Ερώτηση ΚΚΕ για εν ενεργεία στρατιωτικό που βεβήλωσε στην Τρίπολη το μνημείο προς τιμή των εκτελεσθέντων, από το Έκτακτο Στρατοδικείο αγωνιστών του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ- ΔΣΕ

Ερώτηση για τη “βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσθέντων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης από εν ενεργεία στρατιωτικό” κατέθεσαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

Την 30-12-2019, στις 2 περίπου τα μεσάνυχτα, στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που στη συνέχεια συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, βεβήλωσε και κατέστρεψε το μνημείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ που είχε στηθεί στην Τρίπολη, στην περιοχή του Αη Θανάση, προς τιμή των εκτελεσθέντων, από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, αγωνιστών του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ- ΔΣΕ.

Η απαράδεκτη αυτή εγκληματική ενέργεια ήταν μεθοδευμένη και οργανωμένη, με τρόπο που παραπέμπει μόνο στη δράση παρακρατικών και φασιστικών ομάδων.

Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός, επ’ αυτοφώρω συλληφθείς και αναγνωρισμένος ως δράστης, έφερε ακόμη και όπλα (μαχαίρι, σιδερογροθιά κ.α.) για να πετύχει το αποτρόπαιο αποτέλεσμα, δηλαδή να συντρίψει μαρμάρινες πλάκες με ονόματα εκτελεσμένων ηρώων, στον τόπο ακριβώς που πολλοί από αυτούς βρίσκονται ομαδικά θαμμένοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Τι μέτρα έχουν παρθεί αρμοδίως στα πλαίσια της πειθαρχικής διαδικασίας που προβλέπεται για έναν τέτοιο σοβαρό αδίκημα, που προσβάλλει βάναυσα έναν ιερό τόπο ιδιαίτερης αξίας για την χώρα μας, τη μνήμη και την τιμή των νεκρών αγωνιστών και τη συλλογική ιστορική μας παρακαταθήκη; Έχει κινηθεί διαδικασία Ε.Δ.Ε. σε βάρος του στρατιωτικού και τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, 6 μήνες σχεδόν μετά την απεχθή εγκληματική ενέργεια, η ποινική διαδικασία σε βάρος του στρατιωτικού, στην οποία μάλιστα έχει παρέμβει το ΚΚΕ, με έγκληση και δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών;
Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Το περιστατικό βανδαλισμού από στρατιωτικό

Σϋμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr πρόκειται για εν ενεργεία λοχαγό στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν ένα στιλέτο και μια σιδηρογροθιά.

Ο στρατιωτικός συνελήφθη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και η αστυνομία φαίνεται να έχει ισχυρές ενδείξεις ότι είναι ο πρωταγωνιστής του βανδαλισμού του μνημείου Άη-Θανάση στην Τρίπολη.

Το μνημείο που βανδαλίστηκε έγινε για να τιμήσει τους εκτελεσμένους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ με αποφάσεις του έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης (1947-’49) και επάνω του έχει όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου προς Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου άτομο ήταν στο μνημείο και φέρεται πως προέβη στην πράξη του βανδαλισμού, όπως δείχνουν και οι εικόνες.

Η Αστυνομία κλήθηκε από άτομα που άκουσαν θόρυβο στην περιοχή.

Οι πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 αναφέρουν πως πρόκειται για γιο γιατρού της πόλης.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»