Πολεμικές ιαχές στα λόγια από την κυβέρνηση, αλλά στα έργα, η Ελλάδα στον ΟΗΕ δεν καταψήφισε τον Τούρκο υποψήφιο  για πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης

Ψήφισε όχι ή “άκυρο” η Ελλάδα, αντί να καταψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ;

Στα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε στη Νέα Υόρκη, στις 17 Ιουνίου 2020, και δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ φαίνεται ότι ο Τούρκος υποψήφιος για το πόσο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ 11 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας, και τρεις ψήφισαν “άκυρο”. Αραγε, πρόκειται για τις Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία, όπως εκτιμούν κύκλοι στη Νέα Υόρκη;

Εάν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση καλείται να δώσει επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις. Πως είναι δυνατόν τη στιγμή που στελέχη της υψώνουν πολεμικούς τόνους, καλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους πολίτες, να ετοιμάζουν τα κράνη και τις παλάσκες τους, να μην τολμά ούτε καν να καταψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Σκόπιμο, επίσης, είναι διευκρινίσει το υπουργείο Εξωτερικών ποιες ακριβώς οδηγίες έδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ για την ψηφοφορία.

Μηδενική διπλωματική κινητικότητα

Προ ημερών, ως γνωστόν, εξελέγη, με συντριπτική πλειοψηφία, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρώην υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, διπλωμάτης Βολκάν Μπόζκιρ.

Το γεγονός ότι τον Τούρκο υποψήφιο καταψήφισαν πολύ λίγες χώρες (ή απείχαν) αφήνει σαφώς να διαφανεί ότι η Αθήνα δεν επέδειξε ιδιαίτερη κινητικότητα (αν όχι, μηδενική) προς την κατεύθυνση της δημιουργίας “λόμπυ” επιρροής, προκειμένου, τουλάχιστον να καταγραφεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό απόρριψης του υποψηφίου της Αγκυρας.

Αν, μάλιστα, κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, δημιουργούνται έντονες υποψίες ότι αρκετά από κράτη – μέλη της ΕΕ (27) υπερψήφισαν τον Μπόζκιρ. Αγνωστη είναι η θέση που κράτησαν οι ΗΠΑ, αν και θεωρείται πολύ πιθανόν ότι τον υπερψήφισαν.

Να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την εκλογή του, εκτός από τον “υπουργό” Εξωτερικών της “κυβερνησης” της Τρίπολης στη Λιβύη, και, βεβαίως, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Β.Μπόζκιρ, έσπευσε να συγχαρεί -προφανώς στο πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής κίνησης- και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Εύλογα, γεννάται το ερώτημα: Αραγε, η Αθήνα ακολούθησε υπερατλαντικές εντολές ή “οδηγίες” από τις Βρυξέλλες και γι’ αυτό ούτε καν έσπευσε να καταψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο;

Δεδομένου, πάντως, ότι είναι πολλά τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ, τα οποία είναι δυσαρεστημένα με την Αγκυρα, μια έντονη ελληνική κινητοποίηση, σε συνεργασία με την Κύπρο και την Αρμενία, πιθανότερα θα επέφερε υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας του Τούρκου υποψήφιου. Πόσο μάλλον, όταν χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, αλλά και πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, είναι άκρως δυσαρεστημένα με τις πολιτικές της Αγκυρας.

Παρ’ ότι, λοιπόν, παραμένει ερώτημα εάν θα μπορούσε ακόμα και να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα Μπόζκιρ, εκτιμάται ότι η κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για τη δημιουργία “λόμπυ” χωρών εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας, ήταν το λιγότερο ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη, από τους φορείς άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Πανηγύρια στην Άγκυρα

Πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο πολίτη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σε τόσο υψηλό πόστο, στον ΟΗΕ. Εκτιμάται ότι η Αγκυρα θεωρεί την υπερψήφιση Μπόζκιρ στη συγκεκριμένη θέση ως σημαντικότερη επιτυχία της ακόμα και από εκείνη στις 17 Οκτωβρίου 2008, οπότε είχε εξασφαλίσει μια από τις θέσεις μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2009-2010. Πόσο μάλλον, αφού η θέση του προέδρου της γενικής συνέλευσης έχει το στάτους του αρχηγού κράτους κατά τις επίσημες επαφές του στο εξωτερικό.

Το 2008, η Αγκυρα πέτυχε να εκλεγεί, προσωρινά, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με 151 ψήφους εκπροσώπων μελών – κρατών του Οργανισμού. Τώρα, μετά από προσπάθειες έξι ετών για να “καταλάβει” τη θέση του προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, το κατάφερε, αποσπώντας 178 ψήφους από συνολικά 192 κράτη – μέλη του ΟΗΕ. Επιπλέον, 11 χώρες απείχαν και τρείς ψήφισαν άκυρο (!).

Ο Μπόζκιρ θα βρίσκεται στη θέση για ένα χρόνο, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην Άγκυρα ήδη πανηγυρίζουν, υποστηρίζοντας πως η εκλογή Τούρκου σε αυτό το πόστο δείχνει την αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα.

Ανεξαρτήτως, βέβαια, των τουρκικών ισχυρισμών, η εκλογή Μπόζκιρ έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων ηχηρών “ενδείξεων” που πιστοποιούν ότι η Αγκυρα μόνον “απομονωμένη” διεθνώς δεν είναι, όπως, κατά τα λοιπά, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Βλέπε:

Ανακοίνωση εκλογής Μπόζκιρ από τον ΟΗΕ

Αποτελέσματα ψηφοφορίας στον ΟΗΕ

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»