ΓΕΕΘΑ Καταιγίδα 2020: Παρασκήνιο με παρεμβάσεις για την αναβολή

Καταιγίδα 2020: Παρασκήνιο με παρεμβάσεις για την αναβολή της μεγάλης κλίμακας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, με απόφαση ΓΕΕΘΑ

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Με το 85% του Στόλου να βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει Σάββατο αργά το βράδυ την αναβολή όλων των επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ώρα της ανακοίνωσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Στόχος ήταν να μην προκληθεί μεγάλη αναστάτωση από την είδηση και να μην αποτελεί πρωτοσέλιδο στις ειδήσεις της ημέρας; Ή μήπως συνέβη κάτι ξαφνικό και έσπευσαν να ανακοινώσουν την αναβολή των ασκήσεων;

Καταιγίδα 2020 – ΣΥΡΙΖΑ Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν ήδη δημοσιευτεί πληροφορίες για την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού για την συγκεκριμένη άσκηση, στα σενάρια της οποίας μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα υπήρχαν και ασκήσεις σχετικές με τον κορονοϊό, σύμφωνα με όσα είδαμε να συμβαίνουν παγκόσμια. Όπως για παράδειγμα, αν ένα πλοίο έχει κρούσματα εν πλω και κατά τη διάρκεια πολεμικής κρίσης, πώς θα τα αντιμετωπίσει.

Η διαρροή στον Τύπο αυτών των πληροφοριών δείχνει ότι η όποια απόφαση λήφθηκε υπό καθεστώς πίεσης. Πίεσης χρονικής, αφού ήδη ο Στόλος είχε λάβει θέσεις για το ξεκίνημα της άσκησης και ενδεχομένως πίεσης εξωτερικών παραγόντων, γιατί δεν εξηγείται ότι το ΓΕΕΘΑ δεν ήταν σε θέση να έχει σχεδιάσει την προσαρμογή των κυβερνητικών μέτρων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα συνήθως αμέσως μετά την εξαγγελία κυβερνητικών μέτρων το ΓΕΕΘΑ όλο αυτό το διάστημα έσπευδε την επόμενη κιόλας ημέρα να προσαρμόσει τις εκάστοτε κυβενρητικές αποφάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την άσκηση Καταιγίδα 2020, αφού οι σχεδιασμός είχε προχωρήσει κανονικά, κρίνοντας ότι προφανώς δεν υπήρξε ασυμβατότητα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, η οποία προχωρά στην ελεγχόμενη άρση των μέτρων.

Η τουρκική γαλάζια πατρίδα

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Καταιγίδα 2020 είχε ήδη καθυστερήσει, καθώς συνήθως η διεξαγωγή της άρχιζε αμέσως μετά την ολοκήρωση της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο έγινε κανονικά.

Η εφημερίδα «Σαμπάχ», μάλιστα αποκάλυψε ότι ένας από τους σκοπούς της άσκησης ήταν ο εκφοβισμός του εχθρού.  Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», έλαβαν μέρος 33 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη του λιμενικού, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones), πεζοναύτες, μονάδες υποβρύχιων καταστροφών SAT, καθώς και μαχητικά F-16 που πέταξαν κοντά στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Παρασκήνιο για έξωθεν παρεμβάσεις

Η απόφαση αναβολής μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η αντίδραση του αμερικανικού ναυτικού που έδωσε το πράσινο φως στο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Nimitz», να αποπλεύσει για άσκηση εν μέσω της πανδημίας και παρά το ότι ένα μέλος του είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό COVID-19.

Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν υπήρξαν κάποια κρούσματα που να εμπνέουν ανησυχία για διασπορά και συνεπώς προκαλεί ερωτηματικά η επίκληση των μέτρων για τον κορονοϊό από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πολύ πριν τη λήψη της απόφασης είχε υπάρξει συμφωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.  Πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στον Αlpha, σημείωσε ότι είχε μια άτυπη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ο κ. Ακάρ τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις μέρες.

“Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις” είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Ένα σενάριο το οποίο μάλλον είναι λιγότερο πιθανό, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί. Κατά την επικοινωνία τους φαίνεται τέθηκε θέμα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, αν και είχε προηγηθεί η τουρκική άσκηση γαλάζια πατρίδα.

Περισσότερο πιθανές είναι οι πληροφορίες που έφθασαν στο Armyvoice.gr ότι υπήρξε παρέμβαση συμμαχικής χώρας με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση, όπου ζητήθηκε να πέσουν οι τόνοι.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου σε τηλεδιάσκεψη στο ΝΑΤΟ, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας.

Οι θέσεις που πήρε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκείνη την ημέρα, δεν συνάδουν καθόλου με την αιφνιδιαστική απόφαση για αναβολή των ασκήσεων, ίσως και ανεξήγηση για πολλούς, και δεν είναι λίγοι όσοι σχολιάζουν ότι ουσιαστικά «αδειάστηκε», όταν αναγκάστηκε να λάβει την απόφαση για την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020».

Ούτε συνάδει με τις δηλώσεις του στρατηγού Φλώρου λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του ΓΕΕΘΑ, για «σκυλιά που αλυχτάνε στη γειτονιά μας» και θα τα κάνουμε να φύγουν με την ουρά κάτω από τα σκέλια.

 

Το ίδιο «άδειασμα» ισχύει και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αντί να στέλνει μήνυμα ισχύος όπως οφείλει να στέλνει ο εκάστοτε υπουργός άμυνας, συναινεί στην αναβολή μιας άσκησης (σκοπός της οποίας πάντα είναι να σταλλεί μήνυμα ισχύος στην άλλη πλευρά),

λίγες ημέρες μετά την παρενόχληση που δέχθηκε το ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, οι δηλώσεις του ότι δεν κατάλαβε την παρενόχληση έγιναν αντικείμενο σκληρής κριτικής από τον απλό κόσμο.

Βεβαίως επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται παρασκηνιακά, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε εάν η αναβολή οφείλεται σε παρέμβαση Ακάρ ή σε παρέμβαση τρίτης χώρας. Ωστόσο σύντομα αυτό θα φανεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.