Σταθακόπουλος για Αγία Σοφία: Κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: H «Δολοφονία» του Κεμάλ

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν «ξηλώνει» το κοσμικό κράτος του Κεμάλ, υποστηρίζει ο τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος αποτιμώντας την απόφαση

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στην Κρήτη ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε: Εκείνο το οποίο είπε το Συμβούλιο της τουρκικής Επικρατείας είναι ότι δεν θα είναι αποκλειστικά μουσείο, κρατάει τον μνημειακό του χαρακτήρα, αλλά θα έχει και λειτουργία, κάτι που δεν το απαγορεύει η UNESCO. Για παράδειγμα ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη λειτουργεί ως εκκλησία και είναι προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO.

Το Μπλε τζαμί που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία είναι μνημείο και λειτουργεί ως τζαμί και μπορούν και μη μουσουλμάνοι να το επισκεφθούν ως μουσείο, υπογράμμισε ο κ. Σταθακόπουλος

Με την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την Αγία Σοφία καταργήθηκε η αποκλειστική χρήση ως μουσείο. Δηλαδή, συνεχίζει να είναι μουσείο, αλλά θα λειτουργεί και ως θρησκευτικός χώρος, είπε ο κ. Σταθακόπουλος.

Το πώς θα γίνεται η προσευχή, το ορίζει το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Ερντογάν την ίδια ώρα. Με αυτό εκχώρησε το δικαίωμα του ωρολόγιου προγράμματος στα Βακούφια. Το πότε και το πώς θα εφαρμοστεί δεν είναι ακόμα γνωστό.

Υπάρχουν και πρακτικά θέματα για την λειτουργία.

Εναπόκειται βέβαια τώρα σε χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας να ζητήσουν ισότητα και δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει κατοχυρωμένη δεσπόζουσα θρησκεία, να ζητήσουν τη λειτουργία και ως ναού.

Ο Ερντογάν καταλύει το κεμαλικό κράτος στις δομές του και ουσιαστικά μετατρέπεται ο ίδιος σε Χαλίφη. Θέλει δε να ξανακάνει την Κωνσταντινούπολη ισλαμιστικό κέντρο αντάξιο της Μέκκας, τόνισε ο κ. Σταθακόπουλος.

Οι διεθνείς οργανισμοί και οι άλλες χώρες στην ουσία δεν έκαναν τίποτα, παρά το γεγονός ότι είχαν 4 χρόνια στην διάθεσή τους για να κάνουν παρέμβαση. Είδε ότι επέδειξαν ανοχή και προχώρησε στην επόμενη κίνηση.