Ρωσικά πυραυλικά Buk έφτασαν στις αποθήκες του Χάφταρ

Ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Buk έφτασαν στις αποθήκες του Χάφταρ για να καλύψουν τα μαχητικά που ενίσχυσαν τον LNA

Τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 και τα βομβαρδιστικά Su-24 που εμφανίστηκαν στις τάξεις του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ, προστατεύονται τώρα από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Buk, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Aviapro.

Νωρίτερα, δεν περιλαμβάνονταν στο οπλοστάσιο των δυνάμεων του Χάφταρ, κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις για το πόσο εφαρμόζεται το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, αφής στιγμής χτες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έστειλε θωρακισμένα άρματα μάχης στις δυνάμεις του Σάρατζ.

“Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας Buk (M1-2 ή M2) μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Jufra στην Εθνική Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης, για να την προστατεύσουν από επιθέσεις από τουρκικά μαχητικά F-16!

Αρκετά συστήματα πυραύλων αεράμυνας Pantsir που φτάνουν από τα ΗΑΕ στεγάζονται επίσης εκεί”, δήλωσε ο Μαλτέζος μελετητής και ειδικός επι της Λιβύης, Babak Taghvaee.

Στις 13 Ιανουαρίου στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χάφταρ και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Παρευρέθηκαν επίσης μέλη των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση, ο διοικητής του (LNA, ενημέρωσε τη Ρωσία σχετικά με τους όρους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Χάφταρ, οι πολιτοφυλακές που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη υποχρεούνται να παραδώσουν όπλα κατά μια περίοδο από 45 έως 90 ημέρες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το LNA μαζί με τον ΟΗΕ.

Ο Χάφταρ αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει την Τουρκία ως διαμεσολαβητή στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει την GNA και τον υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Φαγέζ αλ-Σάρατζ.