Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβίασε τα σύνορά μας από 13 Μαϊου Σύλληψη Τούρκου στρατιωτικού

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβίασε τα σύνορά μας από 13 Μαϊου, υποστηρίζει η Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας το πρώτο δημοσίευμα του Armyvoice.gr για συγκέντρωση στρατευμάτων

Γκριζάρει και τον Έβρο η Άγκυρα, με δηλώσεις του εκπρόσωπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Έλληνες παραβιάσαν τουρκικό έδαφος και η Άγκυρα  έλαβε μέτρα και απέτρεψε την ελληνική παραβίαση!

Το Armyvoice.gr πρώτο και πάλι στις 13 Μαϊου, είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει γιατί συγκεντρώνει στρατεύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Θράκη ΝΕΑ η Τουρκία έστειλε στρατό στην περιοχή του Μελισσοκομείου στις Φέρες, σε σημείο που έχει γίνει ευθυγράμμιση του ποταμού.

Οι Τούρκοι παρέμειναν για ώρα στο σημείο, όμως απομακρύνθηκαν χωρίς να υπάρξουν κάποια προβλήματα ή να καταγραφεί κάποια προκλητική συμπεριφορά, ωστόσο η παρουσία τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε «έλλειψη προσανατολισμού».

Ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα, για τα οποία δεν «ίδρωσε κανένα αυτί» από την κυβέρνηση.

Μέχρι που αναδημοσίευσε ο ξένος Τύπος το τελευταίο δημοσίευμα του Armyvoice.gr για την περιοχή και άρχισε η κυβέρνηση με 10 ημέρες καθυστέρηση να προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα.

Κι ενώ εμείς προσπαθούμε στο εσωτερικό να πειστούμε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα, η Άγκυρα βγαίνει μπροστά και κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παραβίασε τουρκικό έδαφος στη διαδικασία κατασκευής του φράχτη, για την ανάσχεση των μεταναστών που μεταφέρει η Τουρκία! Μας προειδοποιεί δε, να μην παραβιάσουμε τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και ζητά -και σε αυτό το ζήτημα- διαπραγματεύσεις…

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι σημειώνει πως «η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü).

Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα».

Προσθέτει δε: «Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαϊου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών»., καταλήγει ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Τα συμπεράσματα δικά σας….