Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι αποκαλύπτει ο εργατολόγος Δ. Μπούρλος - Σχέδιο πληρωμών διαρρέει η κυβέρνηση με βάθος πενταετίας και «πέναλτι» για όσους βιάζονται

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι αποκαλύπτει ο εργατολόγος Δ. Μπούρλος – Σχέδιο πληρωμών διαρρέει η κυβέρνηση με βάθος πενταετίας και «πέναλτι» για όσους βιάζονται

Αλαλούμ με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για απόδοση στους δικαιούχους για το 11μηνο από Ιούνιο του 2015 μέχρι Μάιο του 2016 και άλλοι συνταξιούχοι στοχεύουν να διεκδικήσουν, όπως αυτοί που είχαν προσφύγει μέχρι τον Ιούνιο του 2015… Το ερώτημα βέβαια είναι από πού θα τα λάβουν, καθώς το ταμείο είναι μείον…

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες από τη μια εμφανίζουν το σχέδιο αποπληρωμής και από την άλλη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση περικόπτει από την άμυνα της χώρας τις γαλλικές φρεγάτες, για να πληρώσει τα χρωστούμενα στους συνταξιούχους!

Η δημοσιογράφος του Armyvoice.gr Ιωάννα Ηλιάδη μίλησε με τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο για όλα όσα γνωρίζουμε με την ανακοινωση της απόφασης, αλλά και όσα ακόμα δεν γνωρίζουμε καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο.

Δείτε τη συνέντευξη:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι κυβερνητικές διαρροές

Πάντως σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Ελεύθερο Τύπο, το κυβερνητικό σχέδιο για τα αναδρομικά συνταξιούχων είναι το ακόλουθο:

1.Επιστροφές σε ετήσιες δόσεις που θα αυξάνονται ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών. Για παράδειγμα οι επιστροφές μικρών ποσών μέχρι 600 ευρώ όπως τα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων θα μπορούν να γίνουν σε μια ετήσια πληρωμή, τέλος του 2020 ή εντός του 2021 , ενώ τα αναδρομικά των συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ άθροισμα συντάξεων να δοθούν μέσα σε 3 έως 5 χρόνια.Για παράδειγμα τα αναδρομικά των 9.000 ευρώ θα επιστραφούν σε 5 ετήσιες δόσεις των 1.800 ευρώ

2.Κατάργηση όλων των εκκρεμών δικών, πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη απόφαση (εφετείου), για τους συνταξιούχους.Η κατάργηση των εκκρεμών δικών θα ακυρώσει αυτόματα και τις επαπειλούμενες νέες αγωγές που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν οι συνταξιούχοι όχι όμως για αναδρομικά πέραν των 11 μηνών. Η κατάργηση των δικαστικών προσφυγών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

3.Καταβολή των αναδρομικών άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους.Παρόμοια άτοκη καταβολή υπήρξε και στο παρελθόν για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα στις επιστροφές των επικουρικών που έγιναν πρόσφατα οι συνταξιούχοι πήραν πίσω αυτά που τους είχε κόψει ο νόμος 4387 το 2016 χωρίς τόκους.

4.Ποινή 5% με 10% για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους σε 1 αντί για 3 ή 5 ετήσιες δόσεις. Ένας συνταξιούχος θα μπορεί να πάρει τα αναδρομικά σε δύο ετήσιες δόσεις και όχι σε μια 5ετία με ένα κούρεμα 10% στο συνολικό ποσό. Η ρήτρα αυτή είναι πιθανό να εφαρμοστεί όχι σε όλους αλλά σε όσους έχουν από ένα ύψος αναδρομικών και πάνω ( π.χ άνω των 3.000 ευρώ).

5.Επιστροφές αναδρομικών στο Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο.Δεν θα είναι πιθανότατα στην πρώτη λίστα των δικαιούχων καθώς αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το τι δικαιούνται. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα πάρουν αναδρομικά πέραν 11μήνου με πιθανό συνυπολογισμό και της απόφασης για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου .Τα περισσότερα αναδρομικά θα έχουν όμως και περισσότερες δόσεις επιστροφής ( πέραν και της 5 ετίας) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου .

Τα ποσά

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά ξεκινούν 600 ευρώ ( Δώρα χαμηλοσυνταξιούχων ) και μπορεί να φτάνουν έως και 8.900 ευρώ ή και μέχρι 10.850 ευρώ για πολύ υψηλές συντάξεις ή τις διπλές συντάξεις κύριες συντάξεις.Στις επικουρικές τα αναδρομικά φτάνουν έως και τα 3.194 ευρώ.Επιπλέον επισημαίνεται πως κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικά που δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ από τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.