Αλκιβιάδης Στεφανής σε Γράμμο Βίτσι κατά «Κομμουνιστοσυμμοριτών» - Συμμετοχή στην γιορτή της ΕΑΑΣ εκπροσωπώντας πρωθυπουργό και κυβέρνηση Μπορέλ: Το τουρκικό πλοίο μετέφερε φάρμακα στη Λιβύη - Τι είπαν στην άτυπη σύνοδο υπουργών άμυνας της ΕΕ που συμμετείχε και ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Μπορέλ: Το τουρκικό πλοίο μετέφερε φάρμακα στη Λιβύη – Τι είπαν στην άτυπη σύνοδο υπουργών άμυνας της ΕΕ που συμμετείχε και ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Μπορέλ: Το τουρκικό πλοίο μετέφερε φάρμακα στη Λιβύη, λέει η ΕΕ

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Το θέμα του τουρκικού πλοίου που παρακολουθούσε η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και αρνήθηκε τη νηοψία στην επιχείρηση IRINI, τέθηκε από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε την σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου ο Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε ότι υπήρξε επικοινωνία από την επιχείρηση IRINI με τις τουρκικές και τανζανικές Αρχές, οι οποίες και διαβεβαίωσαν ότι το ύποπτο πλοίο που συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά, μετέφερε φάρμακα στην Λιβύη.

«Στο τέλος Μαΐου εντοπίσαμε μέσω δορυφόρου ένα ύποπτο πλοίο με σημαία Τανζανίας συνοδευόμενο από τουρκικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία δήλωσαν ότι το πλοίο ήταν μισθωμένο για μεταφορά φορτίου (κάργκο) για λογαριασμό της Τουρκίας με φαρμακευτικό υλικό που είχε προορισμό την Λιβύη», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Το πλοίο της Επιχείρησης IRINI έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Επικοινώνησε με τις τουρκικές Αρχές για να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία», είπε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «όταν υπάρχει απάντηση και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρουμε την πληροφορία στα Ηνωμένα Έθνη».

Αλκιβιάδης Στεφανής: Καμία αναφορά στο τουρκικό πλοίο

Από ελληνικής πλευράς παρών στην σύνοδο των υπουργών άμυνας  ήταν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε δεν κάνει καμία αναφορά στο τι υποστήριξε ο ίδιος αναφορικά με το τουρκικό πλοίο. 

Ενδεχομένως είτε να συμφώνησε με την επικρατούσα άποψη ότι μετέφερε φάρμακα, είτε να μην αναφέρθηκε καθόλου, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα πήρε μεγάλες διαστάσεις το περιστατικό.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου ο κ. ΥΦΕΘΑ, κατέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα κατά τις παρούσες συγκυρίες, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επέκρινε τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη, θέτοντας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. την ανάγκη για ενίσχυση της “IRINI” με ναυτικά μέσα και υπενθυμίζοντας το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή».

Να προσθέσουμε στο τελευταίο που αναφέρει το Δελτίο Τύπου, ότι προφανώς θα είναι υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα επιτρέπει τις νηοψίες στα πλοία της. Γιατί με όσα καράβια κι αν ενισχύσεις την επιχείρηση IRINI εάν δεν μπορεί να κάνει νηοψίες και δέχεται τις τουρκικές αιτιάσεις, τότε θα γελάνε και οι σπάροι της Μεσογείου…