Τουρκία - Ρωσία: Υπόγειος πόλεμος με ...μισθοφόρους S-400 Λιβύη

Τουρκία – Ρωσία: Υπόγειος πόλεμος με …μισθοφόρους, S-400, Λιβύη και Ουκρανία – Υπάρχει πολύ παρασκήνιο στην «λυκοφιλία» των δυο κρατών

Τουρκία – Ρωσία: Υπόγειος πόλεμος με …μισθοφόρους S-400 Λιβύη

Ένας υπόγειος πόλεμος Τουρκίας -Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά την συμφωνία Αγκυρας -Μόσχας για τους S-400, με τα πεδία «φαγώματος» να σχετίζονται με Λιβύη και Ουκρανία,την εμπλοκή ΄ή όχι και…ιδιωτικού στρατού εκεί,, αλλά και …S-400.

Η «λυκοφιλία» φαίνεται ότι είναι το χαρακτηριστικο των σχέσεων των δυο πλευρών και δεν είναι κάτι φυσικά καινούργιο , παρά την συμφωνία για τους S-400 , που κι αυτοί φαίνεται να μπαίνουν βαθιά στην …κατάψυξη, λόγω F-35.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με την ευκαιρία των επετείων των εξόριστων . Tatar και Circassian από την Κριμαία- ανεβάζοντας την πίεση του Πουτιν και του Λαβροφ, αν και το περίμεναν.

Υπερ Ουκρανίας η Τουρκία

«Η Τουρκία συνεχίζει σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίζει τους Τάρκους της Κριμαίας για να ξεπεράσει τις άδικες μεταχειρίσεις που έχουν περάσει και να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη, διατηρώντας την ταυτότητά τους.

Με την ευκαιρία αυτή, επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας », δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ης ΤουρκίαςΧάμι Ακσόι .

Ωστόσο και αυτό μοιάζει λίγο μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογαν για έλεγχο της Λιβύης και μέσω αυτής της Βορείου Αφρικής και βεβαίως της Ανατολικής Μεσογείου, η παρουσία Ρωσων στρατιωτών κοντά στην Τρίπολη, πολιορκώντας τον άνθρωπο του εκεί.

Βεβαίως οι 1200 αυτοί στρατιώτες ΔΕΝ είναι των ρωσικών Ένοπλων Δθναμεων αλλά ιδιώτες -εθελοντές ή, το πιθανότερο μισθοφόροι ρωσου επιχειρηματια . Η Άγκυρα καταγγείλει την Ρωσία, αλλά έχει την φωλιά της λερωμένη

διοτι έχουν υπάρξει αποκαλύψεις ότι η Τουρκία είναι αυτή που πληρώνει μισθοφόρους τζιχαντιστες στην Λιβύη , μεταφέροντας τους από την Συρία και αλλου.Και αυτό πέραν των όπλων που στέλνει στηνκυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από αξιωματούχους του ΟΗΕ..

Ρωσία: Ο στρατιωτικός Όμιλος Wagner

Μαζί με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και άλλες περιφερειακές δυνάμεις, ο σκιώδης Όμιλος Wagner της Ρωσίας θεωρείται από τον Ερντογάν επίσης υπεύθυνος για παροχή βοήθειας στον στρατηγό Khalifa Haftar, διοικητή του Εθνικός Στρατός της Λιβύης(LNA).

Η Τουρκία επιχειρεί να στοιχειοθετησει με διάφορες επικλήσεις, αναφορές κλπ ότι ο ρωσικός ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος έχει μέχρι και 1.200 άτομα που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων και ομάδων ελεύθερων σκοπευτών.

Βεβαίως ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει η Ρωσία οτι είναι εν γνώση της και πολύ περισσότερο ότι είναι με παρότρυνση της, ενώ σταθερά η επίσημη γραμμή της Ρωσίας είναι ότι ενθαρρύνει τα δύο μέρη για μια διευθέτηση με διαπραγμάτευση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε κάποτε ότι Ρώσοι υπήκοοι στη Λιβύη δεν εκπροσωπούν τη Μόσχα, ούτε πληρώθηκαν από το κράτος. Αν και έμμεσα αναγνωρίζει την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Πούτιν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την κυβέρνησή του.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία και η Ρωσία κατέβαλαν προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη τόσο σε συνάντηση στη Μόσχα όσο και αργότερα στο Βερολίνο.Όμως στον υπόγειο πολεμο που μαίνεται η πλευρά της Τουρκίας κατηγορεί την Μόσχα οτι στηρίζει τον ιδιωτικοί στρατό ασφαλείας του Wagner.

Συγκεκριμένα ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εδώ και πολύ καιρό τονίζουν τη ρωσική εμπλοκή στη σύγκρουση στη Λιβύη μέσω της παρουσίας της Ομάδας Wagner.

Υπάρχουν ακόμα τουρκικοί ισχυρισμοί σχετικά με τακτική μεταφορά όπλων από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Συρίας στη Λιβύη, και ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι ηγούνται του αστικού πολέμου κοντά στην Τρίπολη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του LNA.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριετ ο Όμιλος Wagner είναι ένας ρωσικός ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος, που ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, έναν ολιγάρχη κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,αναφέρεται δε ως «σεφ του Πούτιν».

Χάρη – λένε-στη στενή του σχέση με τον Πούτιν, ο Πριγιούζιν έχει γίνει ένας σημαντικός επιχειρηματίας, που λειτουργεί ως ο κύριος τροφοδότης του ρωσικού στρατού, σε ιδρύματα εκπαίδευσης και υγείας καθώς και σεκατασκευές,

την ασφάλεια και τις επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. μεταξύ των οποίων και τονιστότοπο ειδήσεων, το Riafan.ru, που διαδίδει ιστορίες από τις περιοχές όπου αναπτύσσεται η ομάδα Wagner.

Επιπλέον, γράφει η εφημερίδα,αυτός ο ιστότοπος φιλοξενεί επίσης συχνά αβάσιμες ιστορίες κατά της Τουρκίας.

Ο Όμιλος Wagner ακούστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2014. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ομάδα συνέχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε άλλα καυτά σημεία,

όπως όπως η Συρία, η Λιβύη και άλλες ζώνες συγκρούσεων στην αφρικανική ήπειρο, υποστηριζεται από τουρκικής πλευράς, για να αντικρούσουν την θέση της επίσημης Ρωσίας ότι δεν έχει σχέση με το «στράτευμα». αυτό.

Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων ν στο κοινοβούλιο το 2014, το 2016 και το 2018, δεν εγκρίθηκαν.

Σε συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο του 2018, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε το γεγονός ότι οι εργολάβοι ιδιωτικής ασφάλειας πρέπει να τεθούν υπό ορισμένο νομικό καθεστώς.

Η Αγκυρα κανει συνεχώς προσπάθειες να δυσφημίσει την Ρωσία για τους μισθοφόρους αυτούς , ικανοποιωντας και το ΝΑΤΟ σε αυτό- και προωθεί στον διεθνή τύπο διάφορα για αυτούς ακόμα και φέικ νιους, κατά τους επικριτές της.

Οι S-400 «μπαλάκι» του Ερντογάν

Τελος να πούμε ότι η Άγκυρα παίζοντας το καλό παιδί στον (αφελή ή πονηρό? ) Τραμπ, έχει διαμηνύσει ότι θα αφήσει τους S-400 όσο γίνεται περισσότερο σε αποθήκες …κατάψυξης, υπό το πρόσχημα του COVID -19.

Αυτό το κάνει για να πείσει τον Τραμπ να ξεπαγώσει το πρόγραμμα των f -35 παραδίδοντας κομμάτια στην Τουρκία. Ομως η Ρωσια, ανεξάρτητα αν πήρε τα χρήματα από την Τουρκία – και υποσχέσεις για αγορά και άλλων αντιαεροπορικων

– ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟΥ Ερντογάν και να χρησιμοποιεί η Άγκυρα ένα όπλο της για …διαπραγματευσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον.-