Ο δημοσιογράφος Λ. Μπλαβέρης ξεσκεπάζει τις τουρκικές πονηριές για την συνεκπαίδευση που ανακοίνωσαν με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός για την εγκυρότητά του στρατιωτικός ρεπόρτερ Λεωνίδας Μπλαβέρης, ξεσκεπάζει την τουρκική πονηριά να ανακοινώσει δήθεν συνεκπαίδευση του τουρκικού ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συνεκπαίδευσης με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο δημοσιογράφος Λ. Μπλαβέρης ξεσκεπάζει τις τουρκικές πονηριές

Γράφει ο Λεωνίδας Μπλαβέρης:

Πληροφορηθήκαμε μέσα από ένα tweet του τουρκικού ΥΠΑΜ ότι “Οι ναυτικές εκπαιδεύσεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου 2020 με τη συμμετοχή του TCG KEMALREİS από την Επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» και του «USS EISENHOWER», συνοδευόμενη από 4 φωτογραφίες όπου σε ΚΑΜΙΑ δεν εμφανίζεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Μερικές παρατηρήσεις ενός αδαούς μέσου πολίτη:

—1)Ως προελέχθη σε ΚΑΜΙΑ από τις τέσσερις φωτό δεν εμφανίζεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

—2)Σε όλες εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο η τουρκική φρεγάτα σε δύο μάλιστα από αυτές, πάνω από τη γέφυρα του σκάφους εμφανίζεται μία τεράστια τουρκική σημαία στον ιστό και στην άλλη η ξύλινη ταμπέλα με το όνομα του σκάφους που είναι στο πλευρό της γέφυρας

και στο βάθος αμυδρά μία σιλουέτα ενός σκάφους που εμφανώς είναι κλάσεως “Τiconderoga”, όπως και το USS “San Jacinto”, που συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, αλλά σε καμία από τις 4 δεν φαίνεται ΕΥΚΡΙΝΩΣ ότι είναι αυτό.

—3)Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η συνεκπαίδευση έγινε χθες 28/7. Από τις 26 του μηνός μπαίνω καθημερινώς στην επίσημη ιστοσελίδα της US Naval Forces Europe & Africa-6th Fleet, για να βλέπω τις δραστηριότητες. Στις 27/7,

είχαν ΔΥΟ ξεχωριστά Δελτία Τύπου όπου αναφέρονταν σε ισάριθμες ναυτική και αεροναυτική δραστηριότητα της Ομάδος Μάχης του Αεροπλανοφόρου USS “Eisenhower” με ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές μονάδες, με πλήθος φωτογραφίες από αυτές, αρκετές δε της ελληνικής φρεγάτας τραβηγμένης από αυτό.

—4)Ούτε χθες, ανήμερα της κατά τους Τούρκους συνεκπαιδεύσεως, ούτε και σήμερα ως τώρα (20:30) η προαναφερθείσα επίσημη αμερικανική ιστοσελίδα ΔΕΝ έχει κάνει την παραμικρή νήξη για “συνεκπαίδευση” με τους Τούρκους. ΚΑΜΙΑ. Δεν μπορεί για τη συνεκπαίδευση με τους Έλληνες να έχουν εκδόσει ΔΥΟ και για την υποτιθέμενη με τους Τούρκους ΚΑΜΙΑ. Σε αυτά οι Αμερικανοί προσέχουν.

—5)Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και το αντιτορπιλλικό που το συνοδεύει σήμερα πλέουν εμφανώς στη δυτική Μεσόγειο, όπως φαίνεται και επισήμως κατά τους Αμερικανούς.

Στο “ΔΙΑ ΤΑΥΑΤΑ” τώρα…

—Α)Η Ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση διήρκεσε ΕΠΙΣΗΜΩΣ, τόσο κατά την Αμερικανική, όσο και κατά την Ελληνική πλευρά, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ολόκληρες ημέρες, ήταν ναυτική και αεροπορική, είχε δε και εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά από τα μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου.

—Β)Η αντίστοιχη αμερικανοτουρκική – ΑΝ ΕΓΙΝΕ – είναι ζήτημα να κράτησε μερικές ώρες και έγινε μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας και του αμερικανικού αντιτορπιλλικού. Το πιο δύσκολο που θα έκαναν στην περίπτωση αυτή θα ήταν καμία ανταλλαγή ταχυδρομείου, αλλά αν ήταν κάτι τέτοιο θα έειχναν τα Μεμέτια ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάποια φωτογραφία.

Είναι δε χαρακτηριστικό από τις ακτίνες του ήλιου και τις σκιές που δημιουργούνται ότι οι φωτό έχουν τραβηχτεί ενώ τα σκάφη πλέουν με δυτική πορεία περί τις 17:00-18:00 το απόγευμα, που δύσκολα γίνονται ασκήσεις τέτοια ώρα αν δεν είναι πολύ καλά (προ)σχεδιασμένες.

—Γ)Αυτό που κατά την προσωπική μου άποψη συνέβη είναι το εξής: Η τουρκική φρεγάτα που ήταν στα ανοικτά του κόλπου της Σύρτεως θα ζήτησε να “συνασκηθούν”, οι αμερικανοί δεν είχαν λόγο να αρνηθούν στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά – δυστυχώς – για τους Τούρκους έστειλαν το αντιτορπιλλικό και το αεροπλανοφόρο συνέχισε κανονικώς την πορεία του και μόλις “ξεμπέρδεψε” με τα Μεμέτια το αντιτορπιλλικό, άνοιξε ταχύτητα και το πρόλαβε. Γι’ αυτό και δεν φαίνεται στις τουρκικές φωτογραφίες ΠΟΥΘΕΝΑ το αμερικανικό Αεροπλανοφόρο.

—Δ)Αυτό, προφανώς και δεν είναι “συνεκπαίδευση”, γι’αυτό και οι Αμερικανοί ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα έβγαλαν κάποιο σχετικό Δελτίο Τύπου, όπως έκαναν με την αντίστοιχη ελληνική συνεκπαίδευση, που έβγαλαν ΔΥΟ σε μία ημέρα. Απλώς το “ανακοίνωσαν” σήμερα – έτσι όπως το ανακοίνωσαν – οι Τούρκοι με 24 ώρες καθυστέρηση για προφανείς λόγους.

—Ε)Προσωπικώς, αν δεν δω φωτογραφίες της τουρκικής φρεγάτας από αμερικανικό πλοίο, ή ανακοίνωση των Αμερικανών για την συνεκπαίδευσή τους με τους Τούρκους, όχι μόνο δεν πείθομαι ότι έγινε πραγματικά η “συνεκπαίδευση” αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν οι φωτογραφίες αυτές είναι από ΧΘΕΣΙΝΗ αμερικανοτουρκική εκπαιδευτική δραστηριότητα ή από άλλη κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Αυτά γιατί με τους Τούρκους δεν πιστεύω ΤΙΠΟΤΑ αν δεν είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ. Έτσι;