Διάγγελμα Σίσι στον Αιγυπτιακό Στρατό: Ετοιμαστείτε για πόλεμο

Διάγγελμα Σίσι στον Αιγυπτιακό Στρατό: Ετοιμαστείτε για πόλεμο στο εξωτερικό, είπε μετά την επιθεώρηση σε στρατεύματα στα σύνορα με τη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι πραγματοποίησε, επιθεώρηση στρατευμάτων σε στρατιωτική περιοχή της χώρας που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λιβύη, το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης επισήμανε ότι ο αιγυπτιακός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να λειτουργήσει τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, σε περίπτωση ανάγκης.

Την επιθεώρηση παρακολούθησαν ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Το διάγγελμα του Σίσι προς τα στρατεύματα μεταδόθηκε στην αιγυπτιακή τηλεόραση.

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός των συνόρων της Αιγύπτου ή εκτός αυτών, εάν κριθεί απαραίτητο», είπε ο Σίσι, προσθέτοντας ότι ο αιγυπτιακός στρατός, που είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή, «προστατεύει, δεν απειλεί».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επαίνεσε τον αιγυπτιακό στρατό για καλό τεχνικό εξοπλισμό και ετοιμότητα μαχητών.

Στις 6 Ιουνίου, ο Σίσι είχε συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης, έναν από τους δύο αντιπάλους πολιτικούς ηγέτες στη σύγκρουση της γειτονικής χώρας.

Μετά τη συνάντηση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη λεγόμενη Πρωτοβουλία του Καΐρου, η οποία εξηγούσε τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη και όριζε πάυση των εχθροπραξιών στις 8 Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ωστόσο η Τουρκία και η αντίπαλη, στον Χαφτάρ, κυβέρνηση της Λιβύης, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, την απέρριψε.