Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ενημέρωση για το τι έγινε στον Έβρο – Τι δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Focus 103.6» της Θεσσαλονίκης

Στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στα διαβήματα προς την Τουρκία επικεντρώθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Focus 103.6» της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ενημέρωση για το τι έγινε στον Έβρο

Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ξεκαθάρισε ότι: «Καμία κραυγή υστερίας, εθνικισμού ή πατριδοκαπηλίας από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει ακολουθήσει αυτήν την τακτική στο παρελθόν, καθώς και η στάση της ήταν υποκριτική το 2015-2019, όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα εκ των υστέρων τιμά και προωθεί»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, από την πρώτη στιγμή, όταν είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό, όλα αυτά τα δημοσιεύματα, να ενημερωθεί για το τι πραγματικά έχει συμβεί στον Έβρο. Το ίδιο διάστημα κυκλοφορούσαν και πληροφορίες για διάβημα της Ελλάδας προς την Τουρκία, χωρίς όμως να ενημερωθούν οι πολίτες ή έστω τα κόμματα»

«Η κυβέρνηση από την άλλη συνεχίζει τις παλινωδίες και τις προχειρότητες. Άλλα λέει ο κύριος Δένδιας και άλλα ο κύριος Μητσοτάκης. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό μάλιστα να απαντάει σε σχετική ερώτηση ότι, από τη μία δεν έγινε κάτι σημαντικό στον Έβρο και από την άλλη να παραδέχεται ότι έγινε διάβημα εξαιτίας της προκλητικότητας και της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα και ξεκάθαρες κινήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα για εσωτερική κατανάλωση. Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,

η Ελλάδα άσκησε πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική και ανέπτυξε σημαντικές συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το ενεργειακό Φόρουμ Καΐρου, τη Σύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, τη Συμφωνία των Πρεσπών,

τη συνεργασία των ηγετών των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας και να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή με οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες.

«Δεν υπήρχαν περιθώρια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκείνη την περίοδο όσο ενισχυόταν ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, δεν είχαμε τουρκικό καράβι να το παρασύρει ο αέρας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε υπερπτήσεις στον Έβρο, ούτε την παράνομη και απαράδεκτη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός της χώρας, έθεσε όλα τα ζητήματα της Ελλάδας στον κύριο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Σε αντίθεση, ο κύριος Μητσοτάκης δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα, όπως π.χ. παραβίασης του εναέριου χώρου στις συναντήσεις του με τον κύριο Ερντογάν, ούτε με τον κύριο Τράμπ. Δυστυχώς η κυβέρνησης ακολουθεί μία λογική κατευνασμού και υποχωρητικότητας».

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μία δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας και όχι μία αναθεωρητική δύναμη που δυνάμωσε κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της, ώστε να καταστεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλεια σε μία ασταθή περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως καλύτερα τα πολιτικά πρόσωπα να μην εμπλέκονται σε προτάσεις αμυντικών ή στρατιωτικών χειρισμών, διότι αυτά αποτελούν ευθύνη της στρατιωτικής ηγεσίας, στην οποία υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Για το λόγο αυτό σχολίασε ότι η επιλογή από τον κύριο Μητσοτάκη του θέματος του φράκτη ήταν επιλογή αλλαγής της ατζέντας, διότι σήμερα συζητάμε αν υπήρξε ή υπάρχει θέμα αμφισβήτησης δικαιωμάτων από την τουρκική μεριά και τι στάση κράτησαν οι Υπουργοί της ΝΔ και αυτό είναι που πρέπει να διευκρινιστεί.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία