά” στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας σε αυτή την επίμαχη περιοχή, και να τα εκμεταλλευτεί, στρατιωτικά, γεωπολιτικά και διπλωματικά;

Είναι συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω ερωτήματα; Ολα αυτά είναι νωρίς να απαντηθούν. Εξάλλου, κοντός ψαλμός, αλληλούϊα. Το βέβαιον είναι, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τις πρακτικές της Αγκυρας τα τελευταία χρόνια, και ειδικά από πέρυσι το καλοκαίρι, ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Και η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, αν και με το όπλο παρά πόδα, βρίσκεται σε στάση άμυνας και όχι ασκώντας επιθετική διπλωματική πολιτική.

Τουρκική NAVTEX: Τα 10 μηνύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Εάν η Τουρκία βρει την “ευκαιρία” να αποσπάσει κάτι από την Ελλάδα, θα το εκμεταλλευτεί. Διαφορετικά θα περιοριστεί στο να τεστάρει τις αντοχές της Αθήνας, την οποία, πάντως, επανειλημμένως έχει “ζυγίσει” το τελευταίο διάστημα, με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς τα ελληνικά αντανακλαστικά.

Στη δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να τεθούν σε “κόκκινο συναγερμό” οι Ενοπλες Δυνάμεις και να αναλίσκεται η δυναμική τους, ούτε, βέβαια, να επιχειρείται επικοινωνιακός εντυπωσιασμός, και να γίνονται προσπάθειες κακέκτυπης μίμησης του γνωστού “βυθίσατε το Χώρα”, του Αντρέα.

Δίχως, πάντως, να υποβαθμίζεται ο βαθμός πρόκλησης της γείτονος με την τελευταία Navtex, αλλά και χωρίς να υπερτιμάται, έχει ιδιαίτερη αξία ο τρόπος που μεθοδεύει η Αγκυρα σε αυτή τη φάση τις βλέψεις της, που επιδιώκει τους στόχους της και τα μηνύματα που θέλει να στείλει σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ειδικότερα:

Μήνυμα – πρόκληση με τη NAVTEX

Προχώρησε στην έκδοση της Navtex, ενώ ήταν γνωστό ότι την Αθήνα θα επισκεπτόταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ.Χάϊκο Μάας.

Δεδομένου ότι η Γερμανία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία της ΕΕ, και ήδη, όπως φάνηκε από την πρόσφατη “μυστική” συνάντηση στο Βερολίνο, έχει διαμεσολαβήσει για να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διόλου τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η ημέρα, κατά την οποία η Αγκυρα εξέδωσε τη Navtex. Επρόκειτο για πεντακάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα, και βέβαια προς την ΕΕ, η οποία εμφανίζεται άκρως απρόθυμη να “τραβήξει το αυτί” της Τουρκίας.

Μυστική διπλωματία – διφορούμενα μηνύματα

Η Navtex έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την εκδήλωση της “μυστικής διπλωματίας” και της συνάντησης που είχε η διπλωματική εκπρόσωπος του Ελληνα πρωθυπουργού με το “δεξί χέρι” του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο.

Ερχεται επίσης μόλις μια ημέρα μετά τη συνέντευξη του Ιμπαήμ Καλίν, του ανθρώπου του Ερντογάν που πήρε μέρος στη συνάντηση του Βερολίνου, ο οποίος, από τη μια δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να κάνει διάλογο με την Ελλάδα, και ήδη τον ξεκίνησε, και από την άλλη ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τα “δικαιώματά” της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Κοντολογίς, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να “πρεσάρει” σε όλα τα μέτωπα την Ελλάδα, προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους όρους της γείτονος.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Ι.Καλίν, κατά τη συνέντευξή του, είπε ότι η Τουρκία θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλη την ατζέντα της. Από το Αιγαίο, την Α.Μεσόγειο, τις “γκρίζες” ζώνες και την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, μέχρι τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τα τζαμιά στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκός κατευνασμός

Οι νέες προκλήσεις έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά τη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία η πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, κ.ο.κ., δεν συναίνεσαν στο ελληνικό αίτημα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Η ατολμία της ΕΕ φαίνεται και από την ανακοίνωση ότι το “θέμα Τουρκία” και οι ενδεχόμενες κυρώσεις, θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο. Κάτι που ναι μεν ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ως “επιτυχία”, πλην όμως, είναι ηλίου φαεινότερον ότι τότε μπορεί να είναι πολύ αργά. Και είναι πολύ πιθανόν ότι αυτό το διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία θα σπεύσει να το εκμεταλλευτεί, προκειμένου, ενδεχομένως, να δημιουργήσει τετελεσμένα στα ελληνοτουρκικά.

Χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ανέφερε ότι “η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά”, και ότι “εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος”.

Μπορεί, βέβαια, να υψώνει τους τόνους ο κ.Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα, ωστόσο είναι οφθαλμοφανές ότι δύσκολα θα βρει συμπαραστάτες του μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Μέχρι και τους Βαλκάνιους εταίρους μας στην ΕΕ δεν κατάφερε να προετοιμάσει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα μας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Κάτι που καταγράφεται στα αρνητικά της κυβέρνησης.

Γεωπολιτικό κενό

ΗΠΑ και ΕΕ Ερχονται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΗΠΑ, εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και της σκληρής πολιτικής μάχης που διεξάγεται στο εσωτερικό τους, αλλά και η ΕΕ , εξαιτίας της ανικανότητάς της να παρέμβει έμπρακτα στην περιοχή, αφήνουν μεγάλα γεωπολιτικά κενά, τα οποία σπεύδει να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η “εσωστρέφεια” της ΕΕ, η οποία, μέσα από μαραθώνιες συζητήσεις και σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις, προσπαθεί να αποφασίσει για τα μέτρα ανακούφισης των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου από ατον κορονοϊό. Μέτρα που, όπως φάνηκε, στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλλον για ασπιρίνες πρόκειται και για ενίσχυση με μια συγκεκαλυμμένη μορφή μνημονίου.

Επιπλέον, η χτεσινή ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ που καλεί την Τουρκία να μην προχωρήσει σε έρευνες εντός “αμφισβητούμενων” υδάτων, μάλλον ήρθε να χειροτερεύσει τα πράγματα.

Αλλά και η χτεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αν και υπέρ της Ελλάδας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυστηρή προς την Αγκυρα. Οπως και να’ χει, άλλωστε, η Τουρκία έχει αποδείξει πως ουδόλως καταλαβαίνει ακόμα και από αυστηρές λεκτικές συστάσεις. Αντίθετα, πιθανότατα, θα αναδιπλωθεί εάν ληφθούν αυστηρά πρακτικά μέτρα σε βάρος της.

Ο κ.Μάας είπε, μεταξύ άλλων: “Καταστήσαμε σαφέστατο προς την Τουρκία ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο”.

Ούτε προειδοποιήσεις για κυρώσεις, ούτε πολύ περισσότερο για τερματισμό του διαλόγου με στόχο μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία, όπως έχει εξαγγείλει το Βερολίνο ότι είναι ο στόχος του.

Η προσευχή στο τζαμί ….«Αγιά Σοφιά»

Η νέα Navtex είναι έναν ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σχεδιασμών της Αγκυρας που ξεκίνησαν σχεδόν προ δεκαημέρου, με την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και θα συνεχιστούν με την πρώτη προσχευχή την ερχόμενη Παρασκευή (24 Ιουλίου).

Στρατηγικός στόχος η Λιβύη

Η Navtex έρχεται και “δένει” με την εντονότατη κινητικότητα που αναπτύσσεται, και πιθανώς θα κλιμακωθεί άμεσα, στη Λιβύη. Ως γνωστόν, λίαν προσφάτως το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε την εισβολή στη Λιβύη.

Μένει, βέβαια, να αποδειχτεί εάν τελικώς το Κάϊρο θα υλοποιήσει την απειλή του. Πολύ περισσότερο, εάν και πως θα απαντήσει η Τουρκία, η οποία εμφανίζεται ότι ο “προστάτης” της κυβέρνησης – μαρινοτέτας της Τρίπολης και της άλλης σημαντικής συμμάχου πόλης της Λιβύης, της Μισράτα.

Εννοείται, πάντως, ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στο “μέτωπο” της Λιβύης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και την ανοικτή αντιπαράθεση της Αιγύπτου με την Τουρκία. Και, προφανώς, άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ρόλο σε αυτό το “μέτωπο” πιθανώς θα κληθεί να παίξει και η Ελλάδα, δεδομένης της γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης της.

Παρ’ ότι η Τουρκία αυτές τις ημέρες δείχνει να ανοίγει και πάλι την βεντάλια των πιέσεων προς την Ελλάδα, θεωρείται βέβαιον ότι στρατηγικός στόχος της αποτελεί το “μέτωπο” της Λιβύης. Σε αυτό, μάλιστα, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποσπάσει την υποστήριξη ισχυρών, ηγετικών κύκλων του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να στηρίξουν έναν σύμμαχο, έστω και δύστροπο, όπως την Τουρκία, στη Λιβύη, από το να κερδίσουν, και εκεί, όπως στη Συρία, έδαφος οι Ρώσοι.

