Αγία Σοφία LIVE εικόνα - Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε Ελλάδα Κύπρο Αγία Σοφία: Σε 15 ημέρες η απόφαση Τουρκία: Μάταιες οι ελληνικές δηλώσεις για την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία

Αγία Σοφία άνοιξαν οι πόρτες στις 10 το πρωί LIVE εικόνα – Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε Ελλάδα Κύπρο – Θρηνούν τη μετατροπή του συμβόλου σε τζαμί

Σε τζαμί μετατρέπουν σήμερα την Αγία Σοφία οι Τούρκοι, εφαρμόζοντας την απόφαση της 10ης Ιουλίου.

Στις 10 Ιουλίου του 2020 το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσείο. Η Αγιά Σοφιά επί 86 χρόνια υπήρξε μουσείο.

Από χθες το βράδυ Τούρκοι διανυκτέρευσαν έξω από την Αγία Σοφία ενώ σήμερα παρατηρείται κοσμοσυρροή.

Αγία Σοφία LIVE εικόνα - Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε Ελλάδα Κύπρο

Η πρώτη προσευχή είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, στις 13.00 ενώ στις 10 το πρωί άνοιξαν οι πόρτες για το κοινό.

Οι γύρω δρόμοι είναι από χθες βράδυ κλειστοί για την κυκλοφορία ενώ σε αιφνίδια επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών.

Αγία Σοφία LIVE εικόνα – Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε Ελλάδα Κύπρο

Η 24η Ιουλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία, αφού είναι η μέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Πρόκειται για μέρα την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.

Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα