Εθνικό drone Παναγιωτόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ξανα-εξήγγειλε το «Εθνικό drone», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επτά μήνες μετά την πρώτη εξαγγελία

Αυτή τη φορά η νέα εξαγγελία έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης φορέων που εμπλέκονται στα προγράμματα της PESCO και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος πέρυσι τον Δεκέμβρο έλεγε ότι φέτος τον Ιούλιο το ελληνικό drone / UAV θα πετάει στην Θεσσαλία, σήμερα το εξήγγειλε εκ νέου λέγοντας ότι θα προχωρήσει, χωρίς όμως αυτή τη φορά να δίνει χρονοδιάγραμμα.

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου:

Υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Ιουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνάντηση εμπλεκομένων φορέων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Εκτός από τον κ. Παναγιωτόπουλο, στη συνάντηση συμμετείχε το σύνολο της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, οι υπεύθυνοι επιτελείς από τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου και τα Γενικά Επιτελεία,

καθώς και αρμόδιοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών που είναι επικεφαλής στις ευρωπαϊκές κοινοπραξίες που δημιουργήθηκαν και διεκδίκησαν με επιτυχία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεσσάρων προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης επιτυχίας που σημειώθηκε μετά τη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, της αμυντικής βιομηχανίας, των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επιτεύξεως συγκεκριμένου αποτελέσματος προς όφελος της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε:

Θεωρώ λοιπόν ότι, είναι μία ευκαιρία, τα προσόντα που έχει η χώρα μας, δηλαδή ενεργές επιχειρησιακά έτοιμες, παρούσες Ένοπλες Δυνάμεις, ακαδημαϊκή κοινότητα με εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό ταλέντο, κάποια είδη συγκεκριμένα δείγματα γραφής ως προς τις δυνατότητες αυτού του ταλέντου,

έχω και εγώ προσωπικά υπόψη μου αυτό, αλλά και έναν ιδιωτικό τομέα ζωντανό ενεργό στην Αμυντική Βιομηχανία, σε συνδυασμό με τις εταιρίες που ελέγχονται από το Δημόσιο τομέα και εκεί θα δούμε τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε σας διαβεβαιώνω,

ότι ξοδεύουμε πάρα πολλές ώρες εδώ πέρα, κάθε μέρα για να προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε με όλες αυτές τις εταιρείες, πρέπει να τα συγκεράσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας.

Παναγιωτόπουλος: Ξανα-εξήγγειλε το «Εθνικό drone»

Και το όφελος της χώρας είναι η παραγωγή, Αμυντικού Υλικού εγχωρίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά τις δυνατότητες. Δεν μπορούμε να γίνουμε από τη μία μέρα στην άλλη Ισραήλ, ασφαλώς εξάλλου το Ισραήλ όπως ξέρετε έχει ένα προϋπολογισμό στο Υπουργείο Άμυνας του, 36 ενώ εμείς έχουμε 530 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι χαοτική.

Όμως μπορούμε, με μικρά βήματα να αρχίσουμε να παράγουμε κι εμείς έργο, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες ενδεχομένως για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε.

Παράδειγμα στον τομέα των UAV’s, (drone) όπου η Ελλάδα έχει προϊόν εδώ και πάρα πολύ καιρό πριν όμως ακόμα ακόμα συζητάμε, μετά από 30-40 χρόνια το πρώτο προϊόν που παράχθηκε, την ανάγκη να αποκτήσουμε το εθνικό UAV (drone) λόγω του ότι ενδεχομένως,

οι γείτονές μας έχουν κάνει μία πολύ πιο οργανωμένη μία πολύ συγκροτημένη προσπάθεια, εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουν ήδη αναπτύξει το δικό τους στόλο, δεν θα είναι η διαφοροποιός, ο διαφοροποιός παράγων είναι η παραγωγή του Εθνικού UAV, αλλά νομίζω είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε αρκετά γρήγορα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το έχουμε εξαγγείλει πρέπει να το οργανώσουμε. Και επειδή βλέπω τώρα να αναπτύσσονται σιγά-σιγά οι συνθήκες να μπορεί να γίνει αυτή η οργάνωση, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία,

το λέω μόνο ως παράδειγμα επειδή δεν είναι μόνο η υπόθεση του UAV και η πρόταση η συγκεκριμένη που έχει κατατεθεί και οι άλλες οι προτάσεις σχετικά με την επιτήρηση σχετικά με την διαλειτουργικότητα, σχετικά με την κυβερνοάμυνα, που είναι εξαιρετικά νομίζω, σημαντικό, δημιουργούν πεδίο δόξης λαμπρό.

Πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε, πώς θα πάμε σε μία διαδικασία όπου, θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, θα υλοποιηθεί η πρόταση, θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά θα παράξουμε και το τελικό αποτέλεσμα ή κάτι το οποίο να κατευθύνει, σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

Και πάλι συγχαρητήρια, κρατήστε ότι εμείς είμαστε εδώ για να σας συνδράμουμε, γιατί πραγματικά είμαστε πάρα πολύ αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε τώρα με γρήγορα, συγκεκριμένα και μεθοδικά και αποτελεσματικά βήματα.

Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, όπως σας είπα οι συνθήκες το επιβάλλουν αλλά και ο τρόπος που δουλεύουμε αν θέλετε, το επιτάσσει γιατί, είναι η ώρα των αποφάσεων και είναι η ώρα θα έλεγα να οργανώσουμε την επόμενη μέρα και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων,

σε μας έλαχε αυτό το καθήκον, αυτή η δυσκολία, αλλά η δυσκολία είναι και η πρόκληση για μένα είναι ευκαιρία, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε τίποτα λιγότερο. Και πάλι συγχαρητήρια».