Γαλλία: Να ανακαλέσει κάλεσε τον τούρκο πρέσβη στο Παρίσι η γαλλική κυβέρνηση τους ισχυρισμούς ότι τα γαλλικά πλοία επιτέθηκαν στα τουρκικά

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μίλησε στον πρεσβευτή της Τουρκίας καλώντας τον να απορρίψει «ανακριβείς και μεροληπτικούς» ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γαλλική Γερουσία.

Στην ακρόαση, ο πρεσβευτής Ισμαήλ Χάκι Μούσα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι ευνοεί τον Λίβυο διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ και δήλωσε ότι τα γαλλικά πολεμικά πλοία ήταν επιθετικά κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού με τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα.

Η  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε σχετικά:

Σε συνέχεια των λεγομένων του Πρέσβη της Τουρκίας στη Γαλλία την 1η Ιουλίου κατά την ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, άμυνας και ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ειδικότερα των όσων είπε αναφορικά με το περιστατικό παρενόχλησης της φρεγάτας Courbet στις 10 Ιουνίου,

τον ενημερώσαμε ως οφείλουμε για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τις παραλείψεις και τις ανακριβείς και μεροληπτικές πληροφορίες που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακροάσεως. Εξάλλου επισημάναμε εκ νέου τον απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»