Νίκος Συρμαλένιος για πτήση Στεφανή με NH-90 και Αεροδιακομιδές

Νίκος Συρμαλένιος με αφορμή την πτήση Στεφανή με το ελικόπτερο NH-90 από τη Σύρο, ο βουλευτής Κυκλάδων μιλάει για τις Αεροδιακομιδές και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης

Φόβους για απαξίωση των νησιωτών και ιδιωτικοποίηση των Αεροδιακομιδών με καταστροφικά ίσως αποτελέσματα, εκφράζει μέσω του Armyvoice.gr ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Με αφορμή την απάντηση που έδωσε το υπουργείο άμυνας στην Βουλή σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την περίφημη πτήση Στεφανή με το NH-90 που εδρεύει στη Σύρο με σκοπό να είναι σε ετοιμότητα για αεροδιακομιδές, ο κ. Συρμαλένιος επισημαίνει ότι για την κυβέρνηση φαίνεται πως οι αεροδιακομιδές είναι δευτερεύουσας σημασίας, ενώ μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου υγείας ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίησή τους.

Στο νομοσχέδιο γίνεται τροποποίηση της σύμβασης για την δωρεά 4 πτητικών μέσων από το Σταύρος Νιάρχος με σκοπό να συμβάλλεουν στις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας. Η τροποποίηση αφορά το θέμα της αγοράς νέου εξοπλισμού και όχι τη συντήρηση.

Είναι προφανές, υποστηρίζει ο κ. Συρμαλένιος ότι οι αεροδιακομιδές για την νησιωτική Ελλάδα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των πολιτών. Περιστατικά τα οποία δημιουργούνται σε νησιά και σε δυσπρόσιτες περιοχές, τα ελικόπτερα είναι το μοναδικό μέσο το οποίο μπορεί να σώσει ζωές.

Οι αεροδιακομιδές είναι ένα κοστοβόρο μέσο, αλλά είναι απαραίτητο γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι αγροτικοί γιατροί που υπάρχουν είναι άπειροι.

Χρειάζεται υγειονομική θωράκιση των νησιών. Στις Κυκλάδες η ίδρυση της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο ήταν αίτημα και όνειρο δεκαετιών στους Κυκλαδίτες και έγινε τον Οκτώβριο του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ και έσωσε πολλές ζωές.

Έγινε συμφωνία υπουργείου Υγείας και υπουργείου Άμυνας να διατεθεί στο ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς. Μετά την εμπειρία των ελικοπτέρων που κατέπεσαν το γεγονός ότι τα ανέλαβε η Αεροπορία ήταν πολύ σημαντικό και φαίνεται καθώς δεν έχουμε ατυχήματα.

Στην απάντηση που έστειλε το υπουργείο Άμυνας για την πτήση Στεφανή με το NH-90 χαρακτηρίζει ως δευτερεύοντα ρόλο τις αεροδιακομιδές σε σχέση με το έργο που επιτελούν τα ελικόπτερα.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει ενιαίο κέντρο αεροδιακομιδών στο οποίο να συμμετέχουν τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η χρήση του ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς δεν θα πρέπει να σταματήσει. Στο σχέδιο νόμου που τροποιείται υπάρχει πρόβλεψη για σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών.

Είμαστε ανήσυχοι, δεδομένης και της εμπειρίας των ατυχημάτων των παρελθόντων ετών. Η δημόσια υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν μπορεί να την καλύπτουν ιδιώτες γιατροί και ιδιωτικές εταιρίες.

Νίκος Συρμαλένιος για πτήση Στεφανή με NH-90 και Αεροδιακομιδές

Δείτε τη συνέντευξη: