Ο Ναύαρχος Νίκος Κρυοενερίτης προειδοποιεί με αφορμή την χθεσινή αποφράδα ημέρα: «Η Πόλη είναι έτοιμη να ξαναπέσει Βρείτε το νέο Παλαιολόγο»

Γράφει ο αντιναύαρχος ε.α. Νίκος Κρυονερίτης

Η Άλωση της Πόλης ήταν ένα δραματικό γεγονός ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ήδη από το 1373 η πάλαι ποτέ Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πλήρωνε φόρους στον Σουλτάνο για να μπορεί να υπάρχει!

Ρίχνουμε όλο το ανάθεμα στην άλλη πλευρά … μα η άλλη πλευρά εκείνη την εποχή εκπροσωπούσε το νέο, το καινούριο, ήταν γεμάτη αποφασιστικότητα και πίστη, η Οθωμανική νεολαία ισοπέδωνε ένα παρηκμασμένο απομεινάρι που βυθίζονταν συνεχώς στη λάσπη μιας μεσαιωνικής υγρασίας.

Μερικά χρόνια πριν οι σταυροφόροι έσπειραν ένα απύθμενο μίσος στον μουσουλμανικό κόσμο και στους χριστιανούς της Ανατολικής Εκκλησίας, δείχνοντας τη ληστρική δυτική βαρβαρότητα σε ολόκληρο το αιματοβαμμένο μονοπάτι τους, χωρίς να εξαιρεθεί ο Πόλη.

Κατέλαβαν τα νησιά και τις εύφορες περιοχές και εγκατέστησαν την … αριστοκρατία!
Τότε τα μοναστήρια στην Ελληνική γη περίσσευαν και τα κάστρα γέμιζαν με σταυρούς αντί για κοντάρια και σπαθιά.

Οι τοπικές κοινωνίες διαιρέθηκαν μέσα από τοπικισμούς, έριδες των φεουδαρχών που δυνάστευαν κάθε καθαρή πνοή ελεύθερης ζωής και ο λαός περίμενε να σωθεί από το Άγιο Πνεύμα και τους τοπικούς Αγίους και Οσίους.

Το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα είχε πεθάνει πολύ πιο νωρίς μαζί με τον Ιουλιανό τον «παραβάτη», κι ορισμένα απομεινάρια του που προσπαθούσαν να επικρατήσουν στην Αυτοκρατορία τα προηγούμενα χρόνια, θάβονταν κάτω από ράσα, πνίγονταν στις άδειες θάλασσες που μας γέννησαν, ξεψυχούσαν στις χέρσες μοναστηριακές εκτάσεις που ακόμη και σήμερα, δαγκώνουν τη χώρα μας.

Η εκπαίδευση κατάντησε κι αυτή «μοναστηριακή». Δεν υπήρχε πατρίδα, παρά μόνο τοπικά και προσωπικά συμφέροντα.

Οι άρχοντες του τόπου, οι φαμίλιες της εποχής; Αυτοί είχαν τυλιχτεί στις «χρυσές ρόμπες» και πάλευαν για χρήμα και προνόμια, συναγωνιζόμενοι τους Φράγκους φεουδάρχες, αδιαφορώντας ή εθελοτυφλώντας για την απειλή από την καινούρια πνοή της ανατολής.

Ναύαρχος Κρυοενερίτης: Η Πόλη είναι έτοιμη να ξαναπέσει – Βρείτε το νέο Παλαιολόγο

Κάτι σαν σήμερα δηλαδή, που έχουμε θρονιάσει τους εκπροσώπους των συμφερόντων και αρκούμαστε να αναπολούμε τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Καποδίστρια, του Βενιζέλου, του μεταπολιτευτικού Καραμανλή και του Αντρέα Παπαντρέου.

Και η Δύση;; Βουβή, εκβιαστική έστειλε, αντί για βοήθεια, την «τρόικα» της εποχής για να πείσει τον πληθυσμό να προτιμήσει την «φραγκοκρατία», τον φεουδαρχισμό, τα τζάκια, τους βασιλιάδες και τους πρίγκιπες.