“Πολιορκία” με αλιευτικά

Η νέα Navtex, επίσης, έρχεται ως συνέχεια της μαζικής εξόδου (άνω των 120) τουρκικών αλιευτικών πλοίων στο Αιγαίο. Κάτι που εκτιμάται ότι πρόκειται για επιτελικό σχεδιασμό από την κυβέρνηση της Τουρκίας, και όχι βέβαια, επειδή οι Τούρκοι ψαράδες ήθεάν να βγουν για να ψαρέψουν.

Να σημειωθεί ότι, ως πρόσχημα γι’ αυτό, η τουρκική πλευρά επικαλείται την ελληνο-ιταλική συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο χωρών που δίδει σημαντικά δικαιώματα αλιείας στο Αιγαίο (και στο Ιόνιο) στους Ιταλούς ψαράδες.

Ως γνωστόν, όταν άρχισαν να εμφανίζονται στο Αιγαίο τα τουρκικά αλιευτικά, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχουν “δόλιους” στόχους, αλλά απλά αναζητούν αγκυροβόλιο στη Μύκονο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ελληνική ατολμία

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις βρίσκουν μεγάλα περιθώρια κίνησης, εξαιτίας όχι μόνον της ευρωπαϊκής πολιτικής κατευνασμού της Αγκυρας, αλλά και της ελληνικής ατολμίας.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει ούτε καν το αυτονόητο δικαίωμά της από το διεθνές δίκαιο: Την επέκταση των χωρικών υδάτων της, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Κάτι που, εάν είχε γίνει ειδικά στην Κρήτη, θα έμπαινε σφήνα στην αυθαίρετη γραμμή που έχει χαράξει η Αγκυρα και η κυβέρνηση – μαριονέτα της Λιβύης, με το δήθεν μνημόνιο οριοθέτησης της τουρκολιβυκής υφαλοκρηπίδας.

Δεν θα χρειάζονταν καν οι περισπούδαστοι σχεδιασμοί που ακούγονται ούτε καν για οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Θα αρκούσε μόνον η “σφήνα” των 12 ν.μ. Αναμφισβήτητα, ωστόσο, μια -αμοιβαίου οφέλους- για την Ελλάδα και την Αίγυπτο συμφωνία, είναι νευραλγικής σημασίας. Οχι, όμως, με μονομερή οφέλη για την Αίγυπτο, όπως συνέβη και με την Ιταλία.

Επόμενη πρόκληση ανάμεσα σε Ρόδο Κρήτη Καστελόριζο

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου, φαίνεται ότι αποτελούν το πρώτο βήμα, για να ακολουθήσει ο άλλος σημαντικός στόχος της Τουρκίας που είναι οι έρευνες μέσα στη ζώνη του αυθαίρετου τουρκολιβυκού συμφώνου, ενδεχομένως κάτω από την Κρήτη, ή στην περιοχή Ρόδου – Κρήτης – Καστελόριζου – Κύπρου.

Μεταναστευτικό

Από τους συνολικότερους πολιτικο-διπλωματικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση του ισχυρού “μοχλού πίεσης”, του Μεταναστευτικού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ροές μεταναστών – προσφύγων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και τον Εβρο είναι μηδαμινές. Κάτι που εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στην τουρκική πλευρά, η οποία φυλάει καλά τα παράλια. Γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για συνεννοήσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα. Με ποια ανταλλάγματα; Μένει να φανεί.

Χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στο Μεταναστευτικό, λέγοντας: “Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη, τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες, όπως η Ελλάδα πρώτα απ’ όλα, μόνη της στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία”.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο κ.Μάας είπε ότι η πολιτική της Γερμανίας έχει αλλάξει άρδην από το “well come” της κ.Μέρκελ το 2015 – 2016, και πλέον οι πύλες της Ευρώπης είναι κλειστές για τους πρόσφυγες. Κάτι που φάνηκε, εξάλλου, και στη “γραμμή” στήριξης που έδωσε το Βερολίνο στην Αθήνα, στην περίπτωση του Εβρου. Διαφορετικά, ποιος ξέρει τι μπορούσε να συμβεί.

Αλλωστε, η άνοδος της ακροδεξιάς -και- στη Γερμανία δεν αφήνει πια στις ηγεσίες Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών περιθώρια για τέτοιες περιττές … ανθρωπιστικές πολυτέλειες.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΕλληνική και Κυπριακή NAVTEX κόντρα στην παράνομη Τουρκική
Επόμενο άρθροΈνοπλες Δυνάμεις: Μειώθηκαν τα επίπεδα επιφυλακής
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).