ΣΥΡΙΖΑ: Να πει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ τι συμβαίθνει στον Έβρο, ζήτησε ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ, την ώρα που ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «μερικές δεκάδες μέτρα».

Με κοινή δήλωση Τομεαρχών Εθνικής Αμυνας  Θοδωρή Δρίτσα και Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου  ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά εξηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο.

ΑΝΥΕΘΑ: Υπάρχει παραβίαση των ελληνικών συνόρων;

Ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Ρήγας προκάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει στα δημοσιεύματα, για την καταπάτηση έκτασης στον Έβρο από Τούρκους αστυνομικούς που αποκάλυψε το Armyvoice.gr.

Ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ έγραψε στο Twitter: «Μέχρι σήμερα υπάρχει παραβίαση των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από την Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου. Ρωτάω την ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ αν ισχύει και γιατί το έχουν επιτρέψει. Υ.Γ Μην προσπαθήσουν να το αρνηθούν αν ισχύει».

ΣΥΡΙΖΑ: Να πει η κυβέρνηση τι συμβαίνει στον Έβρο

Αφορμή στάθηκε το πλήθος των δημοσιευμάτων που συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο κρατικό ραδιόφωνο, ο οποίος έκανε λόγια για «λίγες δεκάδες μέτρα».

«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Armyvoice.gr.

ΣΥΡΙΖΑ: Να πει η κυβέρνηση τι συμβαίνει στον Έβρο

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»