Οι επιλογές της Ελλάδας στις Τουρκικές απειλές και η Κύπρος – Τι συζητούν διακεκριμένοι Κύπριοι καθηγητές για την τουρκική προκλητικότητα

Στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του King’s Collage του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάριος Καραγιάννης, καθώς και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της ΚΥΠ Αντρέας Πενταράς, η οποίοι μίλησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία.

Αρχικά ο κύριος Καραγιάννης ανέφερε ότι από τις πολεμικές εμπλοκές που έχει η Τουρκία, έχει αποκομίσει αυτοπεποίθηση και μπορεί να έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αδύναμοι αντίπαλοι άρα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια επιθετική κίνηση είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο.

Η ελληνική ηγεσία έχει βάλει κόκκινες γραμμές ειδικά στην περίπτωση γεώτρησης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αυτές οι κόκκινες γραμμές είναι εθνικές γραμμές καθώς τις έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν είναι τόσο έντονες, ενώ στην περιοχή έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση ή οποία δεν ευνοεί την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την αεροναυτική ισχύς ώστε να σταματήσει την Τουρκία. Επισήμανε ότι αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε μια επιθετική ενέργεια θέλοντας και μη η Ελλάδα θα απαντήσει, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη διέξοδος, ενώ αν δεν απαντήσει τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια πολύ μεγάλη πολιτική κρίση. «Όσοι προαναγγέλλουν μια ήττα της Ελλάδας από την Τουρκία προφανώς δεν γνωρίζουν την στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος».

Η Τουρκία περνά στο δεύτερο στάδιο επιθετικότητας

Ο κύριος Καραγιάννης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν διάλεξε τον δρόμο της αντιπαράθεσης. «Οι Τούρκοι δεν αμφισβητούν μόνο το εύρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από την Μυτιλήνη και την Χίο, αμφισβητούν ότι αυτά τα νησιά είναι ελληνικά. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να περάσει στο επόμενο επίπεδο επιθετικότητας.

 

Από την πλευρά του ο κύριος Πενταράς ανέφερε ότι ή Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει αποτρεπτική ισχύς σε θάλασσα και αέρα, αλλά διαθέτει αποτρεπτική ισχύς στην ξηρά.

«Σε περίπτωση επιθετικής πρωτοβουλίας των τούρκων δεν θα κάνει περίπατο ο τουρκικός στρατός. Σε θάλασσα και αέρα δεν δημιουργήσαμε ισχύς με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές και η Τουρκία να αλωνίζει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».
Τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε στην Κύπρο γιατί ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας θα διαχυθεί και στην Κύπρο για αυτό πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα.

Τόνισε ότι στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, να υποχωρήσει η Ελλάδα ή να υποχωρήσει η Τουρκία και να μην διεκδικήσει τίποτα από την Ελλάδα κάτι το οποίο η κυβέρνηση του Ερτογάν δεν είναι πρόθυμη να κάνει.

Το Δ’ Σώμα Στρατού ο πιο ισχυρός σχηματισμός στην Ελλάδα

Ο κύριος Καραγιάννης επισήμανε ότι τα γεγονότα του 1974 προκάλεσαν ένα σοκ σε Κύπρο και Ελλάδα και ως απόρροια αυτού του ψυχολογικού σοκ επανασυστήθηκε το τέταρτο σώμα στρατού στην Θράκη ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός στρατιωτικός σχηματισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οχυρώθηκαν τα Ελληνικά νησιά.

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αντιδράσουμε. Μπορεί να γίνεται με έναν περίεργο ελληνικό ανοργάνωτο τρόπο. Ως Ελληνισμός έχουμε περάσει από πολύ δυσκολότερες φάσεις και ο λόγος που υπάρχουμε ακόμη ως έθνος είναι επειδή αντιδράσαμε και πολλές φορές με τον διπλωματικό τρόπο».

Τόνισε ότι αν η Τουρκία αποφασίσει να αντιδράσει με τον καταστροφικό δρόμο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να αντιδράσουνε.

Διευκρίνισε ότι το διακύβευμα δεν είναι ο έλεγχος κάποιων υδρογονανθράκων. Τόνισε ότι η Τουρκία αυτό που θέλει να κάνει στο Αιγαίο είναι να αποκόψει τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Ηπειρωτική χώρα. «Θα πάμε θέλοντας και μη σε μια πολεμική αναμέτρηση γιατί δεν μπορεί να αποκοπεί η νησιωτική Ελλάδα από την Ηπειρωτική Ελλάδα».

Επισήμανε ότι από το 1983 οι πολιτικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι ένας τρίτος Αττίλας θα συνιστά αιτία πολέμου για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει την Κύπρο μόνη της αν υπάρξει ένας τρίτος Αττίλας, είναι αδιανόητο να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974 με σφαγές και βιασμούς ομοεθνών μας χωρίς να αντιδράσει η Αθήνα».

Κύπρος: Το Ελληνικό ΠΝ θα έχει σύντομα πλεονέκτημα 

Διευκρίνισε ότι το πλεονέκτημα στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου το διαθέτει το τουρκικό ναυτικό κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει καθώς έχει προαναγγελθεί η αγορά δύο γαλλικών φρεγάτων. «Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε τέσσερα χρόνια μπορεί να έχει το πλεονέκτημα στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρο».

«Η ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή που βάζει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη και ως χώρα η οποία έχει υποχρέωση να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι σε περίπτωση προέλασης του τουρκικού στρατού συνιστά αιτία πολέμου», πρόσθεσε.

Ο κύριος Πενταράς ανέφερε ότι από το 1989 το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς εκπόνησε μια μελέτη με την συνδρομή Ελλήνων Αξιωματικών του Ναυτικού για την δημιουργία πολεμικού ναυτικού στην Κύπρο το οποίο θα υπεράσπιζε την αποκλειστική οικονομική ζώνη, ενώ διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη υποβλήθηκε στην πολιτική ηγεσία όπου απορρίφθηκε.

Τόνισε ότι αν συνεχιζόταν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου και διέθετε όλα τα χρήματα του ταμείου αμυντικής θωράκισης για την Άμυνα θα μπορούσε η Κύπρος να έχει πολεμικό ναυτικό και αεροπορία.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές παραγγελίες στρατηγικών οπλικών συστημάτων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα γιατί δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να είναι έρμαιο της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο κύριος Πενταράς ανέφερε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός ούτε ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ τόνισε ότι αν αυτό ήταν εφικτό η Κύπρος θα είχε ασφάλεια καθώς τα υπόλοιπα κράτη θα είχαν υποχρέωση να βοηθήσουν την Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο κράτος.

Απο την πλευρά του ο κύριος Καραγιάννης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς και μπορεί σε κάποια στιγμή να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική, προσθέτοντας ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.