Αγία Σοφία Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγιά Σοφιά - Σε διπλό ταμπλό παίζουν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε το «τζαμί» Αγία Σοφία στέλνοντας θετικό μήνυμα στον Ερντογάν – Σε διπλό ταμπλό παίζουν οι ΗΠΑ

Γράφει ο Α. Μεζαπός

Σε δύο ταμπλό φαίνεται ότι παίζουν οι ΗΠΑ, τόσο στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς και στα ελληνοτουρκικά, όσο και γενικότερα σε σχέση με την Τουρκία, την οποία ναι μεν κριτικάρουν για σειρά ενεργειών της, αλλά την ίδια στιγμή επουδενί δείχνουν να θέλουν να σπάσουν αυγά και να την … στενοχωρήσουν.

Από τη μια, λοιπόν, εμφανίζεται ως σύγχρονος φιλέλλην, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνας, Τζέφρι Πάϊατ, ανεξαρτήτως αν και αυτός συχνά – πυκνά είναι αναγκασμένος να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, ακριβώς επειδή η Ουάσιγκτον ακολουθεί την τακτική του παιχνιδιού σε δυο ταμπλό.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγία Σοφία

Ταυτόχρονα, από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, David Satterfield, σπεύδει να επισκεφθεί το “τζαμί” Αγία Σοφία, όπως πλέον χαρακτηρίζει το χριστιανικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύσσωμος ο τουρκικός Τυπος κατόπιν άνωθεν “οδηγιών”.

Φανταζόμαστε ότι ο κ.Satterfield, ο οποίος συνοδευόταν από την Αμερικανίδα γενική πρόξενο στην Τουρκία, κ.Daria Darnell, δεν πήγαν στην Αγία Σοφία για να θαυμάσουν, τώρα που μετετράπη σε τζαμί, τα ψηφιδωτά της. Θα μπορούσαν, άλλωστε, να είχαν κάνει την τουριστική επίσκεψή τους, προηγουμένως.

Ούτε, βέβαια, για να απολαύσουν την είσοδο άνευ εισιτηρίου, όπως διαφημίζει ο Τ.Ερντογάν και η Τουρκία γενικότερα, το μέτρο αυτό, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, και να πείσουν -δήθεν- ότι το μνημείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως μουσείο για τους ξένους, και μάλιστα χωρίς εισιτήριο.

Ο Αμερικανός πρέσβης προχώρησε σε αυτή την πράξη συμβολισμού, στέλνοντας έτσι, όχι απλά θολά μηνύματα, τα οποία χαρακτηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην παρούσα περίοδο, αλλά καθαρά αρνητικά. Τι πήγε, αραγε, να κάνει εκεί; Να μας δείξει ότι η Αγιά Σοφιά πράγματι είναι ανοικτή στους τουρίστες και δεν έκλεισε, επειδή την έκαναν τζαμί;

Η παρουσία του στον χώρο της Αγιάς Σοφιάς, αφότου μετετράπη σε τζαμί, είναι βέβαιον ότι κάθε άλλο παρά στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία για αυτή την προσβλητική κίνηση τόσο προς το εσωτερικό της Τουρκίας, και ειδικότερα προς το ιστορικό πρόσωπό της, του Αττατούρκ, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ανεξαρτήτως θρησκείας. Τουναντίον, στέλνει μήνυμα ανοχής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Χτες, λοιπόν, η τουρκική εφημερίδα, Daily Sabah, προέβαλε αρκούντος την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο “μεγάλο τζαμί Αγία Σοφία”, συνοδεία της γενικής προξένου. Κατά το δημοσίευμα, “ο ιμάμης του τζαμιού, Mehmet Boynukalın, και ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, ήταν παρόντες στην επίσκεψη. Η αμερικανική αντιπροσωπεία μπήκε στο τζαμί από την πύλη για τους τουρίστες και αποχώρησε μετά από μια επίσκεψη 45 λεπτών”.

Μένει να δούμε πως θα εξηγήσει η καθ’ ημάς αμερικανική πρεσβεία αυτή την κίνηση του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία. Να σημειωθει, πάντως, πως γενικότερα η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αμερικανική εξωτερική πολιτική, κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Με ευχολόγια εξευμενισμού εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος, είτε επειδή έχει οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, είτε επειδή θεωρεί τον Ταγίπ Ερντογάν “φίλο” του, δεν επιθυμεί να πιέσει σοβαρά την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να ακολουθεί μια άκρως ισορροπιστική τακτική απέναντι στην Τουρκία. Από τη μια να της ασκεί -έστω και χλιαρή- κριτική, και από την άλλη να την “χαϊδεύει”.

Τέλος, ο κ.Τ.Πάϊατ, προφανώς ευρισκόμενος ανάμεσα στις μυλόπετρες της αμερικανικής πολιτικής, αναγκάζεται σε λεπτούς ακροβατισμούς, προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά της ελληνικής κοινής γνώμης, η οποία, ως γνωστόν, όπως δείχνουν διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις, δεν είναι και τόσο φίλα προσκείμενη στις κατά καιρούς αμερικανικές πολιτικές.

Κάτι που σε σημαντικό βαθμό είχε πετύχει να αναστρέψει ο κ.Πάϊατ, με τη διαφορά ότι τώρα η κατάσταση κινδυνεύει να διολισθήσει και πάλι σε αρνητικά νούμερα για την εικονα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Υβριδικός πόλεμος με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο υβριδικός επικοινωνιακός πόλεμος της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, με το υπουργείο Αμυνας της γείτονος να προβάλει κοινή άσκηση που, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, έκανε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό με την “ομάδα” του αεροπλανοφορου, “Αϊζενχάουερ” (Eisenhower Carrier Strike Group, αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση).

Βέβαια, παρ’ ότι διαφήμισε δεόντος αυτή την κοινή άσκηση, πουθενά δεν παρουσίασε έστω και μια φωτογραφία με το αεροπλανοφόρο να παίρνει μέρος στην άσκηση. Αντίθετα, τέτοιες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν από την κοινή άσκηση που εκανε το ελληνικό ΠΝ με το “Αϊζενχάουερ”. Εκτιμάται ότι η τουρκική άσκηση έγινε με πλοία της συνοδείας του αεροπλανοφόρου.