Ο Φιλότουρκος Ναύαρχος Σταυρίδης είναι μέλος ΔΣ στο ίδρυμα Ωνάση – Εκλέχθηκε από το ΔΣ λίγα χρόνια μετά την αποστρατεία του

Μέλος του ΔΣ του ιδρύματος Ωνάση είναι ο -αποδεδειγμένα- φιλότουρκος ναύαρχος ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Σταυρίδης, από το 2016 οπότε και εκλέχθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η διαδικασία του ιδρύματος.

Τα αρχικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα οποία καθόρισε το 1975 ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη διαθήκη του (ισόβια μέλη) ήταν, στην πλειοψηφία τους, έμπιστα στελέχη και επιχειρηματικοί συνεργάτες του. Από αυτούς παρέμεινε ένας, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης.

Όλα τα μέλη του Δ.Σ. που δεν είχε ονομάσει ο Ωνάσης στη διαθήκη του, δηλαδή σήμερα 13 από τα 15, είναι αιρετά και εκλέγονται, για ορισμένη περίοδο, από το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί.

Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι ένα από τα μέλη, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος Ωνάση, είναι ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης. Η ένταξή του στο ΔΣ έγινε το 2016.

Ο φιλότουρκος Τζέιμς Σταυρίδης

Τον αδελφό του παππού του τον έσφαξαν οι Τούρκοι στο πλαίσιο της συστηματικής εθνοκάθαρσης του 1922. Ο ίδιος ο παππούς του κατάφερε να διαφύγει, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Βρέθηκε στην Αθήνα και από κει κατάφερε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Κατά μεγάλη ειρωνεία, ο απόγονος μιας τέτοιας ελληνικής οικογένειας εκθειάζει τον “επαγγελματισμό” του σημερινού τουρκικού στρατού, υπερασπίζεται την αγορά των S-400 από την Τουρκία και θεωρεί τον Χουλουσί Ακάρ “φίλο” του, σύμφωνα με το slpress.gr.

Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Τζέημς Σταυρίδης, με παρέμβασή του στο bloomberg, το 2019 προσφέρει τέτοιες λύσεις για να μη φύγει η Τουρκία από NATO που θα έκανε το τουρκικό λόμπι να δακρύζει από συγκίνηση.

Πριν από λίγες ημέρες οι δηλώσεις του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού ναυάρχου εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Turkish Heritage Organization στην Ουάσιγκτον, που ανήκει στο τουρκικό λόμπι, σόκαραν αρκετούς στην Ελλάδα. Ο ναύαρχος εμφανίστηκε “βασιλικότερος του βασιλέως”. Πολλές από τις απόψεις που διατύπωσε δεν διαφέρουν από τις θέσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο ακραιφνής φιλοτουρκισμός του προκύπτει από πολλές δημόσιες αναφορές του, όπως άλλωστε και αυτή η τελευταία. Η τύχη ευνοεί του τολμηρούς θα μπορούσε να εικάσει κανείς για τους Τούρκους. Εξάλλου, μπορεί να είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά μόνο ελληνικά δεν σκέφτεται, γράφει ο Ζαχαρίας Μίχας στο www.defence-point.gr

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία

Προηγούμενο άρθροΟ «Πορθητής» νότια της Κρήτης για να δημιουργήσει τετελεσμένα
Επόμενο άρθροΈβρος: Φωτογραφίες με τους Τούρκους στο ελληνικό έδαφος
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).