Ένοπλες Δυνάμεις: Τι ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης για τα στελέχη στη ΔΕΘ Στρατιώτες θητείας: Η μεγάλη αδικία από τον ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ

Στρατιώτες θητείας: Η μεγάλη αδικία από τον ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ – Μεροληπτούν υπέρ των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές και αφήνουν σε αγωνία τις άλλες οικογένειες

Στρατιώτες θητείας: Η μεγάλη αδικία από τον ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ

Φαίνεται ότι οι στρατιώτες είναι «πρωταγωνιστές» μόνο όταν περνούν οι επίσημοι και κάνουν χειραψίες για να βγουν φωτογραφίες. Τον υπόλοιπο χρόνο τους ξεχνούν.

Ξεχνούν ότι οι στρατιώτες που χαιρετούσαν στον Έβρο έχουν να πάρουν άδεια πάνω από δυο μήνες για να δουν τις οικογένειές τους.

Η σύσκεψη με σύνθεση ΣΑΜ που έγινε στις 30 Απριλίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ την πρωτομαγιά, δεν περιλάμβανε καμία άδεια για τους στρατιώτες.

Άδειες στρατιωτών: Παρέμβαση Αρχηγού ΓΕΣ για άρση της αδικίας

Όλοι νοιάστηκαν μόνο για τους σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές που ήταν χωρίς άδεια κάτι λιγότερο από δυο μήνες. Κανένας δεν νοιάστηκε για τους στρατιώτες που βρίσκονταν έγκλειστοι ακόμα και πάνω από δυο μήνες σε στρατόπεδα, ούτε φυσικά για τις οικογένειές τους που δεν θα μπορέσουν να τους δουν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Την 04 Μαΐου 2020 οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ θα λάβουν 15ήμερη άδεια. Οι άδειες για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό θα εξακολουθούν να χορηγούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

Μέχρι και την 10 Μαΐου 2020 παραμένει σε ισχύ το καθεστώς για το ποσοστό στελέχωσης με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό ως έχει καθορισθεί. Από την 11 Μαΐου 2020 το ποσοστό στελέχωσης καθορίζεται στο 70% συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με άδεια ειδικού σκοπού.

Το κερασάκι στην «τούρτα της αδιαφορίας» ήρθε να το προσθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην χθενισή του συνέντευξη, όπου κι αυτός μνημόνευσε μόνο τους σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές και όχι τους στρατιώτες (οι οποίοι εντάσσονται στις γενικότερες αναφορές για το στρατιωτικό προσωπικό).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρεί χρωστούμενη την άδεια στους σπουδαστές ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και όχι στους στρατιώτες με τους οποίους πήγαινε με φωτογράφους και κάμερες για να ανταλλάξει χειραψίες:

«Το πρώτο μέτρο είναι, θα έλεγα, ένα χρωστούμενο. Είναι η χορήγηση μιας άδειας στους σπουδαστές των Στρατιωτικών και Παραγωγικών Σχολών, οι οποίοι -θυμίζω- βρίσκονται έγκλειστοι εδώ και δύο μήνες περίπου μέσα στις Σχολές», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ας τον  πληροφορήσει κάποιος ότι σε όλα τα στρατόπεδα στον Έβρο και στα νησιά, ούτε οι στρατιώτες έχουν πάρει άδεια πάνω από δυο μήνες.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα στρατόπεδα είναι εμφανές ότι δεν το γνωρίζει ή δεν τον ενδιαφέρει: «Στα στρατόπεδα είχαμε περιορισμούς. Έτσι κι αλλιώς είχαμε μειώσει το προσωπικό που λειτουργούσε σε ένα ποσοστό επί του συνολικού δυναμικού. Προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το μέτρο της απόστασης, από τον ύπνο μέχρι την σίτιση και την συνεύρεση σε κοινούς χώρους. Λίγο-πολύ αυτό ήταν αναμενόμενο.

Στις Σχολές όμως, πήραμε το αρκετά σκληρό μέτρο του πλήρους εγκλεισμού των σπουδαστών εκεί, έμειναν τα παιδιά για δύο μήνες μέσα. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ευχάριστο.

Ασφαλώς ήταν δυσάρεστο μέτρο, εκ του αποτελέσματος όμως, αποδείχθηκε πάρα πολύ επιτυχημένο διότι μέσα στις Σχολές δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα. Ζητήσαμε τώρα τη χορήγηση αδειών και βγαίνουν σταδιακά οι σπουδαστές.

Αυτό που πρέπει να βάλουμε σε ισορροπία και να ζυγίσουμε, ήταν η επανέναρξη της λειτουργίας των Σχολών ενόψει και της εξεταστικής περιόδου που έρχεται, στις 18 Μαΐου.

Επομένως, τους διώχνουμε λίγο νωρίτερα προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια και να είναι πίσω στην ώρα τους για την επανέναρξη της ακαδημαϊκής και της εξεταστικής περιόδου».