Αμερικανική Εκπαίδευση για τον Κυπριακό Στρατό από το 2021 – Ένα ακόμα βήμα της στρατιωτικής προσέγγισης των δυο χωρών που είχε διακοπεί

Οι ΗΠΑ προτίθενται να παράσχουν Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία, αρχής γενομένης από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021, με την επιφύλαξη έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το Κογκρέσο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία. Η στρατιωτική προσέγγιση των δυο χωρών είχε ξεκινήσει επί ηγεσία του στρατηγού Λεοντάρη στην Εθνική Φρουρά με την τοποθέτηση ακολούθου άμυνας στην Ουάσιγκτον το 2019.

Οι δυο χώρες κινήθηκαν και προς την άρση του εμπάργκο όπλων ενώ σήμερα σχεδιάζουν την στρατιωτική εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, ανοίγει ο δρόμος πλέον και για διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Αμερικανική Εκπαίδευση για τον Κυπριακό Στρατό 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες με χαρά ανακοινώνουν την πρόθεσή μας να παρέχουμε Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (International Military Education and Training – IMET) στη Δημοκρατία της Κύπρου.

Σκοπεύουμε να παρέχουμε IMET στη Δημοκρατία της Κύπρου από το οικονομικό έτος ΗΠΑ 2021, με την επιφύλαξη πιστώσεων και κοινοποιήσεων στο Κογκρέσο.

Το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Μέσω επαγγελματικών και τεχνικών αντικειμένων και με εξειδικευμένη διδασκαλία, το IMET παρέχει σε σπουδαστές από συμμαχικά και φιλικά έθνη πολύτιμη εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με τις στρατιωτικές πρακτικές και τα πρότυπα ενεργειών των ΗΠΑ.

Το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια. Το ΙΜΕΤ διευκολύνει την ανάπτυξη σημαντικών επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ των στελεχών του χώρου της άμυνας.

Επιπλέον συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας κοινής κατανόησης των αμοιβαίων διεθνών προκλήσεων και ενισχύει τις απαραίτητες σχέσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων από κοινού.

Η προσφορά του IMET στην Δημοκρατία της Κύπρου είναι σύμφωνη με τη Στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου του Υπουργείου Εξωτερικών και την πρόθεση πολιτικής του Νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης για την ασφάλεια με την Δημοκρατία της Κύπρου.

Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις καθώς προωθούμε την περιφερειακή σταθερότητα.»

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»