Εξωτερική πολιτική: Από τη «μυστική διπλωματία» σε αυτή της μάσκας 

Εξωτερική πολιτική: Από τη μυστική διπλωματία στη διπλωματία της ποδοσφαιρικής – οπαδικής μάσκας που υπερήφανος φόρεσε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας

Δεν είναι ο υπουργός Εξωτερικών, κ.Νίκος Δένδιας, που εγκαινίασε τη “διπλωματία της μάσκας”. Είναι ο πρωθυπουργός, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πρόσφατα εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητούταν το -κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα– θεμα της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες – μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ, αντί να ασχολείται με το τι ενίσχυση θα πάρει η Ελλάδα και κάτω από ποιους όρους, ασχολείτο με το πόσο μεγάλη εντύπωση (!) έκανε η μάσκα του κ.Μητσοτάκη με την ελληνική σημαιούλα.

Εξωτερική πολιτική με «διπλωματία της μάσκας»

Τώρα, την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, πρόσφατα, υποδεχόμενος την Ισπανίδα ομόλογό του, εμφανίστηκε κι’ αυτός με μάσκα, όχι με την ελληνική σημαία, αλλά με το σήμα του Παναθηναϊκού.

Ουδείς γνωρίζει εάν ο εκλεγόμενος στην Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, κ.Δένδιας, ψαρεύει ψήφους -και- μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού. Βέβαιον θεωρείται, πάντως, ότι με αυτή την κίνησή του, αποσκοπούσε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.

Εξάλλου, η κυβέρνηση, έως τώρα, παίρνει άριστα στην επικοινωνιακή εικόνα της. Η ουσία, βέβαια, της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται από την Αθηνα απέχει παρασάγγας από την εξιδανικευμένη επικοινωνιακή εικόνα της “διπλωματίας της μάσκας”.

Οταν ο κ.Δένδιας υποδέχτηκε στην Αθήνα την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya, ουδόλως φωτίστηκε η κοινή γνώμη για τη στάση της Μαδρίτης έναντι των ελληνικών θέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ισπανία κρατά διακριτικές αποστάσεις από την Αθήνα στα ελληνοτουρκικά. Μια “γραμμή” που φέρεται να ακολούθησε και κατά την προ εβδομάδων Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όταν η Ελλάδα έθεσε ζήτημα κυρώσεων προς την Τουρκία. Πρόταση, την οποία δεν φαίνεται να συμμερίστηκε η Μαδρίτη.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψή της στην Αγκυρα και τη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρά την κριτική που άσκησε η κ.Arancha González Laya στην απόφαση της Αγκυρας για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος ομόλογος της δεν παρέλειψε να της ρίξει την “μπηχτή” ότι τοσο η Ισπανία όσο και άλλες χώρες συμφωνούν ότι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά “είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας“.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, επίσης, φέρεται να λειτούργησε ως “ταχυδρόμος” μηνυμάτων που έστειλε η τουρκική πλευρά στην Αθήνα, ενώ, κατά ασφαλείς πληροφορίες, εμφανίστηκε, ως έναν βαθμό, πεπεισμένη (!) από την “επιχειρηματολογία” της Αγκυρας για τα ελληνοτουρκικά και την Αγιά Σοφιά. Οπως, βέβαια, και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Καλή, λοιπόν, η επικοινωνιακή “διπλωματία της μάσκας” του Παναθηναϊκού, αλλά όλα τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής έμειναν στο σκοτάδι. Ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική του εδώ και χρόνια, να δίδει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις που κανουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου, μετά τις συναντήσεις τους, αυτή τη φορά δημοσιοποίησε μόνο τις δηλώσεις του κ.Δένδια.

Κάτι που συμβαίνει καθ’ υποτροπή το τελευταίο διάστημα, και με τις επισκέψεις άλλων υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα.

Εξωτερική πολιτική: Από τη «μυστική διπλωματία» σε αυτή της μάσκας 
Εξωτερική πολιτική: Από τη «μυστική διπλωματία» σε αυτή της μάσκας

“Μυστική διπλωματία” … χωρίς Παναθηναϊκό

Ολα δείχνουν ότι σε επίπεδο επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, η κυβέρνηση ακολουθεί τη τακτική της “διπλωματίας της μάσκας”, αλλά επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών υποθέσεων, τη “μυστική διπλωματία”.

Κάτι που φάνηκε πρόσφατα, όταν αποκαλύφθηκε -με προφανή στόχο να εκτεθεί η Αθήνα- από τον κ.Μ.Τσαβούσογλου η συνάντηση στο Βερολίνο Ελλάδας – Τουρκίας, με γερμανική διαμεσολάβηση.

Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο εάν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ.Δένδιας, γνώριζε γι’ αυτή τη συνάντηση, η οποία φέρεται να έγινε την ίδια ημέρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εκεί, όπου ο Ελληνας υπουργός ζητούσε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά που την ίδια στιγμή στο Βερολίνο άνοιγε ο δρόμος του “διαλόγου” ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά τον κ.Δένδια, βέβαια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, “αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει”, αλλά “υπάρχουν κάποιες συζητήσεις”.

Ως γνωστόν, στη συνάντηση του Βερολίνου, πήραν μέρος, από την ελληνική πλευρά η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτης, κ.Ελένη Σουρανή, και από τουρκικής πλευράς, ο θεωρούμενος ως το “δεξί χέρι” του Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η “προσωπική διπλωματία” του πίνγκ πόνγκ

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κ.Δένδιας έχει αποφασίσει να κάνει την δική του, προσωπική “διπλωματία της μάσκας”.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι φόρεσε τη μάσκα με το σήμα του Παναθηναϊκού, επειδή η Ισπανίδα ομόλογός του “και η οικογένειά της έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις με ομάδα που οι φίλαθλοί της έχουν σχέση με τον Παναθηναϊκό”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι “οι προσωπικές σχέσεις, η αθλητική διπλωματία, η προσωπική διπλωματία έχει μια πολύ μεγάλη σημασία” στις διεθνείς σχέσεις, ενώ ανέφερε ότι “η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη διπλωματία”. Και πρόσθεσε: “Θα σας θυμίσω από πότε ξεκίνησαν όλα αυτά. Όταν τη δεκαετία του ’70 Νίξον – Κίσινγκερ – Μάο ξεκίνησε το άνοιγμα της Κίνας με τη διπλωματία του πινγκ-πονγκ”.

Ως γνωστόν, στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που έκανε τότε η Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο, η Κίνα άνοιξε για πρώτη φορά τα σύνορά της σε μια αμερικανική ομάδα του πινγκ πονγκ, η οποια έπαιξε με κινεζικές. Κάτι που προβλήθηκε επικοινωνιακά υπέρ του δέοντος, προκειμένου να φανεί ότι πλέον σπάζει ο πάγος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Βέβαια, ποια σχέση έχει η “διπλωματία του πίνγκ πόνγκ” με τις προσωπικές σχέσεις που λέγει ο κ.Δένδιας ότι διαμόρφωσαν ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, με τον τότε Κινέζο πρωθυπουργό, Τσου Εν Λάϊ, είναι άλλο θέμα. Το σίγουρο είναι ότι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ΗΠΑ και Κίνα διεξήγαγαν εντατικές παρασκηνιακές επαφές και προσπαθούσαν να κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό τις μυστικές συνομιλίες τους.

Ενδεχομένως, αυτό το στοιχείο, το οποίο παραπέμπει στις “μυστικές” μυστικές συνομιλίες Αθήνας – Αγκυρας, να διαφεύγει στον κ.Δένδια στην περίπτωση της αμερικανο-κινέζικης “διπλωματίας του πίνγκ πόνγκ”.

Κατά τα λοιπά, αναμφισβήτητα οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία παίζουν και αυτές τον ρόλο τους. Βέβαια, εξ’ όσων ενθυμούμεθα, προ ετών, όταν επιχείρησε να κάνει ο τότε υπουργός Εξωτερικών, κ.Νίκος Κοτζιάς, μια τέτοια συμβολική κίνηση, η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, και τι δεν του έσουρε.

Χαρακτηριστικά, όταν είχε έλθει στην Αθήνα ο Τ.Ερντογάν και τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο κ.Ν.Κοτζιάς, του έδειξε τη γραβάτα που φορούσε, την οποία του είχε χαρίσει παλιότερα ο Τούρκος πρόεδρος. Κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αρνητικών σχολίων εκ μέρους της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως και να’ χει, θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση εάν ο κ.Δένδιας, του οποίου το γραφείο βρίσκεται στον πρώτο όροφο του νεοκλασσικού της Βασιλίσσης Σοφίας δεν γνώριζε τίποτα για την δραστηριότητα του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, το οποίο βρίσκεται μόλις έναν όροφο κάτω, στο ισόγειο του ιδίου κτιρίου (!).

Διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ο κ.Δένδιας που μοιάζει με μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ, που τη μια φορά τον βάζουν να να εμφανίζεται λάβρος να ζητάει κυρώσεις, και την άλλη να υπερθεματίζει -έστω και διστακτικά- για τους “μυστικούς” διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Οπως και να’ χει, η υποκατάσταση του καθ’ ύλην αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού, ουδεμία τιμή περιποιεί στην ελληνική διπλωματία, ενώ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε … περιπλοκές σε αυτά καθεαυτά τα εθνικά θέματα.

Εξωτερική πολιτική: Από τη «μυστική διπλωματία» σε αυτή της μάσκας