Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία για να γιορτάσει την 75η επέτειο από το τέλος του Β’ ΠΠ και την «Ημέρα Νίκης» κατά του φασισμού

Η «Ημέρα Νίκης» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κανονικά γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαϊου με στρατιωτική παρέλαση στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Φέτος όμως λόγω κορονοϊού μετατέθηκε η παρέλαση για σήμερα.

Έτσι σήμερα 24 Ιουνίου το πρωί γιορτάστηκε η Ημέρα Νίκης και η επέτειος των 75 χρόνων από την νίκη κατά του φασισμού, με μια εντυπωσιακή παρέλασησ την κόκκινη πλατεία.

150.000 Ρώσοι στρατιώτες, πάνω από 200 οπλικά συστήματα και 75 αεροσκάφη και ελικόπτερα περιλάμβανε η σημερινή παρέλαση στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Επιπλέον στην παρέλαση έλαβαν μέρος και αντιπροσωπείες από 12 στρατούς ένας εκ των οποίων ήταν ο κινεζικός στρατός που παρήλασε με τμήμα 105 στρατιωτών.

Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία

Τα σύμβολα της Ρωσίας και της Νίκης επί του φασισμού παρουσιάσθηκαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων πριν από την έναρξη της παρέλασης.

Παρόντες στην κεντρική εξέδρα των επισήμων ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και προσκεκλημένοι.

 

Πούτιν: Ο σοβιετικός λαός έσωσε τον κόσμο από τον φασισμό

Η αλήθεια για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο «πρέπει να προστατευτεί» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ευκαιρία της 75ης επετείου της σοβιετικής νίκης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.

«Ο Κόκκινος Στρατός βάσισε σε ηρωικό, δίκαιο και μονοπάτι θυσίας μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Εκεί είναι η κύρια, ειλικρινής και σαφής αλήθεια για τον πόλεμο. Πρέπει να την προστατεύσουμε (σ.σ. την αλήθεια για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο) και να την υπερασπιστούμε, να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια και στα δισέγγονά μας» δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας από την Κόκκινη Πλατεία, όπου το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.

Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία
Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία

H μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα – Βίντεο
«Ο σοβιετικός λαός έβαλε τέλος στο τρομερό Ολοκαύτωμα, έσωσε τον κόσμο από τον φασισμό· είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε στον κόσμο αν δεν υπήρχε ο Κόκκινος Στρατός» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος.

«Ο λαός της ΕΣΣΔ πλήρωσε ένα τρομερό τίμημα για την ελευθερία της Ευρώπης. Το καθήκον μας είναι να θυμόμαστε ότι το βάρος της πάλης ενάντια στον ναζισμό έπεσε στον σοβιετικό λαό».

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι μόνο από κοινού με τα άλλα κράτη «μπορούμε να προστατεύσουμε τον κόσμο» από νέες, επικίνδυνες απειλές.

Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία
Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη συμβολή των συμμάχων μας στη νίκη… Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, αισθανόμαστε ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μεγαλύτερες αξίες – τον άνθρωπο, τα όνειρά του, τις χαρές, τις ελπίδες του, την ειρηνική, ήρεμη και δημιουργική ζωή.

Κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί η φιλία, η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών και [η Ρωσία] είναι ανοιχτή για διάλογο και συνεργασία στα πιο πιεστικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού αξιόπιστου συστήματος ασφάλειας, το οποίο χρειάζεται ο κόσμος που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Μόνο μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τον κόσμο από νέους επικίνδυνους ιούς» δήλωσε ο Πούτιν.

Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία
Ρωσικός Στρατός: Εντυπωσιακή παρέλαση στην κόκκινη Πλατεία