ΠΟΕΣ: Υπουργός Τουρκικά μαχητικά F-16 πάνω απο τη Χίο σήμερα 24 Ιουνίου 2020 - Είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας ή όχι κ. Παναγιωτόπουλε; Παναγιωτόπουλος: Παίρνει θέση για τον Έβρο Άσκηση Καταιγίδα 2020: Θα γίνει λέει τώρα ο Παναγιωτόπουλος Άδειες Πάσχα 2020: Παράθυρο για γκρουπ Πάσχα από τον ΥΕΘΑ 25η Μαρτίου: Η ημερήσια διαταγή ΥΕΘΑ από την Αθήνα

ΠΟΕΣ: Υπουργός είναι ….η τέχνη του να μην δίνεις απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στο προσωπικό – Σκληραίνει τη στάση της η Ομοσπονδία και δείχνει να αλλάζει τακτική

Καυστική απάντηση απέναντι στην μη απάντηση που έδωσε ο υπουργός εθνικής Άμυνας σε ερώτηση στην Βουλή για θέματα που αφορούν το προσωπικό δίνει η ΠΟΕΣ.

Στην απάντησή της επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος να απαντά με τις διατάξεις που είναι γνωστό ότι θα έπρεπε να ισχύουν αλλά δεν ισχύουν, χωρίς να αποδίδει ευθύνες σε όσους δεν τις τηρούν.

Επιπλέον η Ομοσπονδία τονίζει ότι ο υπουργός στην έως τώρα θητεία του δεν έχει συναντηθεί με την αντιπροσωπευτικότερη Ομοσπονδία των εν ενεργεία στρατιωτικών για να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή της ΠΟΕΣ αναφέρει:

Με το παρόν έγγραφό μας επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, αφ ́ ενός γιατί μέχρι και σήμερα, αν και παρήλθε ένα (1) έτος από την ανάληψη των καθηκόντων σας, δεν έχετε ορίσει τόπο και ημεροχρονολογία προκειμένου να λάβει χώρα συνάντηση αντιπροσωπείας μας μαζί σας,

απαξιώνοντας έτσι την αντιπροσωπευτικότερη Ομοσπονδία των εν ενεργεία στρατιωτικών και αφ ́ ετέρου γιατί οι συντάκτες των απαντήσεών σας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνεχίζουν να απαντούν, αλλά να μην απαντούν, σε ερωτήματά μας (μέσω ερωτήσεων κ.κ. βουλευτών).

Μας προξενεί έντονη εντύπωση ότι στις απαντήσεις σας (όπως τούτες συντάσσονται από τους συντάκτες τους), αντί να μας γνωρίσετε εάν προτίθεστε να θεραπεύσετε τυχόν προβλήματα και να ακούσετε τους προβληματισμούς μας, παραθέτετε νομικές – κανονιστικές διατάξεις, που ούτως ή άλλως τις γνωρίζουμε.

Αφορμή αυτής της αντίδρασής μας είναι η απάντησή σας, επί του ερωτήματος κ.κ. βουλευτών του ΚΚΕ, μετά το έγγραφό μας, αναφορικά με τις διαθέσεις στελεχών του Στρατού Ξηράς, τις υποχρεώσεις της διοίκησης και τον αποκλεισμό τους (των στελεχών) από τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου.

ΠΟΕΣ: Υπουργός είναι ….η τέχνη του να μην δίνεις απαντήσεις

Συγκεκριμένα, ενώ σας γνωρίζουμε ότι:

  • οι διαθέσεις του προσωπικού δεν καταχωρούνται στο Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Προσωπικού (ΕΣΕΠ), παρά τις οδηγίες/κατευθύνσεις. Εσείς μας απαντάτε ότι προβλέπεται να καταχωρούνται, μας απαντάτε δηλαδή με το δεδομένο που ούτως ή άλλως γνωρίζουμε. Σας γνωρίζουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι δεν καταχωρούνται και σας ζητάμε να αναζητήσετε και να αποδώσετε τυχόν ευθύνες.
  • οι διατιθέμενοι δεν μοριοδοτούνται (είτε θετικά, είτε αρνητικά), εσείς δεν απαντάτε και τέλος
  • δεν λογίζεται ως χρόνος διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας ο χρόνος δια- θέσεως των διατιθέμενων στελεχών. Εσείς μας απαντάτε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ενώ δεν μας γνωρίζετε εάν προτίθεστε να το θεσμοθετήσετε να προβλέπεται, εκτός εάν δεν το θέλετε.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθόσον το υπόψη εν θέματι ζήτημα αποτελεί για εμάς ζήτημα ηθικής τάξης, παρακαλούμε όπως ενσκύψετε στους προβληματισμούς μας και αποδώσετε τη δέουσα και όχι επιδερμική προσοχή

και εφόσον, αφού τουλάχιστον τούτο συνάγεται ως συμπέρασμα από την σχετική απάντησή σας, αποδέχεστε την αδικία αφ ́ ενός της μη μοριοδότησης (θετικής ή αρνητικής) και του μη υπο- λογισμού ως χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας, προχωρήστε σήμερα κιόλας στη γενναία πράξη τροποποίησης της σχετικής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να αποδώσετε και εγγράφως την επιβεβαίωσή σας και βούλησή σας.

Αναμένοντας με ενδιαφέρον τις ενέργειές σας παρακαλούμε εκ νέου σε μια συνάντηση μαζί σας, καλώντας σας να παύσει από μεριάς σας η απαξίωση της αντι- προσωπευτικότερης Ομοσπονδίας των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Οι κ.κ. βουλευτές Παφίλης Θ. και Παπαναστάσης Ν., που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση, παρακαλούνται όπως επανέλθουν και «πιέσουν» την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση,

προκειμένου τα στελέχη να αισθανθούν ότι η διάθεσή τους από την οργανική τους Μονάδα/Υπηρεσία σε έτερη, δεν αποτελεί χάρη η ποινή, αλλά πράγματι κάλυψη επιτακτι- κών υπηρεσιακών αναγκών που άπτονται της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και μαχητικής ικανότητας των στρατιωτικών Μονάδων.