Ο Ζοζέπ Μπορέλ έπαθε αμνησία; Τι είπε για Τουρκία και προσφυγικό απαντώντας σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη στον Έβρο

Διπλωματική «αμνησία» φαίνεται ότι χτύπησε τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αφού λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψή του στον Έβρο, βρέθηκε να εκθειάζει την συνεισφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό!

Αμέσως μετά το πέρας της 4ης Διάσκεψης των Βρυξελλών για τη Συρία, ο Ζοζέπ Μπορέλ παραχώρησε συνέντευξη και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση που έθεσε Ιταλός δημοσιογράφος αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και εάν είναι παράγοντας σταθερότητας ή απειλή για την ευρύτερη περιοχή.

Ζοζέπ Μπορέλ: Τι είπε για Τουρκία και προσφυγικό

Ο κ. Μπορέλ εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιβραβεύει τις τουρκικές προσπάθειες ενισχύοντας οικονομικά την Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε νέα οικονομική ενίσχυση ύψους 500 εκ επιπλέον για την Τουρκία, υποστήριξε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στο προσφυγικό, είπε και την ευχαρίστησε μαζί με τις άλλες χώρες που είχαν ανάλογη συνεισφορά.

Στις 24 Ιουνίου, κατά την επίσκεψή του στον Εβρο, μια επίσκεψη που διαδέχθηκε εκείνη που είχαν πραγματοποιήσει εκεί οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, είδε από κοντά τα σύνορα και τον φράχτη, τα οποία πλέον φυλάσσονται όχι μόνο από ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τέλος στην απάντησή του πρόσθεσε πως αναφορικά με τις έρευνες στην Μεσόγειο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες «δυσκολίες» και «προβλήματα» με την Τουρκία, αλλά δεν επεκτάθηκε, καθώς δεν ήταν το θέμα της συζήτησης στην διάσκεψη των Βρυξελλών.

Δείτε τι απάντησε ο Ζοζέπ Μπορέλ στον Ιταλό δημοσιογράφο

Δήλωση Δένδια μετά την 4η Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία

Στη σημερινή, τέταρτη Διάσκεψη Βρυξελλών για τη Συρία, στην οποία μετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάσαμε την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και την περιοχή και συζητήσαμε για την παροχή επιπλέον υποστήριξης.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στον Συριακό λαό, εκριζώνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί και για την αποκατάστασή τους απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από πλευράς διεθνούς κοινότητας και η εξεύρεση σημαντικών πόρων.

Καθοριστικής σημασίας για τη Συρία και τον πληθυσμό της παραμένει η πλήρης εφαρμογή των συναφών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η εξεύρεση πολιτικής λύσης συριακής ιδιοκτησίας χωρίς την ανάμειξη τρίτων κρατών, αλλά και η εξασφάλιση της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Απώτερος σκοπός των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Προς το σκοπό αυτόν, εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδος να συνεχίσει να συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Τέλος, με αφορμή αναφορές της Τουρκίας στη χώρα μας, υπενθύμισα την πρόσφατη μεθόδευση της Τουρκίας η οποία εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.