Επιχείρηση «Κόκκινη Προβιά» σε Γερμανικό Στρατό και Αστυνομία; Συναγερμός από την απώλεια όπλων και πυρομαχικών που αποκαλύφθηκε το Σάββατο

Συναγερμός έχει σημάνει στις γερμανικές Αρχές, καθώς, φαίνεται ότι βρίσκονται μπροστά σε μια περίπτωση όπως η «επιχείρηση κόκκινη προβιά», ακροδεξιάς έμπνευσης.

Όπως αποκάλυψε το Σάββατο η «Die Welt», περισσότερα από 100 όπλα και δεκάδες χιλιάδες σφαίρες έχουν εξαφανιστεί από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας!

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού τα τελευταία 10 χρόνια έχουν «κάνει φτερά» από τις αποθήκες οπλισμού του στρατού και της αστυνομίας τουλάχιστον 60.000 σφαίρες.

Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 48.000 σφαίρες, όπως και τα περισσότερα από 62 κιλά εκρηκτικά που εξαφανίστηκαν από το οπλοστάσιο μιας από τις πιο επίλεκτες ομάδες κομάντος της Γερμανίας, της γνωστής KSK, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι είχαν παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία.

Την ώρα πάντως που το γερμανικό υπουργείο Άμυνας άρχισε έρευνα για το περιστατικό, βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν μύδρους κατά της ηγεσίας του υπουργείου για τον χειρισμό του σκανδάλου.

Ο Τομπάιας Πφλούγκερ του αριστερού κόμματος Die Linke τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει «να αντιμετωπιστεί με απόλυτη προτεραιότητα», ενώ ο βουλευτής των Πρασίνων Τομπάιας Λίντνερ έκανε λόγο για «απίστευτη επιπολαιότητα» εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας.

Η επιχείρηση «Κόκκινη Προβιά» που συγκλόνισε την Ελλάδα

Στις 30 Οκτωβρίου 1990, ο Παπανδρέου δήλωσε στα «Νέα» πως το 1984 και ενώ ήταν πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι στην Ελλάδα δρούσε ένας μυστικός στρατός του ΝΑΤΟ, παρόμοιος με τον ιταλικό της «Gladio», για τον οποίο είχε δώσει εντολή να διαλυθεί. Ο ελληνικός μυστικός στρατός υπήρξε μάλιστα επιχειρησιακός καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Κουρής, επιβεβαίωσε πως ο ελληνικός μυστικός στρατός υπήρξε επιχειρησιακός καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: «Η δική μας υπόγεια παραστρατιωτική οργάνωση ξεκίνησε το 1955, με τις επαφές μεταξύ του επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA.

Όταν έμαθα για την ύπαρξη αυτής της απαράδεκτης συμφωνίας … πληροφόρησα τον Ανδρέα Παπανδρέου … και δόθηκε η διαταγή να τερματιστεί η Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά».

Το 1990 η αντιπολίτευση κάλεσε επανειλημμένα σε διενέργεια κοινοβουλευτικού ελέγχου για την «Προβιά», οι εκκλήσεις πέρασαν ωστόσο στα ψιλά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Άμυνας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαίωσε πάντως από το βήμα της Βουλής πως οι πληροφορίες του Παπανδρέου ήταν αληθείς και πως η CIA είχε πράγματι στήσει απόρρητο δίκτυο με την ονομασία «Κόκκινη Προβιά», που λεγόταν ότι «διαλύθηκε το 1988». Έτσι αόριστα «λεγόταν»…

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε πάντως να εξετάσει τις αγαστές σχέσεις ελλήνων παρακρατικών, αμερικανών πρακτόρων και τρομοκρατών, καθώς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Βασιλειάδης, δήλωνε πως η ελληνική αστυνομία δεν επρόκειτο να ερευνήσει «φαντασιώσεις».

«Η Κόκκινη Προβιά ήταν ένα από τα 50 σχέδια του ΝΑΤΟ που προέβλεπαν αντίσταση σε περίπτωση που μία χώρα θα κατείχετο από τον εχθρό. Προέβλεπε κρυψώνες όπλων και αξιωματικούς που θα σχημάτιζαν τον πυρήνα του ανταρτοπολέμου. Με άλλα λόγια, υπήρξε εθνικά δικαιολογημένη ενέργεια», έσπευσε να δικαιολογήσει.