Αναδρομικά συνταξιούχων: Η κυβέρνηση βγάζει εκτός επικουρικές & Δώρα Αναδρομικά συνταξιούχων - ΣτΕ: Πώς θα τα πάρουν όλοι Συντάξεις Μαρτίου 2020: Πότε μπαίνουν σε ΕΦΚΑ ΙΚΑ ΟΠΕΚΑ ΟΓΑ ΟΑΕΕ Αναδρομικά 2020 με τις συντάξεις ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΕΦΚΑ ΟΓΑ Πότε μπαίνουν
EUROKINISSI

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η κυβέρνηση βγάζει εκτός επικουρικές και Δώρα ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ – Τα ποσά που θα καταβάλλει

Αναδρομικά συνταξιούχων:  Η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να μειώσει τα ποσά που θα καταβάλλει μετά την απόφαση του Στε.

1,4 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε 1,8 εκατ. κύριες συντάξεις, εφάπαξ, μέχρι τέλος του χρόνου σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενώ τα αναδρομικά δεν αφορούν τις επικουρικές και τα δώρα. Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν κρίνει τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιώσεις.

Ειδικότερα οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν κρίνει τους νόμους που αφορούν τις επικουρικές και τα δώρα σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Γι αυτό εξάλλου θα καταβληθούν μόνο τα αναδρομικά συνταξιούχων των κύριων συντάξεων. Ωστόσο νομικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πιλοτική δίκη για τις επικουρικές και τα δώρα.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κάντε αγωγές

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που διαχειρίστηκε την αγωγή κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή και περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Όπως τονίζει οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και «νομικό πραξικόπημα» για τις αρχές του κράτους δικαίου.

“Δεν χρειάζονται φαίνεται τα δικαστήρια για τους κυβερνώντες ούτε οι αποφάσεις τους διότι τα πάντα στις ημέρες τους θα τα ρυθμίζει η εκτελεστική εξουσία. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών” αναφέρει.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.”

Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.

Αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική”.

Παραδείγματα με αναδρομικά στις κύριες συντάξεις ανά ταμείο

Αναδρομικά συνταξιούχων  ΔΕΚΟ-Τραπεζών
Αναδρομικά 4.830 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.620 ευρώ.
Αναδρομικά 2.600 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.281 ευρώ.

Συνταξιούχοι Δημοσίου

Αναδρομικά 4.070 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.406 ευρώ.
Αναδρομικά 2.170 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.122 ευρώ.

Απόστρατοι

Αναδρομικά 4.560 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.544 ευρώ.
Αναδρομικά 2.240 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.152 ευρώ.

Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ
Αναδρομικά 4.090 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.413 ευρώ.
Αναδρομικά 2.190 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.131 ευρώ.

Αναδρομικά συνταξιούχων  ΙΚΑ
Αναδρομικά 2.430 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.215 ευρώ.
Αναδρομικά 1.340 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 956 ευρώ.

Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ
Αναδρομικά 2.860 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.374 ευρώ.
Αναδρομικά 1.490 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.183 ευρώ.