Λιβύη: «Τα βρήκαν» Ιταλία - Σάρατζ Επιστρέφουν οι ιταλικές επιχειρήσεις

Λιβύη: «Τα βρήκαν» Ιταλία – Σάρατζ Επιστρέφουν οι ιταλικές επιχειρήσεις σε λιβυκό έδαφος μετά τη συμφωνία των  Φαγέζ αλ Σάρατζ και  Τζουζέπε Κόντε.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα διευκολύνει την επιστροφή των ιταλικών εταιρειών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λιβύης Al-Ahrar.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνομιλίες και συζήτησαν την ανάγκη επανέναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Κόντε επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Ιταλίας να βοηθήσει στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στη χώρα.

Επιπλέον, οι Σάρατζ και Κόντε τόνισαν την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση της μακροχρόνιας σύγκρουσης στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι δεν θα βρεθούν λύσεις μέσω της μάχης.

Οι ένοπλες δυνάμεις του GNA έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες εν μέσω μιας αντεπίθεσης που ξεκίνησε εναντίον των στρατευμάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Στις αρχές Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ο τρίτος γύρος των συνομιλιών για την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5, οι οποίες έχουν ως μεσολαβητή τα Ηνωμένα Έθνη και περιλαμβάνουν εκπροσώπους του GNA και του LNA.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμάντ Μισμάρι δήλωσε την Παρασκευή ότι τα στρατεύματα υπό την ηγεσία του Χαφτάρ θα συνεχίσουν να πολεμούν την τρομοκρατία έως ότου «απελευθερωθεί» η Λιβύη. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το LNA επιδιώκει μια πολιτική διευθέτηση.