Ναύαρχος Κονιδάρης: Το σχέδιο Ερντογάν Γιατί Χρειαζόμαστε ελληνικό πλοίο

Ναύαρχος Κονιδάρης: Να ναυπηγηθεί άμεσα ελληνικό πλοίο – Το σχέδιο Ερντογάν να κυκλώσει την Ελλάδα και να κυριαρχήσει στην Μεσόγειο

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Η συνέντευξη δόθηκε χθες το πρωί 29 Μαϊου επέτειος Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. ο Ναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης εξέφρασε τις εκτιμήσεις του για τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν και της ανησυχίες του για την Ελλάδα.

Τι είπε:

Ο Ερντογάν έχει φροντίσει μέσω στρατηγικής να «νοίξει την βεντάλια». Στρατηγική δεν είναι τι λες, αλλά τι κάνεις. Ο Ερντογάν τα χρόνια που κυβερνάει έχει χαράξει μια στρατηγική.

Έχει φροντίσει να ενισχύσει την Αεροπορία του και πριν έρθει η ώρα να αναγγείλλει την «Γαλάζια Πατρίδα» είχε φροντίσει να σχεδιάσει πλοία, να περάσει στην επόμενη γενιά πλοίων και σε μεγαλύτερα όπως το ελικοπτεροφόρο. Την ίδια ώρα η διπλωματία του βρίσκει τα κενά γεωπολιτικά σημεία και τα ανάλογα με την περίπτωση παίζει στην σκακιέρα.

Προχωράει μετρώντας αντιδράσεις και όταν δεν βλέπει σοβαρές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα στην Συρία, αλλά και πρόσφατα στο εμπάργκο που παραβιάζει στη Λιβύη προχωράει σύμφωνα με τη στρατηγική του.

Η Τουρκία προσπαθεί να ολοκληρώσει την περικύκλωσή μας. Και με εδάφη στη Λιβύη και με τις σχέσεις στην Αλβανία, την οποία έχουμε παραμελήσει εμείς. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ελικοπτεροφόρο το οποίο μπορέι να μεταφέρει την πίεση όχι μόνο νότια, αλλά και δυτικά από την Ελλάδα.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Να ναυπηγηθεί ελληνικό πλοίο

Το 2012- 2013 είχα με κάνει την εκτίμηση ότι μέχρι το 2018 αντέχουμε και μετά θα έχουμε μείνει πίσω. Οι φρεγάτες θα έπρεπε να έχουν περάσει εκσυχρονισμό. Πριν 10 χρόνια αυτός θα κίστιζε 1 διοσ. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να δίνεις το 1/10 μιας φρεγάτας για να εκσυχρχονήσεις τέσσερις. Είναι αστεία τα ποσά που ακούγονται.

Πολλές προστάσεις από αυτές που ακούγονται από διάφορες χώρες για το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε χαρτιά. Τα ελληνικά σχέδια τα έχει κοιτάξει κανένας;

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας τα τελευταία 15 χρόνια τι κάνουν; Πώς εξασφαλίζουν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων;

Μια μεγάλη παθογένεια τους συστήματος είναι η «κορδέλα». Γίνεται κάτι πρόχειρα με σκοπό να κόψει την «κορδέλα ο υπουργός».

Τι χρειάζεται άμεσα το Πολεμικο Ναυτικό; Ποιοι άνθρωποι κλειδιά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν;

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε στο Armyvoice.gr ο ναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης