Τουρκία – Λιβύη: Οι Μυστικές Υπηρεσίες ήξεραν από το 2017 τις επαφές, υποστήριξε μιλώντας στον Radio North 98 ο Ηλίας Κονοφάγος

Παρά το γεγονός ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες, όχι μόνο της Ελλάδας, μα και άλλων χωρών –και οι κυβερνήσεις- γνώριζαν από το 2017 την ύπαρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ για την έωλη τουρκουλιβυκή οριοθέτηση ΑΟΖ,

το 2019 αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε. με ελληνική υπογραφή από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Τουρκόφιλο καθεστώς Σάρατζ της Λιβύης.

Το δε τουρκικό αμόκ για τις ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο εξηγείται από τους αριθμούς, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Τουρκία νομίμως προσβλέπει σε κοιτάσματα που αντιστοιχούν μόλις στο 1/8 όσων ήδη εκτιμώνται ως υπαρκτά στην ελληνική ΑΟΖ, στην οποία όμως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα εντοπισμού ακόμα μεγαλύτερων κοιτασμάτων στη συνέχεια.

Τα παραπάνω τόνισε ο Χημικός Μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ηλίας Κονοφάγος μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” με τον Βαγγέλη Μωυσή για τις τελευταίες και τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά στην οριοθέτηση των ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ν.Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

«Ήταν τότε (2019) στο προσκήνιο η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ που είχε πάρει κάποια επιπλέον δικαιώματα για έρευνες από τη Λιβύη» εξήγησε.

«Η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας που ήταν και προεδρεύσουσα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ κατέθεσε πρόταση να αναγνωριστεί από την ΕΕ ως μόνη εκπρόσωπος της Λιβύης η κυβέρνηση του Σάρατζ που είναι τουρκικής καταγωγής.

Μπορούσαμε να μπλοκάρουμε αυτή την εξέλιξη, καθώς υπήρχε και η αρχική επιφύλαξη της Γαλλίας, ακόμα κι αν δημιουργούσαμε άσχημη εντύπωση στους εταίρους μας, αλλά δεν το κάναμε. Άλλωστε οι εταίροι μας, όλες οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, ήξεραν ήδη από το 2017 για τη διαπραγμάτευση Σάρατζ – Ερντογάν, για όλα όσα ακολούθησαν σε βάρος της Ελλάδας.»

Ο κ. Κονοφάγος, εξέφρασε την ικανοποίηση για την ανακήρυξη ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία, η οποία πάτησε στην ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που είχε επεξεργαστεί ο πατέρας του Κωνσταντίνος Κονοφάγος ως υπουργός βιομηχανίας το 1977.

Συμπλήρωσε όμως «πως θα περίμενα ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αυτή, να εκφραστεί επίσημα η πρόθεση Ελλάδας και Ιταλίας να οριοθετήσουν ΑΟΖ με τη Λιβύη».

Ο ίδιος παρέθεσε και σειρά αριθμών που… εξηγούν το τουρκικό αμόκ για τις ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο: «Στην Ακαδημία Αθηνών ολοκληρώσαμε μελέτη για τα αποθέματα ανά περιοχή γύρω από την Ελλάδα. Το Αιγαίο Πέλαγος θα μπορούσε να δώσει 1 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιόνιο έχει ήδη υπολογιστεί ότι θα δώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το Κρητικό Πέλαγος δυτικά, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, εκτιμάται ότι θα δώσει… 25-30 δισεκατομμύρια βαρέλια! Και προσθέστε σ` αυτά τη λεκάνη του Ηροδότου μεταξυ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου όπου υπάρχει ακόμα ένα ελληνικό κομμάτι με 3 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Από την άλλη μεριά η Τουρκία δεν φαίνεται να διαθέτει αποθέματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την οικονομία της. Η σχέση καταγεγραμμένων αποθεμάτων είναι 1 προς 8. Δηλαδή η Ελλάδα έχει πιθανότητες να έχει 8 φορές περισσότερα αποθέματα από την Τουρκία.

Αυτα είναι τα ελάχιστα μεγέθη στην ελληνική ΑΟΖ. Γιατί επιπλέον ξέρουμε από καταγραφές αμερικανικών εταιρειών δύο ακόμα στόχους νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεγέθους… Κατάρ, που έχει το μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Αυτά βρίσκονται μεν στα λιβυκά όρια, αλλά επειδή δεν υπάρχουν σεισμικές καταγραφές από την ελληνική πλευρά, εκτιμάται πως θα έχουμε και εντός ελληνικών ορίων ακόμη μεγαλύτερους στόχους.»

This post was published on 10 Ιουνίου, 2020 5:38 ΜΜ