Λιβύη – Κλιμάκωση: Ρωσικά Mig-29 και Su-35 για Χάφταρ – Wagner Ρώσοι μισθοφόροι θα πετάξουν τα μαχητικά κατά των Λίβυων λένε οι ΗΠΑ

Λιβύη – Κλιμάκωση: Ρωσικά Mig-29 και Su-35 για τον Χάφταρ

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην Λιβύη  με ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιπαράθεση των δυο πλευρών.

Πέντε ημέρες μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο της πληροφορίας περί αποστολής ρωσικών μαχητικών MIG 29 και Sukhoi από τη Συρία στη Λιβύη, η Διεύθυνση Αφρικής του Αμερικανικού Πενταγώνου σε tweet που ανάρτησε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαϊου

δημοσιεύει φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν ρωσικό μαχητικό να βρίσκεται προσγειωμένο σε αεροδρόμιο της Λιβύης από εκείνα που ελέγχει ο στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ.

Στην φωτογραφία βλέπουμε καθαρά στα δεξιά ένα ρωσικό MIG-24 ενώ αριστερά κανείς διακρίνει διάσπαρτα πάνω στην πίστα του αεροδρομίου τα όπλα (πύραυλοι και βόμβες) που μεταφέρει το αεροσκάφος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού.

«Η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να στηρίξει ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους (PMC) που λειτουργούν επί τόπου εκεί.

Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη για το Wagner Group PMC που υποστηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Στρατού του Λιβύου (LNA) ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, όπου εκτιμάται ότι διήλθαν βαμμένα για να καλύψουν τη ρωσική καταγωγή τους».

«Ο κόσμος άκουσε τον Χάφταρ να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία. Αυτό θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που πετούν ρωσικά εφοδιασμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους », δήλωσε ο στρατηγός Στρατού των ΗΠΑ, Στέφεν Τάουνσεντ, διοικητής, Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ.

Όλα δείχνουν ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Χάφταρ  στην αντεπίθεση που ετοιμάζει εναντίον του Σάρατζ τον οποίο στηρίζει ο Ερντογάν.

Η αποκάλυψη του αμερικανικού στρατηγείου έρχεται ακριβώς 24 ώρες μετά την επιβεβαίωση της απομάκρυνσης – απαγκίστρωσης 1.500 περίπου Ρώσων μισθοφόρων της δύναμης κρούσης wanger από το μέτωπο της Τρίπολης.

Η απαγκίστρωση άρχισε μερικά 24ωρα μετά την επίθεση με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου μπαιρακτάρ κατά θέσεων του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 2 αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής τύπου pantsir τα οποία μόλις είχαν αναπτυχθεί από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Το ένα σύστημα καταστράφηκε ολοσχερώς, το δε δεύτερο κάηκε, πυρπολήθηκε από τις βόμβες χωρίς όμως να καταστραφεί πλήρως.

Οι ισραηλινοί επιβεβαιώνουν και αυτοί την αποστολή ρωσικών μαχητικών στη Λιβύη για την ενίσχυση του Χαλίφα Χαφτάρ στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό Σαράτζ της Τρίπολης.