Ο λαός τότε αποφάσισε, κάλλιο να τουρκέψουμε, (θυμάσαι Αλέξη το ΟΧΙ που τόσο σε τρόμαξε;). «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την Ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των απίστων λατρεία». Γιατί όμως πήρε τέτοια απόφαση;

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι εκτός από τη βαρβαρότητα των σταυροφόρων, έχουμε στην ύπαιθρο ένα φεουδαρχικό καθεστώς που δυναστεύει αντί να διοικεί, που εκμεταλλεύεται αντί να αναπτύξει, που δεν μπορεί να δει την επόμενη μέρα, τότε που θα χαθεί μαζί με το λαό από τον νέο κατακτητή. Οι λαοί μισούν τους δυνάστες της λευτεριάς, όχι τους άλλους λαούς.

Η μεθοδικότητα του κατακτητή, η νεανικότητα, η επιθυμία και η επιμονή κέρδισαν. Ούτε προδοθήκαμε, ούτε γελαστήκαμε, ούτε αντισταθήκαμε σε αυτό που βλέπαμε να έρχεται.

Έπρεπε να πέσει η Πόλη, απλά γιατί δεν μας άξιζε. Για να δικαιούσαι κάτι τόσο μεγάλο σε τούτο τον κόσμο, πρέπει να το αξίζεις αλλά και να μπορείς να το διεκδικήσεις. Το λένε με άλλα λόγια οι θυρεοί που κρέμονται χωρίς νόημα και συνέπεια στις πύλες των στρατοπέδων μας. «Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον», «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία», τζάμπα τα γράφουμε κι ακόμη πιο τζάμπα τα επικαλούμαστε.

Γράφω γιατί θυμώνω όταν αντιλαμβάνομαι ένα μεγάλο ιστορικό παραλληλισμό. Ζούμε και σήμερα στην αποχαύνωση των θρησκευτικών αγκυλώσεων, ζούμε τη δυνάστευση από τους σύγχρονους φεουδάρχες και τους τοπικούς άρχοντες που το μόνο που βλέπουν είναι «οι επενδύσεις», ζούμε στην άρνηση της δύσης να μας «λυπηθεί» και να σώσει τους απογόνους του Περικλή και του Σωκράτη, ζούμε στη σκιά μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας χωρίς να μπορούμε να σηκώσουμε το κεφάλι, κι ας το χάσουμε.

Ναύαρχος Κρυοενερίτης

Σε λίγο θα ψάχνουμε τον καινούριο Παλαιολόγο, που θα πέσει μοιραία υπερασπιζόμενος τα νησιά μας!!

Τζάμπα βέβαια γράφει κι ο Όμηρος, σατιρίζοντας πικρά τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη νιρβάνα του λαού, που παραμονή των νέων παραχωρήσεων, στολίζεται για να ζήσει από το περίσσευμα της ιστορίας του.

«Δώστε κάτι καλοί μου γειτόνοι, στου Αχιλλέα το γόνο
στου Σωκράτη τη μνήμη, όλοι κάτι χρωστάτε
τι κι αν άραξα τώρα στη χλίδα, θέλω λίγο να ζήσω
τι κι αν ξέπεσα λίγο στη μαύρη, έχω χρόνο για δόξα.»

Κλείνοντας θέλω να σας θυμίσω κάποιους που μίλησαν με λίγες λέξεις την δύσκολη αλήθεια. Ο μεγάλος Καζαντζάκης στο «Καπετάν Μιχάλης» μας είπε ότι «Δεν είναι η λευτεριά πέσε πίτα να σε φάω. Είναι κάστρο, και το παίρνεις με το σπαθί σου. Όποιος δέχεται από ξένα χέρια τη λευτεριά, είναι σκλάβος». Να συμπληρώσω ότι γίνεται σκλάβος του «ελευθερωτή» του.

Και του Β. Φραγκλίνου τη ρήση για να τη κρατήσουμε φυλαχτό σε όσα έρχονται «Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια».

Η Πόλη είναι έτοιμη να ξαναπέσει και το βλέπουμε καθαρά όλοι. Τουλάχιστον αρχίστε να ψάχνετε για τον Παλαιολόγο, για να θυμούνται κάτι ηρωικό οι επόμενες γενιές. Εκτός αν είναι ήδη … επιλεγμένος!!

Ναύαρχος Κρυοενερίτης

This post was published on 30 Μαΐου, 2020 8:30 ΠΜ