ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ Καβάλα

ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ στην Καβάλα: Πολιτική με όρους 1980 – Κάθε υπουργός στέλνει στην εκλογική του περιφέρεια πλοία για την προσωπική του δόξα

Διαβάσαμε σήμερα την ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας που ενημερώνει για τον κατάπλου της ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ στην πόλη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καβάλας.

Αν και οι αρχικές φήμες ήθελαν να καταπλέει φρεγάτα στη Καβάλα, τελικά φαίνεται πως επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και περιορίστηκαν στον κατάπλου μιας πυραυλακάτου, εκτός κι αν οι φρεγάτες έχουν ξεμείνει από ανταλλακτικά και δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για γιορτές και πανηγύρια.

Γιατί όπως φαίνεται έχουμε φθάσει στο 2020 και κάθε πολιτικός εξακολουθεί να στέλνει πολεμικά πλοία στο χωριό του για την προσπωική του δόξα.

Είναι γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει επαρκή καύσιμα ούτε για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ενώ τα πληρώματα είναι αρκετά ταλαιπωρημένα για να θυσιάζουν ένα τριήμεροι χωρίς άδεια ανάπαυσης για να κάνει τη φιγούρα του ο εκάστοτε υπουργός στην εκλογική του περιφέρεια.

Σε λίγο θα δούμε δηλαδή, όπως λέει και το Γιώργος Νταλάρας ένα καράβι από την Κρήτη να κάνει Ξάνθη – Κομοτηνή…

Η πυραυλάκατος ΤΠΚ “ΜΥΚΟΝΙΟΣ” θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Καβάλας και είναι επισκέψιμη για το κοινό σήμερα από τις 17:00 έως τις 20:00 και θα αποπλεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2020.

ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ

Η πυραυλάκατος ΤΠΚ ” Υποπλοίαρχος Μυκόνιος” (D22, πρώην D57) είναι ένα από τα τέσσερα παρόμοιου τύπου (αδελφά) σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας: “Λάσκος ΙΙ”, Μπλέσσας ΙΙ”, “Μυκόνιος” και “Τρουπάκης”.

Κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Construction mecaniques de Normandie του Χεμβούργου, στη Νορμανδία της Γαλλίας.

Καθελκύστηκε στις 5 Μαΐου 1977, οπότε και παρελήφθη από τον πλωτάρχη Λεωνίδα Παληογιώργο

Κατέπλευσε στην Ελλάδα, στις 10 Φεβρουαρίου 1978.

Το σκάφος έλαβε το όνομα του προς τιμή του Υποπλοίαρχου Σοφοκλή Μυκόνιου, ο οποίος ως Γ’ Αξιωματικός του Υ/Β “Κοτσώνης”, φονεύθηκε την 14η Σεπτεμβρίου 1943, στη θαλάσσια περιοχή Σκιάθου – Πηλίου, σε πολεμική δράση εναντίον του εχθρού.

Ο Σοφοκλής Μυκόνιος προήχθη μετά θάνατον “επ’ ανδραγαθία” στον επόμενο βαθμό (Πλωτάρχης).