Αναδρομικά 2020: Πότε μπαίνουν Τι γίνεται με δώρα και νέες αγωγές Αναδρομικά συνταξιούχων 2020: Θρίλερ με την απόφαση ΣτΕ

Αναδρομικά συνταξιούχων 2020: Θρίλερ με την απόφαση του ΣτΕ που επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα – Υπάρχουν πληροφορίες ότι καθυστερεί

Θρίλερ με τα αναδρομικά συνταξιούχων 2020 και την απόφαση του ΣτΕ. Όπως τόνισε στον RealFm 97,8 και τους Γιώργο Ψάλτη και Στεφανία Κασίμη ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα βγει σήμερα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά και ότι το θέμα πάει για 17- 18 Ιουλίου.

Όπως είπε ο κ. Χατζόπουλος «μιλάμε πρώτον για συνταξιούχους που έχουν κάνει αγωγές. Αυτούς θα αφορά η απόφαση του ΣτΕ, ας μην λέμε ψέματα στον κόσμο. Πρόκειται για ένα ποσό 500-600 εκατ. ευρώ.

Αν πάμε με πολιτική απόφαση συνολικά για όλους τους συνταξιούχους για το 11μηνο μιλάμε για ποσό 4,6 – 4,7 δισ. ευρώ. Τα Ταμεία είναι αδύνατον να πληρώσουν».

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι αδύνατον νομικά, ο νόμος να είναι αντισυνταγματικός για 11 μήνες και να μην είναι μέχρι τις 31/12/2018. Αυτό δεν στέκει. Εμείς έχουμε πει ότι θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα δικαιωθούμε. Όσοι έχουν κάνει αγωγές άμεσα θα δικαιωθούν». Πηγή: enikos.gr

Αναδρομικά συνταξιούχων 2020: Η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά στις περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ.

Υπολογίζεται πως με την απόφασή του το ΣτΕ θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή έως και 3,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ως και 1,9 δισ. ευρώ για τις περικοπές και έως και 2 δισ. ευρώ για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που καταργήθηκαν το 2012.

Αρμόδιοι παράγοντες έχουν διαμηνύσει πως αποκλείεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, καθώς δεν υπάρχει σχετική δυνατότητα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση αναμένεται να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα και να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ -εφόσον γνωμοδοτήσει υπέρ των συνταξιούχων- με σταδιακή καταβολή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου.

Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την πληρωμή περίπου μισού δισ. ευρώ ετησίως, πράγμα που εφόσον πραγματοποιηθεί θα σημαίνει την αποπληρωμή της συνολικής οφειλής σε 7 με 8 χρόνια.

Το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί από την απόφαση του ΣτΕ, από την οποία εξαρτάται αν δικαιούχοι των αναδρομικών θα είναι το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων ή μόνον όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αγωγές.