Καταιγίδα 2020: Αιφνιδιαστική ακύρωση ΟΛΩΝ των ασκήσεων στις ΕΔ λόγω κορονοϊού λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού

Κόβονται οι επιχειρησιακές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ που έγιναν γνωστές απόψε Σάββατο 9 Μαϊου αργά το βράδυ.

Αυτό επηρεάζει άμεσα την μεγάλης κλίμακας άσκηση Καταιγίδα 2020 του Πολεμικού Ναυτικού η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα 11 Μαϊου.

Παράλληλα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών του ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνεται ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται από την Τουρκία νέα υβριδική επίθεση στον Έβρο και στα νησιά, όπως έχει ήδη γράψει το Armyvoice.gr.

Καταιγίδα 2020: Αιφνιδιαστική ακύρωση των ασκήσεων στις ΕΔ

Οι πληροφορίες από πηγές του ΓΕΕΘΑ που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμες αναφέρουν:

Από την 4η Μαΐου 2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας COVID-19, τονίζεται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Συμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας,

προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους.

Η διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία,

επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας.

Με γνώμονα λοιπόν το εθνικό και επιχειρησιακό συμφέρον θα ακολουθήσουν και οι ΕΔ τα προσεκτικά και σίγουρα βήματα που υπαγορεύει η Κυβέρνηση για όλη την Ελληνική κοινωνία, όπως και πρωτοπόρες άλλωστε τα ακολούθησαν με δύσκολες,

αλλά αναγκαίες αποφάσεις και όταν η χώρα έμπαινε στην κρίση του κορονοϊού, με λαμπρά όμως αποτελέσματα όπως απεδείχθη, τα οποία δεν πρέπει να διακυβευθούν με κανέναν τρόπο.

Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των Μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο.

https://www.armyvoice.gr/2020/05/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b9%cf%89/