Ελλάδα - Τουρκία: Οι εταίροι θέτουν βέτο στην επιβολή κυρώσεων ΑΟΖ: Έρχεται παρέμβαση Μπορέλ για αποκλιμάκωση σε Κρήτη - Κύπρο Μεσανατολικό: Πρωτοβουλία από την ΕΕ ζητά ο Τζουζέπ Μπορέλ

ΑΟΖ: Έρχεται παρέμβαση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοσέπ Μπορέλ για αποκλιμάκωση της έντασης σε Κρήτη – Κύπρο

ΑΟΖ: Έρχεται παρέμβαση Μπορέλ για αποκλιμάκωση σε Κρήτη – Κύπρο

Παρέμβαση για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και για αποκλιμάκωση της έντασης στη κυπριακή ΑΟΖ και νοτίως της Κρήτης προσανατολίζεται να εκδηλώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ-1.

‘Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αποστολή στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, προσβλέποντας σε τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι εάν ο σχεδιασμός του κ. Μπορέλ υλοποιηθεί, τότε θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων στο σύνολό του, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του προσεχούς Ιουλίου, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία.

Κοινό μνημόνιο ΕΕ – ΗΠΑ

Το θέμα των προκλήσεων της Αγκυρας θα τεθεί και στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Μάικ Πομπέο, μεθαύριο Δευτέρα.

Ήδη, ο Γιοσέπ Μπορέλ εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Αμερικανό αξιωματούχο, όπως Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένες Πολιτείες εκδώσουν κοινό διατλαντικό μήνυμα, επιχειρώντας να νουθετήσουν την Αγκυρα, προκειμένου να τερματίσει τις έκνομες της δραστηριότητες και να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Επίσημος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μίλησε υπό τη προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας του
χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως «απαράδεκτες», σημειώνοντας ότι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα διατηρηθεί στο τραπέζι δημιουργώντας εικόνα συνεχούς παρακολούθησης των εξελίξεων.

Ανέφερε ότι επικρατεί «έντονος προβληματισμός για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και νοτίως της Κρήτης,

ενώ σημείωσε ότι τη προσεχή Δευτέρα θα ενημερώσουν το Συμβούλιο, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτες. Το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα διατηρηθεί στο τραπέζι της ΕΕ»., αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ.

Προσθέτει δε, πως «στην ΕΕ επικρατεί έντονος προβληματισμός για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και νοτίως της Κρήτης».