Ελλάδα - Τουρκία: Ξεκινούν οι διερευνητικές στις 21 Σεπτεμβρίου Μυστική διπλωματία: Αρχίζει ελληνοτουρκικός διάλογος; Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν

Αρχίζει ελληνοτουρκικός διάλογος; Τι δείχνει η αποκάλυψη του Τσαβούσογλου και τι κρύβει η σιωπή της κυβέρνησης και η μυστική διπλωματία με τον Ερντογάν

Μυστική διπλωματία: Αρχίζει ελληνοτουρκικός διάλογος;

Εσχάτως, ο κ.Μ.Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, της Μάλτας. Τον “ασθενή κρίκο” της ΕΕ (και για το θέμα της Λιβύης). Εκεί, “αποκάλυψε” τη συνάντηση του Βερολίνου.

“Εμείς -είπε- είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου μας με τον κ.Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο.

Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος”.

Αραγε, ο κ.Τσαβούσογλου, κατά τον προσφιλή ανατολίτικο τρόπο (ενίοτε δήθεν κουτοπόνηρο), υπονοοεί ότι:

  • Η πρόσφατη συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν αφορούσε μόνο τον κορονοϊό, αλλά συνολικότερα το ενδεχόμενο ανοίγματος ελληνοτουρκικού διαλόγου;
  • Η συνάντηση στο Βερολίνο, με γερμανική πρωτοβουλία, εξυπηρετούσε τον στόχο του ανοίγματος ελληνοτουρκικού διαλόγου;
  • Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να κάτσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι, υπό την εποπτεία της ΕΕ, της οποίας την προεδρία έχει τώρα η Γερμανία;

Να σημειωθεί ότι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της Γερμανίας είναι μια συνολική προσέγγιση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και ενδεχομένως, όπως είπε πρόσφατα η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, μια συνολική ευρωτουρκική συμφωνία, στην οποία θα ενταχθούν και τα ελληνοτουρκικά. Πιθανώς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, και αδελφή του πρωθυπουργού, μάλλον είχε έγκαιρη και καλή πληροφόρηση από το Βερολίνο (!).

Εάν ισχύουν όλα αυτά, τότε είναι αναμενόμενο να προσπαθούν κάποιοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι να αφήσουν το υπουργείο Εξωτερικών … εκτός νυμφώνος.

Προς το παρόν, πάντως, σε αντίθεση με τις “μπηχτές” Τσαβούσογλου και τη μυστική συνάντηση στο Βερολίνο, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών περιορίζονται να λένε ότι όλη αυτή η κινητικότητα υπάρχει, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση,

με ενδεχομένως ανεξέλεγκτες συνέπειες, εάν επιχειρήσουν οι Τούρκοι το επόμενο διάστημα γεώτρήσεις στη ζώνη του τουρκολιβυκού συμφώνου κάτω από την Κρήτη ή ανάμεσα σε Ρόδο, Καστελόριζο, Κρήτη.

Ιδωμεν! Κοντός ψαλμός αλληλούϊα.

Στο τηλέφωνο συνεχώς ο … απομονωμένος Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο “απομονωμένος” δεν σταματά να συνομιλεί με τους σημαντικότερους ηγέτες διεθνώς. Μόλις δυο ημέρες μετά την κήρυξη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, μάλιστα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, μεταξύ των άλλων, για τη “στενότερη συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Λιβύη”.

Προηγουμένως είχε κάνει το ίδιο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμήρ Πούτιν, ο οποίος (του έκανε τα μούτρα κρέας!) λέγοντάς του ότι η κοινή γνώμη στη Ρωσία είναι ανήσυχη με το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

Είναι εμφανές ότι, στην παρούσα, η ρωσική πολιτική εξαντλείται στο “ψαλίδισμα” του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, λόγω της αναγνώρισης της ουκρανικής Εκκλησίας, και αποφεύγει να έλθει σε ρήξη με τον κ.Τ.Ερντογάν για την ουσία αυτού του μείζονος θέματος.