Η ΝΔ ψάχνει σωσίβια για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία ΑΟΖ Ελλάδα Αίγυπτος Ιταλία: Εθνικά θέματα και μικροκομματικές θέσεις Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο στη Βουλή Έβρος: ΥΕΘΑ - ΥΠΕΞ Μετά το φιάσκο ενημερώνουν τη Βουλή - Όσα συνέβησαν και οι εξελίξεις στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ΑΣΕΠ 1Κ/2019: Αποτελέσματα για προσλήψεις στη Βουλή Αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ σήμερα στη Βουλή
Photo credits EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο στη Βουλή για 70.000 δικαιούχους που κατέβαλλαν τα ποσά το 2013 αλλά δεν μπήκαν στη φορολογική δήλωση

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο στη Βουλή

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ. Περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα αλλά και την οριστική λύση για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων.

Με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, δίνεται λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος.

Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλει.

«Η Κυβέρνηση αποκαθιστά την άνιση και άδικη αυτή αντιμετώπιση, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε συγκεκριμένους συνταξιούχους» τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε, θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ οίκοθεν.

Η νέα διαδικασία θα δώσει στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στη χρήση στην οποία πράγματι ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Προβλέπεται επίσης ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους.

Πηγή:ΕΡΤwww.ert.gr