ερντογάν Νότης Μαριάς: Οι βουλευτές να φέρουν νόμο για ΑΟΖ όχι μόνο λόγια Γενοκτονία Ποντίων: Ποιοι απέρριψαν το ψήφισμα Μαριά για αναγνώριση Νότης Μαριάς: Η Άγκυρα σχεδιάζει «ντου» σε Έβρο νησιά

Νότης Μαριάς: Οι βουλευτές να φέρουν νόμο για ΑΟΖ όχι μόνο λόγια υποστηρίζει ο πρώην Ευρωβουλευτής μιλώντας στο Armyvoice.gr

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Προτάσεις για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και πώς οι βουλευτές από τα λόγια μπορούν να περάσουν σε έργα, καταθέτει μιλώντας στο Armyvoice.gr ο πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος», Νότης Μαριάς.

Ο κ. Μαριάς, μιλώντας στην δημοιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη, σημειώνει:

  • Εμείς έχουμε δικαίωμα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ. Η ανακήρυξη είναι διαφορετική από την οριοθέτηση. Είναι μονομερές, ασκείται αυτοτελώς και δεν εξαρτάται από κανένα. Ωστόσο δεν το έχουμε κάνει.

Τον Οκτώβριο του 2012 είχα προτείνει να γίνει η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Οι Τούρκοι βλέποντας την ελληνική αδράνεια προχωρούν σε ενέργειες σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στον καθορισμό της ΑΟΖ.

  • Οι διμερείς αμυντικές συμφωνίες θα έπρεπε να περιέχουν και ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής. Οφείλουμε σε χώρες με τις οποίες συνομιλούμε για την προμήθεια φρεγατών, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει κάτι τέτοιο πριν προχωρήσουμε.

Το θέμα το είχα θέσει στον Πρόεδρο Μακρόν και δεν ήταν αρνητικός. Αναφορικά με την συμφωνία με τις ΗΠΑ, παραχωρήσαμε τη Σούδα, δώσαμε διευκολύνσεις στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και δεν πήραμε τίποτε. Πήραμε μόνο μια δήλωση του κ. Πομπέο.

Θα έπρεπε να έχουμε υπογράψει ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη κάνει κάτι τέτοιο με άλλες χώρες.

Καλές οι συνεργασίες με άλλες χώρες, αλλά όταν θα φθάσει η κρίσιμη στιγμή μήπως θα τους ψάχνουμε και δεν θα τους βρίσκουμε στο τηλέφωνο;

 

  • Να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι αιτήσεις ασύλου λόγω και του κορωνοϊου, θα δέχεται μόνο στις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία. Ειδικά από την Τουρκία, όσοι θέλουν θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις στο προξενείο στην Ανδριανούπολη και τη Σμύρνη.

Να κάνουν ουρά για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και αντί να μαζεύονται στα σύνορα με τον Έβρο να καθίσουν στην σειρά τους μέσα στις τουρκικές πόλεις. Και όσοι δικαιούνται ασύλου να τους βάλουμε σε ένα λεωφορείο και να τους φέρουμε στην Ελλάδα.

  • Οι βουλευτές θα πρέπει εκτός από τη διατύπωση απόψεων και αναλύσεων να κάνουν και κινήσεις. Οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση νόμου. Αν ήμουν βουλευτής σήμερα, θα κατέθετα αύριο μια πρόταση νόμου ή και μια τροπολογία που θα έλεγε ότι επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και θα περίμενα πλέον να δω αν η κυβέρνηση θα την δεχόταν και τι θα έλεγαν τα άλλα κόμματα.

Είναι εύκολο να λέμε λόγια ως βουλευτές. Ο βουλευτής κρίνεται όμως όχι με όσα λέει, αλλά με όσα ψηφίζει. Συνεπώς όσοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ ή επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα, ας καταθέσουν μια κοινή τροπολογία και να περιμένουν να δουν εάν θα την κάνει δεκτή ο υπουργός. Έτσι θα κριθεί πολιτικά και το κόμμα και η κυβέρνηση και ο καθένας ο οποίος διατυπώνει απόψεις.

Ανάλογες τροπολογίες πρέπει να κατατεθούν και στην ευρωβουλή από τους Έλληνες βουλευτές όπου θα ζητούν να σταματήσει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Ας κλείσει η κυβέρνηση το τελωνείο των Κήπων λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στον Έβρο ώστε τα τουρκικά φορτηγά να αναγκαστούν να κάνουν κύκλους για να περάσουν και να μεταφέρουν τουρκικά εμπορεύματα στην Ευρώπη.

Το 55% των τουρκικών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτό, το 30% γίνεται με φορτηγά. Επομένως εάν του κλείσεις το δρόμο του Ερντογάν θα το πάρει το κόστος; Αυτά είναι ενέργειες που γίνονται.

  • Και στο Αιγαίο, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας με τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να κλείσουμε τον ελληνικό εναέριο χώρο στα τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη. Γιατί οι τουρκικές αερογραμμές πρέπει να πετούν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο τη στιγμή που εμπόδισαν κινεζικό αεροσκάφος με μάσκες να περάσει με προορισμό την Κύπρο και αναγκάστηκε να κάνει κύκλους για να φθάσει στην Λάρνακα.

Να κλείσουμε τον ελληνικό εναέριο χώρο για τα αεροσκάφη με προορισμό την Τουρκία. Θα αυξήσουμε έτσι το κόστος και θα καταλάβουν έτσι το κόστος που πληρώνουμε κι εμείς από την τουρκική προκλητικότητα. Γιατί αν γίνουν αερομαχίες πάνω από ελληνικά νησιά λόγω της τουρκικής προκλητικότητας δεν είναι σε κίνδυνο οι πολιτικές πτήσεις; Συνεπώς έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε.

Αν δεν προχωρήσουμε σε τέτοιες ενέργειες δεν σου δίνει σημασία κανένας.